Voorkomt het drinken van melk osteoporose?

Osteoporose is de medische naam voor poreus bot ofwel zwak bot. Zwak wil in dit verband zeggen, zwakker dan het gemiddelde.
Voorkomt het drinken van melk osteoporose?

Laatste update: 03 februari, 2019

Veel mensen denken dat je osteoporose kunt voorkomen door meer melk te drinken, omdat het calcium bevat, dat de botten sterker maakt en beschermt. Maar hoe komt het dan dat osteoporose minder vaak voorkomt bij een aantal culturen waar geen melk of melkproducten worden gebruikt? Dit feit maakt dat we de relatie tussen zuivel en osteoporose opnieuw willen onderzoeken.

Waarom wordt melk aanbevolen?

Er zijn een aantal waarheden in de redenering dat deze drank en andere zuivelproducten altijd worden aanbevolen voor gezonde botten en voor het voorkomen van osteoporose. Dit is vanwege het hoge gehalte calcium dat zuivel bevat, 120 milligram per 100 gram melk. Ook bevat het lactose (het suiker in melk), dat de opname in het lichaam verbetert.

Melk is een voedingsmiddel dat natuurlijk is en ook is het vrijwel overal beschikbaar, ook al is de kwaliteit van de huidige melk niet meer zo goed als die van een aantal decennia geleden.

melk-3

Wat zijn de nadelen?

Ondanks het grote voordeel door het hoge calciumgehalte, moet ook gesproken worden over de drie grote nadelen van melk.

 1. Het eerste nadeel is dat de opname van calcium niet zo hoog is als wordt gedacht, omdat dit drankje ook andere bestanddelen bevat zoals proteïne, het hormoon calciumfosfaat en de calcium/fosforratio.
 2. Aan de andere kant verzuren deze proteïnes het bloed. Deze verzuring demineraliseert je botten, omdat je een aantal van deze mineralen nodig hebt om je lichaam in balans te houden en meer alkalisch te maken.
 3. Er zijn veel mensen die op een bepaalde manier lijden aan lactose-intolerantie zonder dat ze dit weten. Deze intolerantie tast de gezondheid van je darmen aan, maakt ze geïrriteerder en zorgt ervoor dat ze minder voedingstoffen opnemen.

Osteoporose

Alles bij elkaar, kunnen we concluderen dat het grote voordeel van calcium waar we het eerder over hebben gehad, niet zo goed door je lichaam wordt opgenomen. Daarom zien we bij mensen die hun hele leven lang zuivelproducten hebben gebruikt, veel gevallen van osteoporose. 

En daarom raden we aan om andere bronnen van calcium te vinden die makkelijker te verteren zijn en om andere soorten voedsel te zoeken die beschikken over andere mineralen die bijdragen aan een goede verwerking en calciumverbinding.

kaas-soorten

 Alternatieve bronnen van calcium

 • Sesam: Het bevat meer calcium dan melk en is veel makkelijker te verteren. Je kunt rauwe gemalen sesam eten of als gomashio (gemalen en geroosterd met zout), als olie of tahini (een sesampasta). Je kunt de tahini ook mengen met water, citroen, kaneel en honing om zo je eigen sesamdrankje te maken.
 • Gekookte wortels: Gekookt bevatten ze meer calcium dan wanneer ze rauw worden gegeten.
 • Zeewier: Zeewier bevat ook veel andere mineralen. Je kunt het gebruiken in diverse bereiding als stoofmaaltijden en je kunt het ook gebruiken om saus en salades mee op smaak te brengen. We raden spirulina algae aan, omdat het veel goede eigenschappen bevat.
 • Groene groentes: Vooral broccoli.
 • Kaneel: Rijk aan calcium, maar je moet er slechts kleine hoeveelheden van nemen en het liefst gecombineerd met een infusie of een groente- of fruitdrankje, zodat het niet teveel verzuring veroorzaakt.
 • Paardenstaart: We raden deze geneeskrachtige plant niet aan vanwege het calciumgehalte, maar vooral omdat het veel silica bevat, waardoor je de calcium beter verwerkt. Je kunt twee of drie kopjes per dag nuttigen.

Drankjes als alternatieve bron voor calcium

 • Maca: Het bevat veel calcium en ijzer en het is ook erg geschikt voor het reguleren van hormonen. Mensen die veel last hebben van een hoge bloeddruk en mensen die lijden aan een stoornis van het immuunsysteem, moeten oppassen met dit product. We raden aan een specialist te raadplegen om te weten welke dosering je kunt gebruiken.
 • Zout water: Een natuurlijk en gebalanceerd supplement dat alle mineralen bevat die je nodig hebt en in de juiste dosering. Je kunt het vinden in homeopatische en gezondheidswinkels. We raden aan om een lepel hiervan in te nemen voor iedere maaltijd.
broccoli-3

Welke voedingsmiddelen elimineren calcium?

Zo belangrijk als het is om de juiste bronnen van calcium binnen te krijgen, zo belangrijk is het ook om te weten welke voedingsmiddelen die calcium elimineren, je moet vermijden.

 • Witte suiker
 • Tafelzout of geraffineerd zout
 • Drank in flesjes
 • Vlees
 • Koffie en zwarte thee
 • Alcoholische dranken

Foto’s eigendom van ulterior epicure en @Doug88888


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.