Hoe kom je van spierpijn af zonder medicatie te gebruiken

Strekoefeningen en massages zijn zeer effectief om van spierpijn af te komen en om spierpijn te verlichten. Probeer tenminste 10 minuten per dag te besteden aan strekoefeningen om problemen te voorkomen.
Hoe kom je van spierpijn af zonder medicatie te gebruiken
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voor velen beïnvloedt het hebben van wel of geen spierpijn hun dag. Ons leven dat we vooral zittend doorbrengen, acht uur per dag achter de computer om te werken, en onvoldoende slaap zijn enkele van de oorzaken van spierproblemen. Dit kan voorkomen dat we onze dagelijkse activiteiten kunnen uitvoeren. Maar hoe kom je van spierpijn af?

In dit artikel zullen we het hebben over hoe je om kunt gaan met spierproblemen zonder hiervoor medicijnen te gebruiken.

Tips om van spierpijn af te komen

Misschien doe je veel aan beweging, of misschien beweeg je niet veel. Hoe dan ook, je kunt altijd de volgende tips in praktijk brengen om van spierpijn af te komen, ook als die heel hevig is.

Tips om van spierpijn af komen

1. Gebruik ijs om van spierpijn af komen

IJs vermindert ontstekingen in de spieren wanneer ze geblesseerd zijn geraakt. Je moet het ijs echter wel onmiddellijk aanbrengen (wanneer de pijn begint), anders zal het geen effect hebben.

Het helpt niet om het ijs twee dagen later aan te brengen.

 • Om te voorkomen dat de huid verbrandt doe je de ijsblokjes in een doek of plastic zakje en houd deze 10 tot 15 minuten tegen het pijnlijke gebied.
 • Een andere optie is om een bad in koud water te nemen.

2. Doe een aantal strekoefeningen

Strekoefeningen om van spierpijn af komen

We kunnen deze oefeningen overal doen: op kantoor, op de sportschool of thuis.

Een reeks strekoefeningen van 10 minuten kan helpen om pijn te verminderen die ontstaat doordat we ons langdurig in dezelfde positie bevinden of teveel aan lichaamsbeweging hebben gedaan.

Strekoefeningen helpen echter niet als de spieren geblesseerd zijn geraakt of als we te veel van onszelf vragen.

Doe iedere ochtend als je bent opgestaan een routine van vijf minuten om de spieren van de armen en benen te strekken. Op deze manier verminder je de pijn en voorkom je blessures. Bovendien is het een uitstekende manier om je dag te beginnen.

3. Neem een douche om van spierpijn af komen

Als ijs niet werkt als het wordt toegepast, is dat omdat het gebied niet ontstoken is. Probeer dan de tegenovergestelde techniek.

 • Neem een ​​douche in het warmste water dat je kunt tolereren om de spieren te ontspannen.
 • Een goede optie is een bad met Epsom zout of een bubbelbad.
 • Stoombaden zijn effectief om te ontspannen, spanning te verlichten en spierpijn te verminderen. Je kunt dit thuis doen of naar een sauna of spa gaan (waar je ook een massage kunt krijgen).

4. Wandelen

Actief herstellen is een geweldige manier om om te gaan met spierpijn, omdat het voorkomt dat je stilstaat. Als je spieren de laatste tijd pijnlijk zijn, probeer dan een beetje meer te lopen.

 • Je hoeft geen kilometers te lopen. Je kunt beginnen met je auto iets verder van je werk te parkeren, zodat je die afstand kunt lopen.
 • Terwijl je loopt, kun je je schouders roteren, je armen bewegen en je hoofd van links naar rechts draaien om meer verlichting te voelen.

5. Massage

Massages om van spierpijn af komen

Hoewel het niet aan te raden is om jezelf een massage te geven (omdat niet weten hoe je het kunt doen de situatie kan verergeren), is het soms gewoon niet mogelijk om naar een professional te gaan.

In dat geval kun je in ieder geval zachte druk uitoefenen door cirkelbewegingen te maken om de pijn te verlichten.

Het is echter wel beter om een ​​keer per week een deskundige te bezoeken als de pijn gewoon is en frequent voorkomt.

De masseur zal effectieve technieken en crèmes, oliën en gels gebruiken die de spieren ontspannen.

6. Rust

Stress, routines en verplichtingen zijn de belangrijkste oorzaken van spierpijn. Daarom is het goed om elke nacht goed te slapen. Ook is het doen van een middagdutje goed voor je, als je hiertoe in staat bent.

Probeer elke avond om dezelfde tijd naar bed te gaan en minstens 8 uur per nacht te rusten. Vergeet niet dat spieren gedurende de nacht herstellen en genezen.

7. Doe aan yoga om van spierpijn af komen

Deze techniek is al duizenden jaren oud en vermindert niet alleen spierpijn, maar helpt je ook om het te voorkomen.

Yoga verbetert de flexibiliteit, voorkomt kramp en vermindert stress als je het regelmatig doet. Dit is precies wat je lichaam nodig heeft.

Als je niet naar een yogacentrum kunt, kun je meerdere keren per week een eenvoudige yogaroutine thuis doen. Je kunt zelfs yogaroutines op YouTube vinden!

8. Mini massages

Afhankelijk van het gebied van het lichaam dat je doet pijn, kan een natuurlijke rubdown helpen. Je wrijft in dit geval over de spieren met een washandje of een handdoek die gedompeld is in warm water.

Om de effectiviteit te verhogen, raden we aan om een ​​ingrediënt met ontstekingsremmende eigenschappen aam het warme water toe te voegen, zoals:

 • rozemarijn
 • appelazijn
 • gemalen zwarte peper

9. Eet gezond om van spierpijn af komen

Eet gezond om van spierpijn af komen

Vaak veroorzaakt een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen spierkramp, kramp of spierpijn.

 • Probeer een evenwichtig dieet te volgen dat alle voedingsgroepen bevat: eiwitten, koolhydraten, gezonde vetten en eenvoudige suikers.
 • Neem daarnaast rauwe groenten en fruit van het seizoen in je maaltijden op. Zorg er ook voor dat het rood vlees, peulvruchten, noten, zaden en gedroogde vruchten bevat.

10. Drink water

Als je spieren niet goed gehydrateerd zijn, zijn ze kwetsbaar en kunnen ze niet herstellen.

Als we overdreven veel beweging of een sedentaire levensstijl hieraan toevoegen, is het niet ongebruikelijk dat onze spieren pijnlijk zijn.

Om dit te vermijden, volg dan het beroemde ‘minstens 8 glazen water per dag’ standpunt. Je moet dit aantal echter verhogen wanneer het erg heet is of wanneer je zeer actief bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.