Spirulina: een verrassend voedingsmiddel dat je waarschijnlijk nog niet kent

Spirulina heeft verrassende gezondheidseffecten en een historie van honderden jaren in het menselijke dieet.
Spirulina: een verrassend voedingsmiddel dat je waarschijnlijk nog niet kent

Laatste update: 08 januari, 2019

Het ziet er op het eerste gezicht waarschijnlijk niet echt aanlokkelijk uit, maar het heeft een krachtig, bijzonder aroma met een duidelijke en intense groene kleur. Afgezien van de rare en ongewone uitstraling, wordt spirulina echter gezien als een superfood, omdat het in staat is om je een enorme hoeveelheid verschillende voedingsstoffen te geven.

Daarom hebben zowel de WHO (World Health Organization) en de VN (Verenigde Naties) aanbevolen om het toe te voegen aan je dieet in de vorm van een dieetsupplement.

En als dat nog niet overtuigend genoeg is: NASA heeft spirulina toegevoegd aan het dieet van astronauten die op ruimtemissies zijn, wat je waarschijnlijk wel een idee geeft dat dit natuurlijke product een hoge voedingswaarde heeft.

Dit ongelofelijk gezonde voedsel wordt ook regelmatig geconsumeerd door atleten, zodat ze beter presteren, omdat bewezen is dat spirulina de herstelperiodes verkort en de verdediging versterkt.

Als je meer wilt weten over de voordelen van het consumeren van spirulina, lees dan zeker verder.

Wat is spirulina?

Spirulina is simpel gezegd een blauwkleurig zeewier dat een spiraalachtige vorm heeft. Alhoewel onderzoeken hebben laten zien dat het niet echt een zeewier is, maar eerder een soort levend organisme.

Het interessante van spirulina is, dat het veel meer verteerbare eiwitten dan bijvoorbeeld rundvlees bevat en ook een grote hoeveelheid voedingsstoffen, die zeer bevorderlijk voor je lichaam zijn.

En als we het over vitaminen hebben, dan bevat spirulina vitamine A, B1, B5, B6, E, H en foliumzuur. Het is ook bekend dat spirulina de rijkste bron van natuurlijke vitamine B12 is.

Spirulinamagie…

Spirulina heeft verrassende gezondheidseffecten en een historie van honderden jaren in het menselijke dieet. Er zijn zelfs onderzoekers die verzekeren dat het een onderdeel van de menu’s van sommige Amerikaanse beschavingen was, zoals de Inca’s of Azteken, die het waardeerden en combineerden met andere voedingsmiddelen.

Wist je dat spirulina je kan helpen om gewicht te verliezen?

spirulina

Het consumeren van spirulina heeft onmiddellijk een eetlustverminderend effect. Het creëert een gevoel van volheid en het stelt in ieder geval het gevoel van honger uit.

Dit komt omdat het niet alleen rijk is aan verschillende voedingsstoffen, eiwitten en mineralen, maar ook zeer goed voldoet aan dieetbehoeften en de vraag van je lichaam naar meer voedsel vermindert. Daarom is dit natuurlijke product vooral aanbevolen voor personen die gewicht willen verliezen.

Eetlustvermindering veroorzaakt door spirulina maakt het veel makkelijker om de hoeveelheid voedsel die je elke maaltijd consumeert te verminderen en ook hoe vaak je eet.

Op deze manier is het proces van gewicht verliezen veel beter vol te houden. Zonder dat je honger hoeft te lijden of het onrustige gevoel hebt om je pogingen te staken.

Spirulina is ook erg rijk aan jodium, een erg effectief component voor het stimuleren van de schildklier. Dit versnelt en bevordert je metabolisme, waardoor vetverbranding een veel sneller proces wordt.

Het bevat daarnaast ook een grotere hoeveelheid fenylalanine, een aminozuur dat je helpt om de eetlustsensatie te verminderen, naast de vele andere functies in het menselijk lichaam.

Spirulina tegen veroudering

Nog een belangrijk aspect van spirulina dat je moet weten, is dat het antioxidanten bevat. Ze helpen je om jong te blijven, omdat het ouderdomsverschijnselen vertraagt. Dit voordeel is vooral merkbaar in:

  • De huid
  • Nagels
  • De uitstraling van je haar en gezondheid.

Wanneer we zeggen dat spirulina antioxidante effecten kent, dan bedoelen we hiermee dat het de negatieve effecten van de zogenaamde vrije radicalen vermindert, die niets anders zijn dan erg actieve stoffen die het verouderingsproces versnellen.

Dit verslechtert de cellen en weefsels. Vrije radicalen ontwikkelen in het lichaam door:

  • Het volgen van een ongezond dieet.
  • Jezelf blootstellen aan stress.
  • Wanneer je een zittende levensstijl hebt.

Misschien ook interessant om te lezen:
10 voedingsmiddelen die je levensduur verlengen

Waar vind ik het? Hoe consumeer ik het?

glas met spirulina smoothie

Een hoop personen consumeren spirulina in capsule- of poedervorm. Je kan het ook vinden als compacte pillen, die je kan kopen in gezondheids- of kruidenwinkels en waar een hoop andere natuurlijke producten aan toegevoegd zijn.

Aangezien je waarschijnlijk geen idee van het bestaan had, is het heel goed mogelijk dat het je nooit is opgevallen in de drogisterij of op de internetsite waar je al je dieetproducten koopt, waar het mogelijk ook verkocht wordt.

Je kan het zeker weten in kruidenwinkels, dieetwinkels en natuurlijke drogisterijen vinden. Er zijn ook erg veel online winkels die het aanbieden als gezondheidsmiddelen.

Normaal gesproken wordt spirulina aangeboden in poedervorm, dat je kan gebruiken om je fruit en groente smoothies extra smaak te geven en over je salades te sprenkelen, die zonder twijfel onderdeel zijn van je dieet, als je probeert om gezonde voedingsmiddelen aan je dagelijkse dieet toe te voegen.

Wat is de aanbevolen hoeveelheid?

Experts raden aan dat kinderen en volwassenen die recent spirulina aan hun dieet hebben toegevoegd, beginnen met een dosis van 3 tot 5 gram per dag. Volwassenen kunnen deze dagelijkse dosis langzaam verhogen naar 5 tot 10 gram per dag.

Je wilt misschien gewicht verliezen, maar je moet niet denken dat je meer af zal vallen als je steeds meer spirulina consumeert. Zoals we allemaal weten is alles in overvloed slecht en dat geldt ook voor de goede dingen. Je lichaam kan per dag maar een bepaalde dosis spirulina absorberen.

Onthoud dat gewichtsverlies niet een proces is waarbij je in één dag resultaten ziet en je moet nooit de hoop verliezen. Het is erg belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid aan te houden. Daarnaast is het belangrijk andere gezonde voedingsmiddelen toe te voegen aan je dagelijkse dieet.

Op deze manier zullen de resultaten veel beter zijn, omdat je je gewenste gewicht zult bereiken en je zal gezond blijven, zodat je er optimaal van kan genieten.

Wist je dat vanwege de geweldige eigenschappen, spirulina gezien wordt als één van de superfoods van de toekomst? Wacht dus niet langer en grijp de kans om het toe te voegen aan je dieet. Profiteer van de geweldige effecten die het op je lichaam heeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of Toxicology. https://doi.org/10.1007/s00204-016-1744-5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.