Een hoog cortisolniveau verlagen met natuurlijke remedies

Mensen die onder veel stress staan, kunnen chronisch hoge cortisolniveaus hebben. Maar er bestaan maatregelen die je kan nemen. Ze helpen om dit hormoon en de symptomen waarmee het gepaard gaat, te regelen.
Een hoog cortisolniveau verlagen met natuurlijke remedies

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Cortisol is een hormoon dat door de bijnieren aangemaakt wordt. Er zijn twee factoren die de vrijmaking van cortisol sturen. Ten eerste komt het vrij als een reactie op stress. Een tweede factor die voor de afscheiding van dit hormoon zorgt, is een niveau van glucocorticoïden in het bloed dat lager is dan normaal. Je kan echter een hoog cortisolniveau verlagen op een natuurlijke manier.

De functies van cortisol

Cortisol is verantwoordelijk voor verschillende functies in het lichaam:

 • Het verhoogt de bloedsuikerspiegels.
 • Dit hormoon zet vetten, koolhydraten en eiwitten om.
 • Het onderdrukt het immuunsysteem.

Een hoog cortisolniveau, stress en gewichtstoename

Een hoog cortisolniveau en gewichtstoename

De hersenen bezitten verschillende mechanismen om te reageren op hoge stressniveaus en angst. Eén van deze mechanismen is de aanmaak van cortisol. Wanneer dit hormoon vrijkomt, stijgen de bloedsuikerspiegels. De glucose geeft energie aan de spieren.

Symptomen van een hoog cortisolniveau

Als een persoon enkele van de volgende symptomen vertoont, dan kunnen ze een hoog cortisolniveau hebben:

 • Gewichtstoename en ophoping van vet in de buikzone
 • Depressie
 • Een hoge bloeddruk
 • Ouder worden
 • Verzwakte spieren
 • Drastische variaties in de eetlust: verlies van de eetlust of een onverzadigbare honger
 • De drang om voedingsmiddelen met veel zout en suiker te eten
 • Emotionele veranderingen zoals woede, prikkelbaarheid of ongecontroleerd huilen
 • Afname van het seksueel verlangen
 • Moeilijkheden om van een virus of een verkoudheid te herstellen
 • Zich duizelig voelen wanneer men gaat staan

Er zijn natuurlijke middelen die een hoog cortisolniveau kunnen verlagen. Ze verbeteren deze symptomen. Dat is belangrijk, want ze zijn niet alleen vervelend. Deze symptomen kunnen uiteindelijk ook heel gevaarlijk zijn.

Hoe kan je een hoog cortisolniveau verlagen?

Een gezond voedingspatroon

Een hoog cortisolniveau verlagen met een gezond dieet

Gewichtstoename is één van de meest zichtbare effecten van een hoog cortisolniveau. Om het te behandelen is het belangrijk dat je op je dieet let. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen je hierbij enorm helpen.

Voedingsmiddelen die fenylalanine bevatten

Fenylalanine is een aminozuur dat de productie van dopamine stimuleert. Dopamine vermindert dan de drang die ervoor zorgt dat je voedsel wilt eten dat veel vet en suiker bevat. Dopamine is ook verbonden met plezier.

Voedingsmiddelen die veel fenylalanine bevatten zoals we in dierlijke eiwitten vinden

Dit zijn producten zoals rood vlees, eieren, vis en zuivelproducten. Je vindt het ook in linzen, kikkererwten en in sommige noten zoals pinda’s en in soja.

Een mediterraan dieet is in het algemeen een uitstekende keuze voor je voedingspatroon. Je kan met dit dieet ook een hoog cortisolniveau verlagen. Het is gebaseerd op verse seizoensgebonden voedingsmiddelen. In dit dieet zitten goede vetten zoals olijfolie, fruit en groenten. De voornaamste bronnen van eiwitten in het mediterraans dieet zijn vlees, zaden en granen.

Omega 3-vetzuren

Het vermogen van omega 3-vetzuren is dat ze een hoog cortisolniveau verlagen kan wanneer dit verbonden is met stress. Vette vis is een uitstekende bron van omega 3-vetzuren, zoals bijvoorbeeld sardines en zalm. Je kan ook voedingssupplementen innemen.

Hydratatie

Eén effect van stress is uitdroging. Het beste wat je dus kan doen, is gewoon water drinken. Je kan ook groene thee gebruiken. Dat levert behalve vocht ook antioxidanten. Schrap gesuikerde dranken volledig uit je dieet.

Voldoende slaap

Slapeloosheid is een aanzienlijke risicofactor voor de aanmaak van cortisol. Bovendien maakt het ook andere symptomen erger, zoals vermoeidheid, futloosheid en prikkelbaarheid. Mensen met een hoog cortisolniveau moeten zorgen voor een gezond slaaprooster.

We bevelen aan om in een kamer met een gematigde temperatuur te slapen, niet te warm en niet te koud. Zorg voor stilte, duisternis en verwijder elektronische apparaten met blauw licht die afleiding veroorzaken.

Ontspannende activiteiten

Een hoog cortisolniveau

Stress is de voornaamste oorzaak van een hoog cortisolniveau. Elke activiteit die je helpt ontspannen en je gemoedstoestand verbetert is dus aan te bevelen. Dit zijn enkele voorbeelden:

 • naar muziek luisteren
 • iets grappig bekijken
 • met de hond gaan wandelen

Het is ook een goed idee om gedurende de dag wat tijd te nemen om te ontspannen en niet aan je problemen te denken. Sluit je ogen en luister gedurende vijftien minuten naar zachte muziek, of hoe lang jij maar nodig hebt om te ontspannen.

Lichamelijke inspanning

Om stress te laten dalen is het heel belangrijk dat je regelmatig één of andere lichamelijke inspanning levert. Bovendien is het ook een geweldige manier bij spierproblemen die het gevolg zijn van een hoog cortisolniveau.

Je hoeft geen intensieve training uit te voeren. Ga dertig minuten per dag wandelen. Dat is voldoende om je te ontspannen en je in een goede conditie te houden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.