De 5 gezondste vruchten die je kunt eten

16 januari, 2019
Iedereen weet dat vruchten gezond zijn - het zijn echte, volwaardige voedingsmiddelen. Maar welke behoren tot de topcategorie.

Om te genieten van een uitstekende gezondheid is het erg belangrijk dat je een goed dieet aanhoudt waarin onder meer de gezondste vruchten zijn opgenomen. Het is duidelijk dat fruit een van de voedselsoorten is die de meeste voordelen biedt voor ons lichaam. Vooral door de hoeveelheid vitaminen die vruchten bevatten.

In alle gevallen wordt daarom sterk aangeraden om dagelijks fruit te eten. Om wat meer te weten te komen over deze heerlijke snoepjes uit de natuur, hebben we in dit artikel een lijstje gemaakt van de 5 gezondste vruchten die je kunt eten.

Ga voor vers

Je kunt fruit het beste vers eten. Als dat bijvoorbeeld door het seizoen niet mogelijk is, dan behouden gelukkig ook veel vruchten hun gezonde eigenschappen wanneer ze gedroogd of bevroren zijn. Toch blijft het het beste om seizoensfruit te eten of de fruitsoorten die in jouw land het meest worden geproduceerd.

Je kunt vers fruit op veel verschillende manieren eten en je kunt er zelfs verscheidene gerechten mee bereiden.

1. Bosbessen

Bosbessen groeien voornamelijk in wat koudere klimaten en zijn daarom thuis op het noordelijk halfrond. De bessen bevatten maar weinig calorieën en juist veel eigenschappen waar het lichaam van kan profiteren. We hebben het dan bijvoorbeeld over:

 • het hoge vitamine C-gehalte.
 • de grote hoeveelheid kalium, ijzer en calcium die bosbessen bevatten.

Het meest kenmerkende aan bosbessen is echter de hoge concentratie natuurlijke pigmenten die ze bevatten, zoals anthocyanen en carotenoïden.

Veenbessen

Antioxidanten

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat bosbessen geweldige natuurlijke antioxidanten zijn. Daardoor kunnen ze ook helpen bij het voorkomen van ziektes als kanker of maculadegeneratie. Ook zijn de besjes een enorme steun bij het voorkomen van urineweginfecties. Tot slot zijn bosbessen rijk aan vezels.

2. Sinaasappels

Ook sinaasappels zijn een van gezondste dingen die je maar kunt eten. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn sinaasappels een uitstekende bron van vitamine C.

Deze vitamine helpt onder andere luchtwegaandoeningen als griep, verkoudheid en catarre te voorkomen en zelfs te behandelen. De citrusvrucht bevat daarnaast ook een aanzienlijke hoeveelheid kalium, een mineraal dat vooral goed is voor de spieren.

 • Het hesperidine dat sinaasappels bevatten is uitstekend om de cholesterolgehaltes in je bloed te helpen verlagen.
Sinaasappelen

Ontspannen

De geur van sinaasappels kan de zenuwen kalmeren en angst verminderen en daarom is de vrucht ideaal om te ontspannen. Daarnaast zijn sinaasappels een geweldige antioxidant.

Men denkt ook dat de vrucht bloedzuiverend werkt, waardoor sinaasappels in staat zijn het lichaam te helpen desinfecteren. Ook je lichaamscellen zullen ervan profiteren wanneer je sinaasappels eet, daar sinaasappels bescherming bieden.

Leestip:
Heerlijke gebakken kip met sinaasappel en rozemarijn

3. Appels, een van de gezondste vruchten

De appel is een erg populaire en bovendien uiterst gezonde vrucht. Voornamelijk door de flavonoïden die appels bevatten, zijn ze een natuurlijke en erg effectieve antioxidant.

Wellicht dat deze antioxidanten een rol kunnen spelen in het helpen voorkomen van kanker. Bovendien helpen ze bij de vertraging van het verouderingsproces en de versterking van het immuunsysteem.

Ook tandartsen raden aan appels te eten, omdat appels de hoeveelheid bacteriën in de mond kunnen verminderen.

Groene Appels

De schil van de appel bevat een grote hoeveelheid vezels, waardoor het eten van de schil kan helpen cholesterolgehaltes in het bloed te verlagen en bovendien een goede darmfunctie te bevorderen. Appels bevatten ook gezonde hoeveelheden:

 • calcium
 • ijzer
 • magnesium
 • fosfor
 • kalium

4. Kiwi’s

Hoewel kiwi’s misschien niet erg populair zijn, bevat de vrucht veel eigenschappen die voor velen vrijwel onbekend zijn. Zo is de kiwi een belangrijke bron van vezels.

