De 3 beste oefeningen voor je gezondheid

Naast gezond eten is het voor een optimale gezondheid belangrijk om goed te bewegen.
De 3 beste oefeningen voor je gezondheid

Laatste update: 28 januari, 2021

Of het nu komt door werk, familie of zelfs persoonlijke redenen, het is heel normaal voor sommige personen om een zittende levensstijl aan te houden, waarin ze helemaal niet bewegen. Misschien merken ze het op dit moment nog niet, maar na een tijdje zal hun lichaam last krijgen van verscheidene problemen, wat hun kwaliteit van leven zal beïnvloeden. Dus hieronder noemen we een aantal simpele oefeningen op om stukje bij beetje actief te worden.

Obesitas, hartproblemen, cholesterol… Er zijn een hoop problemen die we kunnen voorkomen door simpele oefeningen te doen die je gezondheid verbeteren. Soms is dertig minuten per dag al genoeg.

Wees consistent

Maar dat mag wel zo zijn, je moet nog steeds consistent blijven. Ben je gemotiveerd? Onthoud dat één manier om oefeningen vol te houden is door het niet in je eentje te doen. Dus… waarom motiveer je een vriend of familielid niet om met je mee te doen?

Maak een keuze uit deze drie oefeningen

Kies één van de drie onderstaande oefeningen die het makkelijkst voor je te doen is. Je kan ze zelfs combineren of elke dag wisselen. Het meest essentiële is dat je het elke dag doet en je het ziet als een extra gewoonte in je leven. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

De voordelen van traplopen

voordelen-van-traplopen

Dit komt misschien als een verrassing voor je, maar er zijn een hoop onderzoeken uitgevoerd en veel cardiologen bevelen deze simpele oefening aan. Dit is immers een uitstekende manier om je hartgezondheid te verbeteren, beenspieren te versterken, calorieën te verbranden en voldoende cardiovasculaire training te krijgen.

Het is maar een half uur en je kan tot wel 342 calorieën verbranden.

Ongelofelijke resultaten

Dr. Roy Shephard van de Universiteit van Toronto (Canada) bevestigt dat het lopen van trappen met 20 cm tussen de treden en 20 treden per minuut ongelofelijke resultaten voor je gezondheid heeft.

Dit is zonder twijfel één van de beste oefeningen die je kan doen.

 • Cholesterol- en bloeddrukverlagend, wat het risico op hartziektes verlaagt.
 • Betere spierkracht in de benen en een betere cardiopulmonaal uithoudingsvermogen.
 • Verbrandt calorieën.
 • Versterkt je botten.
 • Verbetert de bloedsomloop en spiervorming.

Hoe doe ik het?

 • Thuis, in winkelcentra of zelfs op het werk.
 • Tussen 20 en 25 minuten per dag.
 • Ga met een rechte rug naar boven en probeer niet naar voren te hangen. Let vooral op de beweging van je benen en het buigen van je voeten.
 • Als je een prothetische knie of een andere beenblessure hebt, doe deze oefening dan erg langzaam. Neem eerst contact op met je dokter voordat je dit iedere dag gaat doen.

Voordelen van elke dag fietsen

fietsen

Nog een enorm bevorderende en sterk aanbevolen oefening. Als je een fiets hebt en je hebt de mogelijkheid om dit zonder risico te doen, aarzel dan niet. En als je daarnaast de mogelijkheid hebt om in plaats van met de auto, met de fiets naar het werk te gaan, dan is dat geweldig. Elke dag 30 tot 35 minuten fietsen is al voldoende en als je gezelschap hebt zal het zelfs nog fijner zijn.

 • Vermindert het risico op een hartaanval met 50%.
 • Voorkomt rugpijn en beschermt gewrichten. De pedaalbeweging stimuleert de spieren in je rugwervels en versterkt het lumbale gebied (waardoor een hernia voorkomen wordt). Kniegewrichten profiteren ook van deze fietsbewegingen en het helpt om je kraakbeen te beschermen.
 • Helpt je immuunsysteem verbeteren. Fietsen en deze elementaire oefeningen met je lichaam doen fagocyten bewegen, de cellen die bacteriën in het menselijk lichaam verslinden, waardoor verschillende soorten giftige stoffen geëlimineerd worden. Het helpt dus om je immuunsysteem te verbeteren.

Voordelen van elke dag wandelen

wandelen-2

Om van de voordelen van deze simpele oefening te profiteren, moet je elke dag een half uur en in een snel tempo lopen. Dit is geen joggen, maar lichtjes stappen zodat je lichaam en hart optimaal blijven functioneren tijdens deze korte periode.

 • Versterkt het hart, waardoor hartziektes voorkomen worden en het verlaagt je cholesterol.
 • Houdt je gewicht onder controle. Als je langzaamaan je snelheid verhoogt, zal je je spiermassa verhogen, je metabolisme versnellen en meer vet verbranden.
 • Voorkomt dementie en cerebrovasculaire ongelukken.
 • Voorkomt osteoporose. Stimuleert botten en versterkt ze en daardoor wordt de werkzaamheid van de gewrichten ook bevordert.
 • Vormt bil- en buikspieren. Je moet hiervoor wel op je houding letten tijdens het wandelen. Probeer rechtop en in een comfortabele positie te lopen. Hang niet voorover.

Nog meer voordelen van wandelen

 • Vergroot je hoeveelheid vitamine D. Je zal deze essentiële vitamine voor de gezondheid van je botten en immuunsysteem verkrijgen door tijdens daglicht te lopen.
 • Verhoogt je energie en welzijn. Dit is veel meer bevorderend als je een half uur samen wandelt met je partner of een vriend(in) en je zal je veel lichter voelen. Onderzoeken hebben bewezen dat elke dag lopen je stress en angstwaarden verlaagt. Frisse lucht inademen maakt je vrij en tijdelijk los van al je verplichtingen, wat zonder twijfel de beste vitamine is die je tijdens deze oefening kan verkrijgen.

Dus ga je vandaag beginnen? Ook interessant voor jou

Vijf sporten met meerdere voordelen voor de gezondheid
Gezonder LevenRead it in Gezonder Leven
Vijf sporten met meerdere voordelen voor de gezondheid

Er zijn verschillende sporten met meerdere voordelen voor de gezondheid van zowel lichaam als geest, en ze zijn ook heel leuk om te doen. • Lee, I. M., & Buchner, D. M. (2008). The importance of walking to public health. Medicine and Science in Sports and Exercise. https://doi.org/10.1249/MSS.0b013e31817c65d0
 • C3 Collaborating for Health. (2012). The benefits of regular walking for health, well-being and the environment. The Benefits of Regular Walking for Health, Well-Being and the Environment. https://doi.org/10.1143/PTP.121.809
 • Oja, P., Titze, S., Bauman, A., de Geus, B., Krenn, P., Reger-Nash, B., & Kohlberger, T. (2011). Health benefits of cycling: A systematic review. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2011.01299.x