7 voedingsmiddelen die het hongergevoel bestrijden

Er zijn voedingsmiddelen die het meest verzadigend zijn, zodat je een hongergevoel kunt bestrijden zonder aan te komen.
7 voedingsmiddelen die het hongergevoel bestrijden

Laatste update: 20 oktober, 2018

Sommige mensen lijden, omdat ze continu een hongergevoel hebben en ze daardoor de hele tijd hun honger moeten stillen. Ze voelen zich nooit vol of verzadigd.

Hoewel dit aan je leeftijd kan liggen of aan de stofwisseling en het tempo waarin de persoon leeft, zijn er een aantal voedingsmiddelen die ons vullen, maar waarvan we er niet teveel van hoeven te eten.

Het is belangrijk de nadruk te leggen op een evenwichtig dieet, want dat is in het algemeen veel meer verzadigend dan een dieet dat rijk is aan vetten en suikers. We zullen ook laten zien welke voedingsmiddelen het meest verzadigend zijn, zodat je het hongergevoel kunt bestrijden zonder aan te komen.

Misschien ook interessant om te lezen: Drie perfecte ontbijtjes voor een evenwichtig dieet

Fruit en groente

Fruit en groente, vooral rauw, helpen het hongergevoel te bestrijden en voeden het lichaam met vitamines en mineralen. Ze bevatten ook weinig calorieën. De combinatie van vezels en water vult de maag en helpt tijdens de momenten waarop je trek hebt in iets lekkers.

Een goede optie is het maken van fruitsmoothies, door verschillende fruitsoorten met wat water in de blender te doen. Je kunt ze zoeter maken door er wat stevia aan toe te voegen als het fruit van zichzelf niet echt zoet is. Groentesappen daarentegen zijn minder vullend, omdat groente een ander soort vezel bevat dan fruit.

Gazpacho is een andere gezonde optie: een smoothie gemaakt van groente (tomaat, paprika, komkommer), die je zonder inspanning kunt drinken en waarmee je de natuurlijke vezels behoudt.

pan met groenten

Volkoren producten

Het meeste van het meel en graan dat we binnenkrijgen is geraffineerd, wat betekent dat de vezels eraan onttrokken zijn. Het is meer vullend en ook gezonder om het hele product te consumeren. Kies voor volkoren producten, zoals rijst, brood, bloem etc.

pan met rijst

Agar agar

Agar agar is een zeewier dat helpt bij het bereiden van voedsel, omdat het werkt als een gelatine. Dit zeewier is verzadigend, omdat het werkt als een verdikkingsmiddel in de maag. Als het de maag bereikt en wordt vermengd met de maagsappen, dan wordt het groter en zorgt zo dat je je voller voelt.

Het is ook erg reinigend. Het helpt bij het verwijderen van gifstoffen en het verbeteren van de werking van de darmen en voorkomt zo constipatie.

Het kan worden gebruikt in soepen en stoofpotten en het kan ook worden gebruikt bij het maken van toetjes, zoals gelatinepudding, en met fruitsap of groentesappen.

agar-agar

Peulvruchten

Peulvruchten werden vroeger veel gegeten, maar lijken nu wel vergeten te zijn. Het zijn nog steeds geweldige producten. Ze zijn rijk aan eiwitten en zijn daarom geschikt als hoofdonderdeel voor iedere maaltijd, met daaraan toegevoegd wat groente en/of granen.

Anders dan dierlijke eiwitten bevatten ze veel vezels. Sterker nog, als je ze regelmatig eet zal je merken dat je stoelgang heel regelmatig wordt.

Als je last hebt van een slechte spijsvertering, kook je ze met een beetje komijn, kerrie en venkel. Meng dit niet met andere voedingsmiddelen. Je kunt ze ook als puree eten.

Een eeuwenoud geneesmiddel

Je kunt een vullende substantie klaarmaken door het mengen van gelijke hoeveelheden lijnzaad, tarwekiemen en psyllium (een geneeskrachtige plant die gebruikt wordt als een natuurlijk laxeermiddel).

Meng het middel met een glas water en neem hiervan één of twee lepels, 10 á 15 minuten voor elke maaltijd. Je merkt dat je sneller vol zit en minder hoeft te eten.

Water tegen een hongergevoel

Dorst wordt vaak aangezien voor honger en soms heb je ook last van ‘emotionele honger‘ of gewoon de behoefte om iets in je mond te stoppen.

Voor deze momenten is er niets beter dan het drinken van twee glazen water. Je kunt zelfs het beste een glas water drinken tijdens ieder hongergevoel. Als je na vijf minuten nog honger hebt is het tijd om iets te eten.

Kauw goed op je eten

We moeten niet vergeten je te wijzen op het belang van het goed kauwen van je eten. Dat helpt ook bij het verzadigen van je eetlust. Honger duurt slechts 20 minuten, beginnend nadat je bent begonnen met eten. Als je goed op je eten kauwt, zul je minder hoeven te eten. Het helpt ook bij het verteren van het voedsel.

Foto’s eigendom van Food Thinkers, hedonistin en sweetbeetandgreenbean. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Hannou SA., Haslam DE., McKeown NM., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin INvest, 2018. 128 (2): 545-555.
  • Vannucci L., Fossi C., Quattrini S., Guasti L., et al., Calcium intake in bone health: a focus on calcium rich mineral waters. Nutrients, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.