12 voedingsmiddelen om artritis te bestrijden

Als je last hebt van artritis, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat de pijn afhankelijk is van je voeding, bewegingspatroon en het weer.
12 voedingsmiddelen om artritis te bestrijden

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

In het onderstaande artikel reiken we je een lijst aan voedingsmiddelen aan die je helpen de artritis te bestrijden en je levenssituatie te verbeteren.

Als je last hebt van artritis, dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat de pijn afhankelijk is van je voeding, bewegingspatroon en het weer.

Je zult dus moeten leren om ingrediënten in je voeding op te nemen die de pijn verminderen en je mobiliteit verbeteren. Je zult ook de voeding die de situatie verslechten links moeten laten liggen. Voedingsmiddelen vinden waarbij je minder pijn ervaart, kan soms echter niet eenvoudig zijn…

Vergeet niet om je dokter te raadplegen voordat je drastische wijzigingen aanbrengt in je eetpatroon.

12 voedingsmiddelen om artritis te bestrijden

Bananen

Banaan

Bananen zijn altijd een gezonde snack. Dat gezegd hebbende, als je op zoek bent naar goede voeding om artritis tegen te gaan, is banaan het beste dat je kan vinden.

Bananen zijn rijk aan kalium en andere vitaminen en mineralen, zoals foliumzuur, vitamine B6 en C. Al dit lijkt te helpen om de effecten van artritis te verminderen en de ziekte onder controle te houden. Daarbij zijn bananen vezelrijk en ondersteunen ze de spijsverteringsorganen.

Mango’s en appels

Mango’s mogen dan wel seizoensfruit en vrij duur zijn, ze bevatten wel erg veel antioxidanten.

  • Ze bevatten heel erg veel vitamine E en bètacaroteen. Deze twee elementen lijken erg effectief om verdere ontwikkeling van artritis tegen te gaan.
  • Ook appels hebben een positieve invloed op de gezondheid. Ze verlichten bijvoorbeeld de druk op de gewrichten, wat de pijn wegneemt en de mobiliteit verhoogt.

Noten

Walnoten

Veel notensoorten lijken te kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen door de gezonde vetten die ze bevatten. Maar het nuttigst van al lijken ze artritis te kunnen bestrijden. Paranoten en cashewnoten lijken bijvoorbeeld uitstekend te helpen.

Soja

Verschillende sojaproducten lijken te helpen tegen artritis, maar werken contraproductief bij jicht.

Je kunt soja consumeren op verschillende manieren. Het zijn wel vooral de gefermenteerde sojaproducten, zoals miso, tempé of tofu die het best lijken te werken om pijn en ontsteking door artritis te verminderen.

Zalm

Zalm

Zalm zit vol omega 3-vetzuren en lijkt daarom uitermate geschikt te zijn om pijn door artritis te verlichten. Eigenlijk is elke vette vis een goede optie om toe te voegen aan je voedingspatroon, maar we raden je aan om te beginnen met zalm, misschien één keer per week.

De omega 3 gaat de ontstekingen in je lichaam tegen, dus daarom is het zo belangrijk dat  je elke dag voldoende omega 3 uit verschillende voedingsbronnen opneemt.

Paprika’s

De vitamine C die terug te vinden is in paprika’s werkt als antioxidant, maar tegelijkertijd helpt het ook om vrije radicalen te bestrijden en ontstekingen te verminderen. Daarom lijken paprika’s dan ook de pijn te kunnen verminderen die veroorzaakt wordt door artritis.

Het is erg moeilijk om de effecten van de vrije radicalen tegen te gaan. Daarom dat het zo belangrijk is om genoeg antioxidanten op te nemen om zo de schadelijke gevolgen van vrije radicalen te voorkomen.

Groene paprika’s kunnen gemakkelijk toegevoegd worden aan bijvoorbeeld salades of shakes en bieden een goede dosis vitamines.

Groene thee

Groene Thee

Het is algemeen bekend dat groene thee erg veel antioxidanten bevat. Groene thee bevat zelfs specifieke bestandsdelen die een directe invloed hebben op de ontstekingen in je lichaam. Daarom is dit drankje zo fantastisch om pijn veroorzaakt door artritis te bestrijden.

Het is niet heel duidelijk hoeveel thee nu precies nodig is, maar de meerderheid aan studies die uitgevoerd werden door vrijwilligers bracht naar voor dat twee kopjes per dag al prima zal helpen.

Misschien ook interessant om te lezen:
10 verrassende gezondheidsvoordelen van groene thee

Volkoren granen

Volkoren granen werken prima om ontstekingen tegen te gaan, ten minste als je niet die van lage kwaliteit consumeert. Het product wordt helaas erg gecommercialiseerd en in sommige producten worden additieven toegevoegd die de artritis zelfs kunnen verslechten.

Rauwe granen zijn daarom een betere optie. Linzen zijn bijvoorbeeld een erg goed alternatief. Ze zijn niet alleen gezond, maar ze geven je ook langer een verzadigd gevoel.

Spinazie, tomaten en bieten

Er is nog meer voeding die helpt om artritis te bestrijden.

  • Spinazie bruist bijvoorbeeld van de fytonutriënten en vezels.
  • Tomaten bevatten dan weer lycopeen, dat helpt om de pijn van artritis te verminderen. Als we tomaten koken, gaat er helaas wel een groot deel van dit lycopeen verloren.
  • Bieten bevatten betalaïne, dat de weerstand van ons lichaam verhoogt.

Vergeet niet dat het altijd beter is om rauwe producten te kopen en thuis klaar te maken om zoveel mogelijk van de gezonde eigenschappen te kunnen genieten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mokbel K., Mokbel K., Chemoprevention of breast cancer with vitamins and micronutrients: a concise review. In Vivo, 2019. 33 (4): 983-997.
  • Stella AB., Cappellari GG., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
  • Rogers TS., Seehusen DA., Omega 3 fatty acids and cardiovascular disease. Am Fam Physician, 2018. 97 (9): 562-564.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.