Voedsel dat kan helpen om plaatselijk vet te verbranden

Probeer je plaatselijk vet te verliezen in gebieden zoals je heupen, dijen of maag? Dan heb je waarschijnlijk al eens aan voedingsmiddelen gedacht die je zouden kunnen helpen om sneller vet te verbranden.
Voedsel dat kan helpen om plaatselijk vet te verbranden
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sommige voedingsmiddelen zouden je kunnen helpen om plaatselijk vet sneller dan normaal te verbranden. Zo kun je je totale vetmassa verminderen om je figuur subtiel in vorm te krijgen.

Het belang van een goed dieet en lichaamsbeweging

Strakke buik

Probeer je zelf plaatselijk vet te verliezen in gebieden zoals je heupen, dijen of maag? Dan heb je waarschijnlijk al eens aan voedingsmiddelen gedacht die je zouden kunnen helpen om sneller vet te verbranden. Maar werken zulke voedingsmiddelen wel?

Ofschoon er veel informatie voorhanden is, is er eigenlijk weinig bewijs dat het verband aantoont tussen gewichtsverlies en bepaald voedsel. Sommige mensen geloven echter dat bepaalde voedingsmiddelen  je stofwisseling lichtjes kunnen stimuleren zoals:

 • groene thee
 • pepers
 • sojabonen
 • grapefruit
 • knoflook
 • gember

Zo zouden ze je inderdaad kunnen helpen om gewicht te verliezen.

Dat effect is echter zeer beperkt. Daarom is het dan ook belangrijk om de juiste voedingsmiddelen te combineren met voldoende lichaamsbeweging en een evenwichtig dieet.

Welk voedsel kan helpen om plaatselijk vet op je buik te verbranden?

Het vet dat zich ophoopt rond het maaggebied is niet altijd even onschuldig. Er zijn namelijk bepaalde gezondheidsrisico’s aan verbonden, zoals aderverkalking en hartproblemen. Daarom zouden specialisten aanraden dat de taillemaat van mannen niet groter mag zijn dan 102 centimeter. Bij vrouwen mag deze niet groter zijn dan 88 centimeter.

Hieronder geven we je alvast wat voorbeelden van voedingsmiddelen die kunnen helpen tegen plaatselijk vet op je buik.

Voorbeelden van vetverbranders

Citrusvruchten

Vetarme zuivelproducten

Deze groep producten omvat:

Ze bevatten allemaal een hoog calciumgehalte, wat zou kunnen helpen bij het afbreken van vetcellen.

Citrusvruchten

Sommige citrusvruchten bevatten veel vitamine C , zoals:

 • sinaasappels
 • grapefruits
 • citroenen

Die vitamine kan volgens sommige mensen helpen om lichaamsvet sneller te verwerken. Ook zou de vitamine helpen bij het reguleren van insuline, een stof die zeer belangrijk is om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Meloen

Deze vrucht is rijk aan kalium. Daarom kan meloen helpen om je zoutinname iets te compenseren en om een opgeblazen gevoel tegen te gaan.

Walnoten

Dankzij hun hoge gehalte aan omega 3-vetzuren kunnen walnoten helpen om het stresshormoongehalte te verminderen. Hormonen zoals cortisol dragen namelijk bij tot gewichtstoename. Overdrijf echter niet met noten!

Amandelen

Deze noten een grote bron van energie doordat ze rijk zijn aan:

 • eiwitten
 • calcium
 • vezels
 • omega 3-vetzuren

Daarnaast zouden ze kunnen helpen om de suikerspiegel onder controle te houden en je stofwisseling te stimuleren.

Haver

Haver heeft een hoog gehalte aan vezels en eiwitten die kunnen helpen om het cholesterol te verlagen. Ook staat haver bekend als een probaat middel om je bloed te zuiveren. Dat komt omdat haver vetten en gifstoffen zou kunnen isoleren, wat het makkelijker maakt om ze uit het lichaam te filteren.

Zalm

Deze vis heeft een hoge concentratie aan omega 3-vetzuren en eiwitten die het goede cholesterol (HDL) kunnen verhogen. Men denkt dat die stoffen je stofwisseling kunnen stimuleren en het lichaam kunnen helpen om overtollig buikvet af te breken.

Olijfolie

Deze olie is rijk aan onverzadigde vetten, die in principe gezond zijn voor je lichaam. Ze kunnen je lichaam ook helpen om gezonde voedingsstoffen op te nemen en je cholesterol te verlagen.

Welk voedsel kan helpen om plaatselijk vet rond de dijen en heupen te verminderen?

Peulvruchten

Net als de vetverbranders voor buikvet hierboven bestaan er bepaalde voedingsmiddelen waarvan gedacht wordt dat ze kunnen helpen om het vet rond je dijen en heupen te verminderen. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 • Volkoren granen: bruine rijst, haver, mais, volkoren brood en pasta.
 • Peulvruchten: erwten, bonen en linzen.
 • Magere eiwitten: kip (zonder het vel), eieren, magere zuivelproducten, witvis en tofu.
 • Vezels: appels, aardappelen, aardbeien en broccoli.

Om plaatselijk vet te verbranden volstaan enkele voedingsmiddelen echter niet. Je hele dieet moet zoals eerder aangehaald in evenwicht zijn. Ook vermeldden we reeds het belang van regelmatig aan lichaamsbeweging doen.

Ten slotte is het eveneens belangrijk om te vermelden dat obesitas een zeer ernstige aandoening is. Raadpleeg bij twijfel dus altijd je arts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Champagne CM, Broyles ST, Moran LD, et al. Dietary intakes associated with successful weight loss and maintenance during the Weight Loss Maintenance trial. J Am Diet Assoc. 2011;111(12):1826–1835. doi:10.1016/j.jada.2011.09.014
 • Roby, F. B. (1962). Effect of exercise on regional subcutaneous fat accumulations. Research Quarterly of the American Association for Health, Physical Education and Recreation. https://doi.org/10.1080/10671188.1962.10613202
 • Aguilar-Salinas, C. A. (2007). Mesa redonda XXV. Adiposidad abdominal como factor de riesgo para enfermedades crónicas. Salud pública de México49, 311-316.
 • Bouza, A., Bellido, D., Rodríguez, B., Pita, S., & Carreira, J. (2008). Estimacíon de la grasa abdominal visceral y subcutánea en pacientes obesos a través de ecuaciones de regressíon antropométricas. Rev Esp Obes6(3), 153-62.
 • Pérez Miguelsanz, M., Cabrera Parra, W., Varela Moreiras, G., & Garaulet, M. (2010). Distribución regional de la grasa corporal: Uso de técnicas de imagen como herramienta de diagnóstico nutricional. Nutrición Hospitalaria25(2), 207-223.
 • Blaak, E. (2001). Gender differences in fat metabolism. Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care. https://doi.org/10.1097/00075197-200111000-00006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.