De 5 gezondste vruchten die je kunt eten

· 2 januari 2016

Om te genieten van een uitstekende gezondheid is het erg belangrijk dat je een goed dieet aanhoudt. Het is duidelijk dat fruit een van de voedselsoorten is die de meeste voordelen biedt voor ons lichaam, vooral door de hoeveelheid vitaminen die vruchten bevatten. In alle gevallen wordt daarom sterk aangeraden om dagelijks fruit te eten. Om wat meer te weten te komen over deze heerlijke snoepjes uit de natuur, hebben we in dit artikel een lijstje gemaakt van de 5 gezondste vruchten die je kunt eten.

Je kunt fruit het beste vers eten. Als dat bijvoorbeeld door het seizoen niet mogelijk is, dan behouden gelukkig ook veel vruchten hun gezonde eigenschappen wanneer ze gedroogd of bevroren zijn. Toch blijft het het beste om seizoensfruit te eten of de fruitsoorten die in jouw land het meest worden geproduceerd. Je kunt vers fruit op veel verschillende manieren eten en je kunt er zelfs verscheidene gerechten mee bereiden.

1. Bosbessen

Bosbessen groeien voornamelijk in wat koudere klimaten en zijn daarom thuis op het noordelijk halfrond. De bessen bevatten maar weinig calorieën en juist veel eigenschappen waar het lichaam van kan profiteren. We hebben het dan bijvoorbeeld over het hoge vitamine C-gehalte en de grote hoeveelheid kalium, ijzer en calcium die bosbessen bevatten. Het meest kenmerkende aan bosbessen is echter de hoge concentratie natuurlijke pigmenten die ze bevatten, zoals anthocyanen en carotenoïden.

Veenbessen

Deze eigenschappen zorgen ervoor dat bosbessen geweldige natuurlijke antioxidanten zijn en daardoor kunnen helpen bij het voorkomen van ziektes als kanker of maculadegeneratie. Ook zijn de besjes een enorme steun bij het voorkomen van urineweginfecties. Tot slot zijn bosbessen rijk aan vezels. Vezels verbeteren het darmproces en daarnaast ook de tanden, haren en spieren.

2. Sinaasappels

Ook sinaasappels zijn een van gezondste dingen die je maar kunt eten. Zoals je waarschijnlijk wel weet zijn sinaasappels een uitstekende bron van vitamine C, dat luchtwegaandoeningen als griep, verkoudheid en catarre helpt te voorkomen en zelfs kan behandelen. De citrusvrucht bevat daarnaast ook een aanzienlijke hoeveelheid kalium, een mineraal dat vooral goed is voor de spieren. Het hesperidine dat sinaasappels bevatten is uitstekend om de cholesterolgehaltes in je bloed te verlagen.

Sinaasappelen

De geur van sinaasappels kan de zenuwen kalmeren en angst verminderen en daarom is de vrucht ideaal om te ontspannen. Daarnaast zijn sinaasappels een geweldige antioxidant en is de vrucht bloedzuiverend, waardoor sinaasappels in staat zijn het lichaam te desinfecteren. Ook je lichaamscellen zullen ervan profiteren wanneer je sinaasappels eet, daar sinaasappels bescherming bieden.

3. Appels

De appel is een erg populaire en bovendien uiterst gezonde vrucht. Voornamelijk door de flavonoïden die appels bevatten, zijn ze een natuurlijke en erg effectieve antioxidant, die in staat is ziektes als kanker te voorkomen, het verouderingsproces te vertragen en het immuunsysteem te versterken. Ook tandartsen raden aan appels te eten, omdat appels de hoeveelheid bacteriën in de mond kunnen verminderen.

Groene Appels

De schil van de appel bevat een grote hoeveelheid vezels, waardoor het eten van de schil kan helpen cholesterolgehaltes in het bloed te verlagen en bovendien een goede darmfunctie te bevorderen. Appels bevatten ook gezonde hoeveelheden calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium.

4. Kiwi’s

Hoewel kiwi’s misschien niet erg populair zijn, bevat de vrucht veel eigenschappen die waarschijnlijk voor de meeste mensen vrijwel onbekend zijn. Zo is de kiwi een belangrijke bron van vezels, die zoals we eerder ook al aangaven cholesterolgehaltes kunnen stabiliseren en de darmtransit kunnen vergemakkelijken. En dit klinkt misschien ongeloofwaardig, maar kiwi’s bevatten dubbel zoveel vitamine C als sinaasappels.

Schijfjes Kiwi

Vitamine C versterkt het immuunsysteem, voorkomt luchtwegaandoeningen en zorgt ervoor dat ijzer goed in het lichaam wordt opgenomen. Kiwi’s zijn ook rijk aan luteïne, een natuurlijk pigment dat zonnestalen filtert. Tot slot bevat de kiwi hoge gehaltes foliumzuur, waardoor de vrucht bloedarmoede en cardiovasculaire problemen kan helpen voorkomen.

5. Aardbeien

Aardbeien zijn niet alleen super lekker, maar ook super gezond. De rode vrucht bevat grote hoeveelheden vitamine C, lecithine en pectine, voedingsstoffen die cholesterolgehaltes kunnen verlagen en ziektes als atherosclerose kunnen voorkomen. Daarnaast bevatten aardbeien omega 9 en mineralen als magnesium en koper en kunnen ze helpen diabetes type 2 en hartproblemen onder controle te houden en ontstekingen te remmen.

Sap van Aardbeien

Aangezien aardbeien een natuurlijke astringent zijn, is de vrucht ook erg behulpzaam in het geval van diarree. Aardbeien kunnen bovendien ook worden gebruikt als middel voor de huid, vooral om wondjes en puistjes te behandelen. Tot slot kunnen we vermelden dat aardbeien zelfs kunnen worden gebruikt als natuurlijke tandpasta. Door de tanden te poetsen met aardbeien wordt je mond schoon en kun je een slechte adem en gaatjes voorkomen.