8 voordelen van kiwi's die je moet kennen

Hoewel ze bekend staan om hun vitamine C-gehalte, leveren kiwi's ook aanzienlijke hoeveelheden kalium en zijn ze dus ideaal om spierkrampen te voorkomen.
8 voordelen van kiwi's die je moet kennen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 18 augustus, 2018

Kiwi’s zijn klimplanten en mensen hebben de neiging om direct de relatie te leggen met Nieuw-Zeeland en de vogel met dezelfde naam. Het zijn heerlijke vruchten en een essentieel ingrediënt in zomerse fruitsalades of fruittaarten. In die artikel zullen we de vele voordelen van kiwi’s delen, zodat je er nog meer van kunt genieten.

De voordelen van kiwi's zijn divers

Kenmerken van kiwi’s

De plant die verantwoordelijk is voor de productie van kiwi’s wordt Actinidia Deliciosa genoemd. Ze werd begin vorige eeuw geïntroduceerd in Oceanië. Sindsdien wordt ze gekweekt in verschillende gematigde streken vanwege het eetbare, heerlijke fruit.

De naam kiwi wordt ook gebruikt als bijnaam voor mensen uit Nieuw-Zeeland. Het is niet alleen de naam voor deze harige vrucht maar ook voor een kleine vogel zonder vleugels en een lange snavel die op deze eilanden leeft.

De ovale vrucht is ongeveer 6 centimeter lang en het vruchtvlees is helder groen met zeer kleine zwarte zaden rond een wit hart.

De smaak is een beetje zurig zoals aardbeien of kruisbessen.

Wat zijn de voordelen van kiwi’s?

Over het algemeen heeft deze kleine vrucht teveel eigenschappen om onopgemerkt te blijven. Er zijn dan ook heel veel voordelen van kiwi’s! Als je nog steeds niet weet wat ze zijn, let dan goed op!

1. Ze bieden veel vitamine C

Eén van de voordelen van kiwi's is de hoeveelheid vitamine C

Geloof het of niet, maar kiwi’s bevatten meer van deze voedingsstof dan sinaasappels of citroenen.

Zoals je misschien weet, helpt vitamine C het immuunsysteem te versterken en te voorkomen dat we ziek worden. Dit geldt vooral in de winter, wanneer verkoudheid en griep veel voorkomen.

  • Ten eerste bestrijdt het virussen en bacteriën en voorkomt het dat ze het lichaam binnenkomen.
  • Daarnaast zorgt het ook voor gezonde tanden, botten, weefsels en bloedvaten.

Eén enkele kiwi levert 166% van je dagelijkse aanbevolen inname van vitamine C op.

2. Ze zijn een krachtig antioxidant

Kiwi's zijn ook een krachtig antioxidant

Nog één van de voordelen van kiwi’s en hun hoge vitamine C-gehalte is dat het een groot antioxidant vermogen heeft. Dit betekent dat het vrije radicalen bestrijdt en vroegtijdige veroudering tegen gaat.

Onze huid wordt dagelijks getroffen door blootstelling aan de zon, het klimaat en vervuiling. Kiwi’s kunnen onze cellen regenereren en ons helpen er langer jong uit te zien.

Zeg dus vaarwel tegen rimpels en fronsrimpels!

  • Bovendien hebben ze ook het vermogen om te werken als een zonnefilter in je ogen, waardoor de schade wordt voorkomen die door ultraviolette stralen kan veroorzaakt worden.
  • Daarnaast vermindert het eten van kiwi’s het risico op maculadegeneratie, cataract of hoge bloeddruk.

3. Ze helpen de spijsvertering

Eén van de voordelen van kiwi's is de hulp bij de spijsvertering

Dit komt omdat kiwi’s een goede dosis vezels bevatten. Ze zijn daarom geweldig voor mensen met constipatieproblemen of gasvorming.

  • Je kunt ze op een lege maag eten, alleen of met ander fruit. Op die manier zal je zonder problemen naar het toilet kunnen gaan.
  • Ze vergemakkelijken ook de spijsvertering dankzij hun efficiënte enzymen. Over het algemeen zijn ze ideaal als je last hebt van een opgeblazen gevoel of indigestie.
  • Kies kiwi’s als dessert als je last hebt van prikkelbare darmen.

4. Ze geven vorm aan je figuur

Mensen die op dieet zijn en willen afvallen kunnen ook profiteren van de vele voordelen van kiwi’s, omdat ze maar heel weinig calorieën bevatten.

Voor elke 100 gram fruit krijgt het lichaam 69 calorieën.

Tegelijkertijd heeft hun karakteristieke smaak het vermogen om de wens om zoete dingen te eten te verminderen. Bovendien voorkomen ze dat je blijft eten omdat ze je eetlust bevredigen. Dat is te danken aan het vermogen van kiwi’s om je hunkering naar eten te stoppen.

5. Ze zijn goed voor zwangere vrouwen

Kiwi's zijn goed voor zwangere vrouwen

Tijdens de zwangerschap moeten vrouwen hun inname van foliumzuur verhogen. Deze essentiële vitamine zorgt ervoor dat de cellen van het embryo zich goed kunnen ontwikkelen.

Als het niet in de benodigde hoeveelheden beschikbaar is kan dit leiden tot misvormingen bij de foetus en in het bijzonder tot een aandoening die open rug wordt genoemd.

Eén van de voordelen van kiwi’s is dat het eten van kiwi’s tijdens de zwangerschap de benodigde dosis van deze voedingsstof kan aanvullen.

6. Ze verbeteren de sportprestaties

Kiwi's helpen ons bij het sporten

Wanneer we nadenken over de meest geschikte vrucht voor sporters stellen we ons automatisch bananen voor.

De voordelen van kiwi’s zorgen er echter voor dat ze boven dit smakelijke gele fruit uitsteken. Dit komt omdat ze meer kalium evenals vitamine E, luteïne en voedingsvezels en minder natrium bevatten.

Het resultaat is een verbeterde prestatie en meer kracht. Bovendien verminderen ze ook het risico op krampen en zorgen zo voor een sneller spierherstel.

Je hoeft natuurlijk geen atleet te zijn om van deze voordelen te profiteren. Als je ‘s nachts last hebt van krampen in de benen, raden we je ten zeerste aan om kiwi’s aan je dagelijkse dieet toe te voegen.

7. Ze verminderen hartaandoeningen

Kiwi's verminderen hartaandoeningen

Kiwi’s hebben een lage glykemische index, wat helpt om sneller vet in het lichaam te verbranden.

Hierdoor zullen we gezondere aders en slagaders hebben en zal de kans op hartaandoeningen dus verminderen.

Bovendien reguleren ze ook het cholesterolgehalte in het bloed en minimaliseren ze het risico op diabetes of de vorming van bloedklonters. Deze voordelen hebben we aan het proteolytisch enzym te danken.

Als je lijdt aan hypertensie, kunnen twee of drie kiwi’s per week je bloeddruk in evenwicht brengen en mogelijke problemen in je vitale organen, zoals je nieren, ogen of hersenen, verminderen.

8. Ze verbeteren je humeur

Kiwi's verbeteren je humeur

Wanneer we fruit eten veranderen onze emoties. Daar is geen twijfel over. We voelen ons gezonder, energieker en beter gehumeurd.

Kiwi’s zijn hierop geen uitzondering. Dit komt door bepaalde actieve enzymen die signalen naar de hersenen sturen en fungeren als een oppepper voor de stemming.

Dus als je depressief, verdrietig of gestrest bent, eet dan dit heerlijke groene fruit: de talrijke voordelen van kiwi’s zijn namelijk niet te onderschatten! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.