Groenten die helpen bij het afvallen

Natuurlijk ontbreken groenten in geen enkel dieet dat succesvol afvallen garandeert. Er zijn echter een aantal groenten die helpen bij het afvallen.
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Elena Martínez Blasco

Laatste update: 28 februari, 2023

Natuurlijk ontbreken groenten in geen enkel dieet dat succesvol afvallen garandeert of om je ideale gewicht te behouden. Er zijn echter een aantal groenten die helpen bij het afvallen en die je sneller gewicht doen verliezen, door hun hoge gehalte aan water en lage gehalte aan vet. In dit artikel sommen we de voordelen van deze top groenten op, die je een slanke lijn garanderen en onontbeerlijk zijn voor een optimale gezondheid.

Groenten die helpen bij het afvallen

Sla

Groene bladgroenten en vooral sla bevatten een hoog gehalte aan vitaminen, mineralen en vooral magnesium en zijn rijk aan voedingsvezels, waardoor ze ons snel een verzadigd gevoel geven.

Je kan sla gerust elke dag combineren met andere gerechten. Het heeft eveneens een kalmerend effect op de onrustgevoelens, die tijdens een dieet kunnen ontstaan. Eet sla rauw in een salade, maar verwerk het ook gekookt in soepen of puree.

Ui

Een fantastische groente, die niet op het menu voor gewichtsverlies mag ontbreken. Ui kan vrijwel in elk gerecht verwekt worden en helpt bij het elimineren van overtollig vocht, werkt actief tegen constipatie en speelt een belangrijke rol bij het in evenwicht houden van de bloedsuikerspiegel.

Kan je ui goed verteren, vermeng hem dan rauw in salades of gebruik het als garnering van diverse groenteschotels. Maar experimenteer gerust en probeer ui ook gegrild, in sausjes of waarom niet eens in een lekkere uiensoep. Houd je makkelijk vocht vast of plan je een ontgifting voor de nieren, zet dan vooral de ui op het menu.

Komkommer

De lekkerste groente op warme zomerdagen. Komkommers bevatten heel veel water en vrijwel geen calorieën. Je kan ze daarom onbeperkt eten bij het afvallen, tot ze je een verzadigd gevoel geven.

Eet komkommer rauw of als garnituur bij een lekkere rauwkostschotel. Is de komkommer rijp en mals, dan bevat hij op dat moment ook dé perfecte voedingsstoffen voor het behouden van een mooie en stralende huid.

Een typisch Grieks recept dat je kan serveren als voorgerecht is een komkommer-yoghurtdip. Snijd komkommer in lange, smalle reepjes en presenteer het samen met een dipsaus op basis van natuurlijke yoghurt, zeezout, knoflook en aromatische groene kruiden naar wens. Heerlijk fris en licht op een warme, zwoele zomeravond.

Of waarom geen eenvoudige groene gazpacho? Meng komkommer, knoflook, peterselie, verse basilicum, citroen, zeezout en olijfolie in de blender en geniet van deze frisse en vochtafdrijvende supersoep.

Broccoli

Broccoli bevat veel vezels en water en weinig calorieën, waardoor het nooit ontbreekt in elk gezond dieet en het een ideale groente is bij het afvallen.

Zet regelmatig broccoli op het menu, waardoor je de opstapeling van vet tegengaat en je ook extra afweer opbouwt tegen verschillende soorten kanker.

Kook broccoli echter niet te zacht, want dan verliest het snel zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. Eet broccoli dus steeds groen en knapperig!

Misschien ook interessant om te lezen:

Geneeskrachtige kruiden in de strijd tegen kanker

Knoflook

Knoflook is een medicinale lekkernij, die niet meer weg te denken is uit onze keuken. Deze ultragezonde groente helpt de algemene gezondheidsconditie te bevorderen en tegelijkertijd vet te elimineren en het bloed te reinigen. 

Bereik het meeste effect door knoflook rauw te eten. En waarom probeer je niet eens een ontgiftende knoflookkuur uit?

Vind je het moeilijk knoflook rauw te eten? Probeer dan een stukje te verwerken in een sneetje volkoren toast of koop knoflook in capsulevorm bij de apotheker of natuurwinkel.

Bereidingswijze

Wil je graag afvallen? Zet dan eventjes alle gefrituurde voedsel aan de kant en kies voor grillen, stomen of licht bakken in een beetje olijfolie.

Vermijd overtollig gebruik van zout en vervang tafelzout het beste door zeezout.

Onthoud eveneens dat de combinatie met bepaalde kruiden het vermageringseffect zullen verhogen. Verwerk cayennepeper en gember in je groenteschotels. Ze zorgen niet enkel voor een kruidige en originele smaak, maar helpen ook het metabolisme versnellen, waardoor we meer energie verbruiken en efficiënter afvallen.

Zijn er groenten die je moeilijk verteert en die winderigheid veroorzaken, gebruik dan anijs of komijn tijdens het bereiden.

Bereid de groenten verder met een beetje citroensap of appelazijn, die eveneens de spijsvertering en verbranding van vet stimuleren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Warrilow A., Mellor D,, McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
  • Russo M., Spagnuolo C., Russo GL., Skalicka Wozniak K., et al., Nrf2 targeting by sulforaphane: a potential therapy for cancer treatment. Crit Rev Food Sci Nutr, 2018. 58 (8): 1391-1405.
  • Percival SS., Aged garlic extract modifies human immunity. J Nutr, 2016. 146 (2): 433-436.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.