Zes cardiotrainingen voor thuis

Naast fietsen of hardlopen, zijn er heel veel andere cardiotrainingen voor thuis die je lichaam voorzien van ontelbare voordelen.
Zes cardiotrainingen voor thuis

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Om gezond te blijven, is het essentieel dat je in vorm bent. Hoewel veel mensen het geluk hebben dat ze een mooi lichaam hebben zonder daar al te veel moeite voor te hoeven doen, is het altijd noodzakelijk om te bewegen. In dit geval is cardiofitness het beste.

Vaak denken we dat deze training uren in de sportschool betekent. We geloven dat dit de enige manier is om het vet te verbranden dat we nog hebben en dat we zo haten. Niets is minder waar. Er zijn talloze cardiotrainingen voor thuis en die zullen we in dit artikel met je bespreken.

Cardiotrainingen voor thuis

Je moet onthouden dat voordat je enige vorm van beweging uitoefent, het belangrijk is om te rekken om je spieren en gewrichten op te warmen. Op die manier voorkom je blessures.

1. Touwtjespringen

Het eerste dat je moet doen voor een goede uitvoering van deze oefening, is het vinden van een springtouw met de optimale lengte voor jouw lichaam.

Touwtjespringen

Daarna moet je er gewoon voor gaan! Het is een hele eenvoudige oefening om te doen, maar wel een die balans, kracht, coördinatie van de bewegingen en natuurlijk uithoudingsvermogen vereist.

Des te sneller je de cardiotrainingen uitvoert, des te beter je resultaten zullen zijn.

 • Bij deze oefeningen zou je heel snel moeten springen en je armbewegingen hierbij heel goed moeten coördineren.
 • Als je 20 minuten per dag touwtjespringt, zul je een heleboel opgebouwd vet verliezen, terwijl je je spieren vorm geeft.

2. Traplopen

Traplopen

Dit is een van de simpele, maar effectieve cardiotrainingen voor thuis. Het enige dat we moeten hebben is veel wilskracht en verlangen om in vorm te komen!

 • Bij deze oefening ren je simpelweg snel de trap op en af.
 • Je rug moet altijd recht zijn (en je moet voorzichtig zijn dat je niet struikelt!)
 • Doe deze oefening drie minuten achter elkaar. Vervolgens neem je rust en drink je een beetje water.

3. Burpees

Burpees

Een van de andere cardiotrainingen voor thuis is de ‘burpee’. Dit is een oefening die veel toewijding vraagt, maar die eigenlijk heel simpel is. Je kunt het dus thuis doen en alsnog hele goede resultaten behalen.

Zet je stopwatch aan en probeer zoveel mogelijk herhalingen te doen, zo snel als je kunt.

 • Je moet beginnen met een rechte rug. Daarna buig je naar beneden en laat je je handen helemaal op de grond rusten.
 • Rek je lichaam en doe een push-up met je armen, waarna je snel je knieën naar je borst brengt.
 • Sta op en spring dan de lucht in.

Dit is een oefening die je heel snel moet uitvoeren zonder te stoppen. Doe een minimum van tien herhalingen en verhoog dat aantal de volgende keer.

4. Spring met je knieën naar je borst

Knieën naar de borst

Dit is een geweldige oefening om cardiofitness te doen.

 • Om dit te doen, moet je met je rug recht staan en daarnaast je voeten op schouderbreedte houden.
 • Als je er klaar voor bent, moet je sprongen maken terwijl je probeert om met je knieën je borst aan te raken.
 • Doe vervolgens tien herhalingen, langzaam en zo hoog als je kan. Rust een minuut en herhaal de actie opnieuw.

5. Jumping jacks

Jumping jacks
 • Om deze oefening te doen moet je op een vlakke ondergrond staan en tevens je rug recht houden.
 • Doe vervolgens een ‘jumping jack’. Spreid hiervoor je armen en je benen en sluit ze weer met de volgende sprong.
 • Dit is een oefening die snelheid, behendigheid en ook nog coördinatie vergt.
 • Doe tenminste 20 herhalingen.

6. Skisprongen

Om deze oefening uit te voeren, moet je rechtop staan met je rug recht. De oefening bestaat uit het draaien van de ene kant naar de andere terwijl je een kleine sprong doet waardoor je een paar centimeter van de grond komt.

 • Je zou altijd je buikspieren aangespannen moeten houden en daarnaast je rug helemaal recht.
 • Doe deze oefening drie minuten, zonder te stoppen. Daarna rust je uit en drink je wat water.

Zoals je kunt zien, zijn deze cardiotrainingen voor thuis heel simpel. Je kunt elke dag wat tijd besteden aan een routine die je zal helpen om in goede gezondheid te blijven. Onthoud altijd om een flesje water bij de hand te houden als je aan het sporten bent, omdat het belangrijk is om gehydrateerd te blijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ficarra, S., Thomas, E., Pillitteri, G., Migliore, D., Gómez-López, M., Palma, A., & Bianco, A. (2022). Changes in quality of life, strength and heart rate variability after 4-weeks of supervised online burpees training during the covid-19 quarantine in healthy young adults: A pilot study. Kinesiology (Zagreb, Croatia)54(1), 116–125. https://doi.org/10.26582/k.54.1.13
 • Guerra, Jaime. Cada movimiento cuenta para mejorar la salud – dice la OMS. (n.d.). Who.int. Retrieved November 24, 2022, from https://www.who.int/es/news/item/25-11-2020-every-move-counts-towards-better-health-says-who
 • Mónaco, Mauricio et al. (2005). Consenso sobre factores de riesgo de enfermedad cardiovascular en pediatría: Sedentarismo. Archivos argentinos de pediatría103(5), 450-463. Recuperado en 24 de noviembre de 2022, de http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0325-00752005000500013&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.