8 symptomen in de beginfase van diabetes

Stel dat je enkele van deze symptomen van diabetes vaststelt. Dan is het een goed idee dat je je arts raadpleegt. Want die kan de nodige onderzoeken uitvoeren en de juiste diagnose stellen.
8 symptomen in de beginfase van diabetes

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 23 augustus, 2022

Diabetes mellitus is een aandoening die de manier waarop het lichaam de glucose in de bloedsomloop gebruikt aantast. Onafhankelijk van hoe diabetes zich manifesteert, betekent het dat je een buitensporige ophoping van suiker in je lichaam hebt. Het is dus belangrijk dat je de beginfase van diabetes herkent.

Glucose is een bestanddeel dat onontbeerlijk is voor je gezondheid. Het is tenslotte een belangrijke energiebron voor de cellen waaruit je spieren en weefsels en ook je hersenen bestaan.

Soms slaagt het lichaam er niet in de glucose op de juiste manier te verwerken. Dit kan enkele ernstig negatieve gevolgen hebben. Dit komt omdat het de werking van andere organen verstoort.

Chronische diabetes omvat type 1 en type 2. Bovendien zijn er nog ander vormen van diabetes. Deze soorten zijn meestal omkeerbaar. Voorbeelden hiervan zijn pre-diabetes en zwangerschapsdiabetes.

Tijdige vaststelling is de sleutel voor een succesvolle behandeling. In dit artikel willen we dan ook acht symptomen bespreken die optreden in de beginfase van diabetes. Dit zal je helpen om het te herkennen.

Wat zijn de oorzaken van diabetes?

Wat zijn de oorzaken van diabetes?

Diabetes treedt op wanneer je lichaam onvoldoende insuline aanmaakt of zijn vermogen verliest om het op de juiste manier te gebruiken.

Insuline is een bestanddeel dat door de pancreas aangemaakt wordt. Zijn voornaamste functie is de hoeveelheid glucose in je bloedstroom te verminderen.

Tot nu heeft men geen precieze verklaring voor de oorzaak van type 1 diabetes. Het kan een gevolg zijn van een gebrekkige controle over het immuunsysteem. Dit veroorzaakt de zelfvernietiging van de cellen die de insuline in de pancreas aanmaken.

Pre-diabetes en type 2 diabetes treden op wanneer je cellen resistent voor insuline worden. De pancreas kan dan niet genoeg produceren om dit tegen te gaan.

Ook hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot een resistentie van de lichaamscellen voor insuline. Soms slaagt de pancreas er niet in om de nodige hoeveelheid te produceren. Glucose zal zich dan opbouwen in de bloedsomloop. Dit leidt tot zwangerschapsdiabetes.

Symptomen in de beginfase van diabetes

Vele symptomen in de beginfase van diabetes kunnen verward worden met andere aandoeningen. Om die reden kan je het best de nodige medische onderzoeken laten uitvoeren. Op die manier kan de diagnose bevestigd worden wanneer je deze symptomen vastgesteld hebt.

1. Buitensporige dorst

Beginfase van diabetes, buitensporige dorst

Wanneer glucose niet op de juiste manier wordt opgenomen, stapelt het zich in de bloedstroom op. Dit kan tot uitdroging leiden. Het zal dan de productie van het normale speeksel veranderen. Je zal daardoor een groter dorstgevoel krijgen.

2. Regelmatig plassen

Patiënten met diabetes moeten regelmatig plassen. Dit komt omdat de nieren harder werken. Want ze proberen het teveel aan suiker uit de bloedsomloop te verwijderen.

Dit vermindert je vermogen om giftige stoffen af te breken. Bovendien kan het andere moeilijkheden in je urinesysteem veroorzaken.

3. Slaapstoornissen

Het kan gebeuren dat het lichaam een hoge bloedsuikerspiegel niet op tijd op de juiste manier onder controle krijgt. De patiënt kan dan voortdurende onderbrekingen van zijn slaap ervaren.

Type 2 diabetes gaat meestal gepaard met slapeloosheid of een vorm van verstoring tijdens de rust.

4. Trage genezing

Beginfase van diabetes, trage genezing

Eén van de voornaamste signalen van diabetes is dat huidzweren of wondjes veel tijd nodig hebben om te genezen. Soms genezen ze zelfs helemaal niet.

5. Infecties van de urinewegen

Als je lichaam het vermogen verliest om de glucose in de bloedstroom te gebruiken dan verzwakt je immuunsysteem. Dit zal niet alleen een negatieve invloed op je nieren hebben. Het verhoogt daarnaast ook je vatbaarheid voor infecties van de urinewegen.

6. Voetproblemen

Patiënten met diabetes moeten de conditie van hun voeten erg goed in de gaten houden. Want dit lichaamsdeel kan problemen van de bloedcirculatie ervaren. Ook vochtophoping en verscheidene andere symptomen kunnen optreden die na verloop van tijd negatieve gevolgen hebben.

7. Wazig zien

Beginfase van diabetes, wazig zien

Een hoge bloedsuikerspiegel kan dus leiden tot uitdroging. Dit beïnvloedt de gezondheid van je gezichtsvermogen. Want het gebeurt vaak dat bloedvaten beschadigd raken. Bovendien kan een wazig zicht optreden.

8. Een droge huid

Wanneer je type 2 diabetes ontwikkelt dan kan dit problemen met de bloedsomloop veroorzaken die de huid aantasten. Dit is de reden dat patiënten vaak last hebben van een droge huid of een verlies van stevigheid van de huid.

Hoe stelt men de diagnose diabetes?

Als je vermoedt dat je diabetes hebt, dan moet je zo snel mogelijk je arts raadplegen. Want een tijdige diagnose verhoogt de kans dat je behandeling de negatieve effecten van diabetes op het lichaam kan verminderen.

Het is mogelijk dat de arts je één van de volgende onderzoeken voorstelt. Die bevestigen of je al of niet deze aandoening hebt:

  • Glycohemoglobinetest (A1C). Deze analyse meet de gemiddelde bloedsuikerspiegel over een periode van twee tot die maanden.
  • Willekeurige test van de bloedsuikerspiegel.
  • Nuchtere test van de bloedsuikerspiegel.
  • Orale glucosetolerantietest.

Zodra je diagnose bevestigd is, moet je je inspannen om je volledige levensstijl te verbeteren. Want dit zal, samen met de voorgeschreven medicatie, je een betere kwaliteit van leven geven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.