Voedsel dat voedingsdeskundigen juist aanraden

Boter, eieren, rundvet en zuivelproducten zijn voedingsmiddelen die, wanneer je ze met mate eet, meerdere gezondheidsvoordelen bieden voor het lichaam.
Voedsel dat voedingsdeskundigen juist aanraden

Geschreven door Lorena González

Laatste update: 24 augustus, 2022

We maken iedere dag fouten met betrekking tot de dingen die we eten, zonder überhaupt precies te weten wat ze zijn. Zo kan het zijn dat we bepaald voedsel vermijden omdat we ergens te horen hebben gekregen dat het slecht voor ons zou zijn. In veel gevallen is dit echter voedsel dat voedingsdeskundigen juist aanraden!

Hoe het ook zij, voor alles wat we eten geldt eigenlijk een algemene aanbeveling: als je besluit om iets in je dieet op te nemen, zorg er dan voor dat het van de beste kwaliteit is. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de porties die je consumeert. Sommig voedsel wordt namelijk wel aangeraden, maar alleen in kleine hoeveelheden.

Voedsel dat voedingsdeskundigen juist aanraden

Geklaarde boter (Ghee)

Ghee is gezond

Geklaarde boter, ook bekend als ghee, is niet slecht voor je. Het is een soort boter die je krijgt door gewone boter te koken totdat het eiwit stolt op de bodem en de suikers naar boven komen.

In tegenstelling tot wat je misschien dacht, is dit voedsel dat bepaalde voedingsdeskundigen juist aanraden, omdat het rijk is aan vetzuren die gemakkelijk verteerbaar zijn. Bovendien is het ook een directe bron van energie.

Daarnaast bevat geklaarde boter een grote hoeveelheid boterzuur, dat de cellen in je darm voedt en rijk is aan vitamine K2. Deze vitamine is van essentieel belang om je mond gezond te houden.

Tot slot is geklaarde boter ook rijk aan linolzuur, wat je helpt om lichaamsvet te verbranden en je slagaders te beschermen.

Eieren

Er zijn veel mensen die denken dat het ongezond is om eieren te eten. Voedingsdeskundigen geven echter aan dat dit verre van waar is. Er zijn zelfs meerdere studies die aantonen dat het eten van eieren er niet per se voor zorgt dat je cholesterolgehalte omhoog gaat.

Bovendien lijkt het eten van eieren ook niet gerelateerd aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Vergeet niet dat eieren een uitstekende bron zijn van:

  • omega 3-vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben
  • vitamine B12
  • eiwitten
  • carotenoïden, een stof die essentieel is voor het gezichtsvermogen

Daarnaast bevatten eieren ook nog eens choline, een stof die van essentieel belang is voor de gezondheid van je hersenen en je stofwisseling.

Het beste zou natuurlijk zijn om vrije uitloop- of scharreleieren te kopen. Deze eieren bevatten namelijk meer gunstige eigenschappen dan andere eieren. Dit komt meestal door het eten waar deze kippen mee gevoed worden.

Zuivelproducten

Zuivel is gezond

Zuivelproducten bevatten veel eiwitten en calcium. Hoewel ze vroeger een vast onderdeel uitmaakten van ieder basisdieet, hebben ze in laatste paar jaar een ietwat slechte reputatie gekregen.

Het regelmatig consumeren van zuivel zorgt er niet voor dat je lichaam meer vet opslaat. Je kunt het daarom onbezorgd eten als je kiest voor magere opties. Zuivel is gezond als je je houdt aan de aanbevolen porties.

Wees je ervan bewust dat zuivel altijd een deel hoort uit te maken van een uitgebalanceerd dieet. Magere opties worden in dit geval het meest worden aanbevolen. Het beste is om drie porties zuivel per dag te eten. Kies liever niet voor lactosevrije varianten, tenzij je lactose-intolerant bent.

Het vet van rundvlees

Vet van rundvlees is een type vet dat rijk is aan vitamine E, choline en linolzuur. Het linolzuur kan juist helpen om lichaamsvet te verminderen. Bovendien beschermt dit type zuur je lichaam mogelijk ook tegen de ontwikkeling van tumoren.

  • Houd er echter rekening mee dat niet alle soorten vleesvetten gunstig zijn voor je lichaam.
  • Het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van het vet in die gevallen het verschil maakt, net als bij eieren.

Aardappelen

Aardappelen zijn gezond

Tot slot behoren ook aardappelen tot het voedsel dat voedingsdeskundigen juist aanraden, ook al hebben ze een slechte naam gekregen.

Aardappelen staan er namelijk om bekend ware dikmakertjes te zijn. Terwijl deze knollen in werkelijkheid juist zeer gezond zijn. Als je ze met mate eet, zijn ze zeer goed voor je. Ze zouden dus eigenlijk niet uit je dieet mogen ontbreken.

Helaas worden ze echter vaak verwerkt in producten die veel geraffineerde koolhydraten bevatten. Dit zijn producten die je beslist moet vermijden.

Aardappelen  zijn rijk aan:

  • koolhydraten
  • vitamine C
  • B-vitamines
  • sporenelementen

Het zou verstandig zijn om ze niet te frituren. Kies er in plaats daarvan liever voor om ze te koken, grillen of poffen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.