Ontdek 9 natuurlijke spierontspanners

Ontdek 9 natuurlijke spierontspanners

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Het leven van alledag, vol met verplichtingen, stress en werk, zorgt voor veel gezondheidsproblemen. Als het om spieren gaat, zijn de meest belaste spieren de spieren in je nek, schouders en rug, omdat je vaak lange tijd achter de computer zit. Wij hebben hier een aantal natuurlijke spierontspanners verzameld, zodat je geen chemische medicijnen hoeft te gebruiken.

Ernstige pijn

Dit is het resultaat van het leven in de hedendaagse stad. Je kunt een lange lijst maken van problemen, die veroorzaakt worden door het doorbrengen van negen uur of meer op een kantoor zonder contact met de zon, niet goed eten, een slechte lichaamshouding, de stress van al je verplichtingen, rekeningen etc. Door stress slaap je ook slechter, wat krampen en spierpijn kan veroorzaken.

Nek- of rugpijn, waardoor je je hoofd bijna niet kunt bewegen, is één van de meest voorkomende problemen vandaag de dag. Het “diepe” gevoel zit in je rug, onderrug, heupen en het doet pijn in heel je lichaam. Je kunt een massage krijgen, er een heet kompres tegenaan houden of in een meer comfortabele stoel gaan zitten, maar het zal toch een tijdje duren voordat je spieren zich weer “normaal” gaan gedragen, omdat ze zo slecht zijn behandeld.

Om die reden kun je het gebruik van natuurlijke kruiden en spierontspanners aan je leefgewoontes toevoegen, zodat je spierpijn achter je kunt laten.

nek

In het algemeen worden ze ingenomen als infusie, zodat ze niet alleen de staat van je spieren verbeteren, maar ook zorgen dat je rustiger wordt in je hoofd, maag en organen. Je kunt op die manier beter tot rust komen, de pijn achter je laten en je wordt efficiënter.

Natuurlijke middelen om je spieren te helpen ontspannen

Gelukkig is er een groot aantal natuurlijke middelen om de spierpijn die je dwars zit te verhelpen. Het beste is dat ze weinig bijwerkingen hebben, waardoor ze veiliger zijn dan medicijnen, hoewel het wel zo is dat het wat langer duurt voordat ze werken.

Als je echter op een goede manier van je pijn af wilt, dan zou je deze geneeskrachtige kruiden moeten toepassen in het leven van alledag.

Houd hierbij rekening dat ook een gezond en uitgebalanceerd eetpatroon belangrijk is, zodat de spieren minder samengetrokken zijn. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 1500 mg calcium, 1500 mg magnesium, 99 mg kalium en 3000 mg vitamine C.

bad

Planten gebruiken als natuurlijke spierontspanners

 • Valeriaan: Het wordt al honderden jaren gebruikt om spanning in de nek te verlichten. Het heeft ook een sterk kalmerend effect bij stress en slaapproblemen. Je kunt een valeriaaninfusie of -thee maken of natuurlijke pillen halen bij een gezondheidswinkel, want de geur van deze plant is erg sterk en valt niet bij iedereen in de smaak.

valeriaan

 • Kamille: Deze plant heeft een geweldig kalmerend effect, één van de meest bekende en aangeraden effecten. Het wordt gebruikt om spierpijn te behandelen, maar werkt ook bij menstruatiepijn, spanning, hoofdpijn, onrust, stress, nervositeit etc. Het ontspant je gespannen spieren en heeft een anti-ontstekingseigenschap die kramp vermindert.
 • Kattenkruid: Deze plant, die inheems is in Europa, wordt gebruikt als een natuurlijk kalmerend middel en ook als spierontspanner. Het helpt bij het verminderen van zwellingen in gewrichten, verlicht hoofdpijn die veroorzaakt wordt door spanning en herstelt verwondingen in zacht weefsel. Dit is slechts een klein deel van de behulpzame eigenschappen.
 • Passiebloem: Dit is een prachtige bloem, die nog prachtiger wordt als je leert welke eigenschappen hij bezit, vooral omdat de bladeren plantensterolen en flavonoïden bevatten, die beide als antioxidanten werken. Het bevat ook alkaloïden, etherische oliën en andere ingrediënten voor een ontspannend en rustgevend effect. Het helpt bij slapeloosheid, kramp in de spieren, stress, onrust, nervositeit etc. Je kunt het drinken als infusie.
 • Lavendel: Een hele mooie bloem met een blauwachtig paarse kleur, die veel eigenschappen bezit voor het bestrijden en verlichten van verschillende ziekten of aandoeningen. Lavendelolie is bijvoorbeeld bekend als een van de meest effectieve spierontspanners. Je kunt de olie met een circulaire beweging inmasseren op de pijnlijke plek om zo de bloedcirculatie te stimuleren. Neem dan een hete douche om je lichaam en geest te ontspannen, waardoor je spieren kunnen ontspannen en genezen.

Kruiden gebruiken als natuurlijke spierontspanners

 • Rozemarijn: Dit is een kruid dat veel voorkomt in de keuken om smaak en geur te geven aan een aantal gerechten. Het is ook goed voor de gezondheid, vooral als het gaat om ontspanning. Je kunt een bad nemen en er een beetje rozemarijn in oplossen. Op die manier kun je menstruatiekramp of kramp in de spieren verlichten. Je kunt ook olie van rozemarijn op de pijnlijke gewrichten masseren. Hete kompressen op de pijnlijke of ontstoken gebieden verminderen artritissymptomen.
 • Cayennepeper: Men gebruikt het veel thuis in recepten en is een bewezen middel bij het effectief en snel verlichten en herstellen van pijn die voortkomt spierkramp.

cayenne-peper

 • Radijs: De specerij van dit kruid gebruikt men al eeuwenlang om spanning in de spieren te verlichten. Daarmee verzacht je ook kramp en pijn. Je kunt een olie van radijsextract maken of kopen. Meng dit met heet badwater of breng het aan tijdens een massage.
 • Wilde tijm: Deze plant is verwant aan gewone tijm. Het is erg geschikt voor het ontspannen van spieren op een natuurlijke manier. Dat komt door de etherische oliën. Je kunt er zoveel van gebruiken als je wilt.
Foto’s eigendom van Unique Hotels, c.e. Delohery, Dennis Wong, Pato Novoa, John Athayde en Alvaro Galve Wellicht ook interessant voor jou
Spierpijn snel verlichten met deze natuurlijke remedies
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Spierpijn snel verlichten met deze natuurlijke remedies

Spierpijn komt vaak voor. De pijn kan ook de gewrichtsbanden, pezen en het bindweefsel treffen. Je kan spierpijn snel verlichten met natuurlijke re...
 • Kb, B. A., Ferragut, R., Unidad, C. M., Intensivos, C., Transporte, U. De, Balear, P., … Son, U. (2013). Actualicazión: sedantes, analgésicos y relajantes musculares. Sociedad Española de Cuidados Intensivos Pediátricos.
 • Chow, R. M., & Issa, M. (2017). Muscle relaxants. In Pain Medicine: An Essential Review. https://doi.org/10.1007/978-3-319-43133-8_48
 • Flood, S., & Bodenham, A. (2010). Lithium: Mimicry, mania, and muscle relaxants. Continuing Education in Anaesthesia, Critical Care and Pain. https://doi.org/10.1093/bjaceaccp/mkq008
 • Gnatta, J. R., Dornellas, E. V., Paes, M. J., & Silva, D. (2011). The use of aromatherapy in alleviating anxiety*. Acta Paul Enferm. https://doi.org/10.1590/S0103-21002011000200016