8 voedingsmiddelen die je slagaders zullen beschermen

Heb je last van een hoog cholesterol? Maak je je zorgen over hart- en vaatziekten? Als je nog steeds niet begonnen bent om je bloedvaten te beschermen, is het hoog tijd om meer van deze voedingsmiddelen te eten. Op die manier zal je zelf ontdekken hoe goed ze zijn om gezondheidsproblemen te voorkomen.
8 voedingsmiddelen die je slagaders zullen beschermen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je je slagaders wilt beschermen is het van essentieel belang om een gezond dieet te hebben met beperkte hoeveelheden vet en calorieën. 

De industrie is de markt binnengedrongen met grote hoeveelheden bewerkte producten. Het is echter het beste om gezonde, biologische alternatieven te kiezen. Die producten leveren de voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

Hoewel we het misschien negeren, veroorzaakt het eten van industrieel voedsel gewichtstoename. Vervolgens veroorzaakt het de ophoping van cholesterol en achteruitgang van de bloedvaten.

Om deze reden wordt aanbevolen om je dieet te verbeteren. Dit doe je door je inname van zout en bewerkte voedingsmiddelen te beperken. Daarnaast moet je juist de inname van voedingsmiddelen die je bloedvaten helpen beschermen verhogen.

In dit artikel willen we de 8 belangrijkste voedingsmiddelen mee geven die je slagaders zullen beschermen, zodat je ze regelmatig kunt eten.

1. Olijfolie

Olijfolie zal helpen om je slagaders te beschermen

Allereerst is het toevoegen van extra vierge olijfolie in je dagelijkse voeding één van de gewoonten die zullen helpen het verharden en verslechteren van je bloedvaten te voorkomen.

 • Het aanzienlijke gehalte aan vetzuren en antioxidanten helpt de schadelijke effecten van vrije radicalen en overtollig cholesterol te minimaliseren.

2. Chiazaden

Vervolgens chiazaden. Deze zijn populair geworden als supplement voor gewichtsverlies.

Het is echter ook de moeite waard om te vermelden dat ze één van de beste voedingsmiddelen zijn om de cardiovasculaire gezondheid te beschermen.

Deze zaden bevatten kleine doses omega 3-vetzuren en essentiële aminozuren. Als deze zijn opgenomen door het lichaam, verhogen deze de elasticiteit van de slagaders. Bovendien voorkomen ze de vorming van plaque. 

3. Tomaten

Tomaten helpen je slagaders beschermen

Tomaten bevatten een antioxidant, bekend als lycopeen. Dit biedt aanzienlijke voordelen voor het hart en de bloedvaten

Het eten van tomaten verlaagt ook de hoeveelheid slecht cholesterol (LDL). Daarnaast reguleert het ook de ontstekingsprocessen die invloed hebben op de bloeddruk.

4. Haver

Het volgende product is haver. Dit is één van de meest complete voedingsmiddelen die je in je dieet kunt opnemen.

Ze bevatten voedingsvezels, koolhydraten en essentiële aminozuren.

Naast het verhogen van je energie, verbeteren ze ook de hart- en vaatgezondheid.

Haver is ideaal voor het beheersen van hoge niveaus van cholesterol. Daarnaast helpt het onder andere om de vertering van vetten te verbeteren.

5. Bosbessen

Bosbessen helpen je slagaders te beschermen

Bosbessen zijn populair geworden vanwege hun ontstekingsremmende, antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen.

 • Over het algemeen verbeteren  ze de metabole activiteit. Dat is te danken aan hun hoge gehalte aan vitamines, mineralen en voedingsvezels. Bovendien dragen deze stoffen ook bij aan het reinigen van je slagaders.
 • Daarnaast worden ze aanbevolen voor het verminderen van de overmatige ophoping van cholesterol en triglyceriden. Dit zijn twee vetten die geassocieerd zijn met achteruitgang van de bloedvaten en de belangrijkste hartaandoeningen.

6. Zalm

Zalm een goede bron van omega 3-vetzuren en aminozuren. Deze verminderen arteriële schade en het risico op cardiovasculaire gezondheidsproblemen.

 • Over het algemeen verhoogt het ten minste twee keer per week eten van zalm de aanwezigheid van goed cholesterol (HDL) in je slagaders. Het vermindert dus de ophoping van schadelijke vetten zoals slecht cholesterol (LDL) en triglyceriden.
 • Bovendien verminderen de voedingsstoffen het niveau van ontsteking van de weefsels en stimuleren ze de bloeddoorstroming, waardoor hypertensie wordt voorkomen.

7. Noten

Noten zijn goed voor je slagaders

De laatste tijd zijn amandelen, pinda’s en vele andere noten populair geworden. Het zijn gezonde snacks die voedselangst onder controle kunnen houden.

Wat veel mensen zich echter niet realiseren, is dat deze voedingsmiddelen je niet alleen een verzadigd gevoel geven. Ze komen ook de arteriële en cardiovasculaire gezondheid ten goede.

 • Ze bieden een kleine hoeveelheid omega 3-vetzuren. Dit zijn gezonde vetzuren die de reiniging van de slagaders en de eliminatie van slecht cholesterol (LDL) bevorderen.
 • Bovendien verhoogt hun aanzienlijke aanbod van calorieën het energieniveau en verbetert het de fysieke en mentale prestaties.
 • Ten slotte bevatten ze aminozuren die je bloedvaten beschermen en voorkomen ze aandoeningen die verband houden met ontstekingen en overgewicht.

8. Gember

Ten slotte is gember voedsel dat traditioneel gebruikt wordt om natuurlijke remedies te bereiden.

 • Het bevat werkzame stoffen met antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Deze minimaliseren het effect van oxidatieve stress en vetten in het lichaam.
 • Daarnaast helpt het ook om de vorming van cholesterolplaques te verminderen en bevordert het de reiniging van het bloed.
 • Ten slotte verbetert het belangrijkste ingrediënt, gingerol, de bloedcirculatie en voorkomt het voortijdige verharding of verslechtering van de slagaders.

Heb je ook een hoog cholesterolgehalte? Maar je je zorgen over hart- en vaatziekten? Als je nog steeds niet begonnen bent met het beschermen van je bloedvaten, is het hoog tijd. Begin vandaag nog met het eten van bovenstaande voedingsmiddelen. Ontdek zelf hoe goed ze zijn om gezondheidsproblemen te voorkomen.

Om het beste resultaat te behalen moet je er uiteraard voor zorgen dat je een gezond en uitgebalanceerd dieet volgt. Dat gaat altijd vergezeld van veel water drinken en voldoende lichaamsbeweging. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.