Zoals we ook eerder al aangaven kunnen deze cholesterolgehaltes stabiliseren en de darmdoorvoer vergemakkelijken. En dit klinkt misschien ongeloofwaardig, maar kiwi’s bevatten dubbel zoveel vitamine C als sinaasappels.

Schijfjes Kiwi

Vitamine C

Deze vitamine versterkt het immuunsysteem, voorkomt luchtwegaandoeningen en zorgt ervoor dat ijzer goed in het lichaam wordt opgenomen.

Lees ook:
8 voordelen van kiwi’s die je moet kennen

Kiwi’s zijn ook rijk aan luteïne, een natuurlijk pigment dat zonnestalen filtert. Tot slot bevat de kiwi hoge gehaltes foliumzuur, waardoor de vrucht bloedarmoede en cardiovasculaire problemen kan helpen voorkomen.

5. Aardbeien

Aardbeien zijn niet alleen super lekker, maar ook super gezond. De rode vrucht bevat grote hoeveelheden:

 • vitamine C
 • lecithine
 • pectine

Dit zijn voedingsstoffen die cholesterolgehaltes kunnen verlagen en ziektes als atherosclerose kunnen voorkomen. Daarnaast bevatten aardbeien mineralen zoals magnesium en koper. Daarmee kunnen ze helpen diabetes type 2 en hartproblemen onder controle te houden en ontstekingen te remmen.

Sap van Aardbeien. een van de gezondste vruchten

Een van de gezondste vruchten, ook voor de huid!

Aangezien aardbeien een natuurlijke astringent zijn, is de vrucht ook erg behulpzaam in het geval van diarree. Aardbeien kunnen bovendien ook worden gebruikt als middel voor de huid, vooral om wondjes en puistjes te behandelen.

Tot slot kunnen we vermelden dat aardbeien zelfs worden gebruikt als natuurlijke tandpasta. Door de tanden te poetsen met aardbeien wordt je mond schoon en kun je een slechte adem en gaatjes voorkomen. Daardoor horen aardbeien zeker thuis is het rijtje van de gezondste vruchten.

 • Basu, A., Rhone, M., & Lyons, T. J. (2010). Berries: Emerging impact on cardiovascular health. Nutrition Reviews. http://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00273.x

 • Shukitt-Hale, B. (2012). Blueberries and neuronal aging. Gerontology. http://doi.org/10.1159/000341101

 • Zanwar, A. A., Badole, S. L., Shende, P. S., Hegde, M. V., & Bodhankar, S. L. (2013). Cardiovascular Effects of Hesperidin: A Flavanone Glycoside. In Polyphenols in Human Health and Disease. http://doi.org/10.1016/B978-0-12-398456-2.00076-1

 • Boyer, J., & Liu, R. H. (2004). Apple phytochemicals and their health benefits. Nutrition Journal. http://doi.org/10.1186/1475-2891-3-1

 • Chang, C. C., Lin, Y. T., Lu, Y. T., Liu, Y. S., & Liu, J. F. (2010). Kiwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. http://doi.org/10.1007/978-1-4939-0332-0_4

 • Alvarez-Suarez, J. M., Giampieri, F., Tulipani, S., Casoli, T., Di Stefano, G., González-Paramás, A. M., … Battino, M. (2014). One-month strawberry-rich anthocyanin supplementation ameliorates cardiovascular risk, oxidative stress markers and platelet activation in humans. Journal of Nutritional Biochemistry. http://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2013.11.002

 • Zunino, S. J., Parelman, M. A., Freytag, T. L., Stephensen, C. B., Kelley, D. S., MacKey, B. E., … Bonnel, E. L. (2012). Effects of dietary strawberry powder on blood lipids and inflammatory markers in obese human subjects. British Journal of Nutrition. http://doi.org/10.1017/S0007114511006027

 • Soltani, P. (2015). An Apple a Day Keeps the Dentist Away: Fact or Fiction? (A Brief Review on Effects of Apple on Oral Health). Scholars Journal of Dental Sciences (SJDS.

 • Walter, R. M., Uriu-Hare, J. Y., Olin, K. L., Oster, M. H., Anawalt, B. D., Critchfield, J. W., & Keen, C. L. (1991). Copper, zinc, manganese, and magnesium status and complications of diabetes mellitus. Diabetes Care. http://doi.org/10.2337/diacare.14.11.1050

 • Haehner, A., Maass, H., Croy, I., & Hummel, T. (2017). Influence of room fragrance on attention, anxiety and mood. Flavour and Fragrance Journal. http://doi.org/10.1002/ffj.3339