Mango een vrucht tegen veroudering en andere effecten

12 december, 2018
Mango biedt het lichaam verschillende voordelen. In dit artikel zullen we daar meer over vertellen.

De mango is een vrucht die vooral wordt geteeld in Azië en andere tropische gebieden. Mango’s hebben niet alleen een heerlijke smaak, maar zijn ook zeer voedzaam en zeer gezond. Daarom staat de mango ook bekend als een ‘superfood‘. Hier is wat meer informatie over de vele voordelen.

Mango een vrucht met meerdere voordelen

Mango ondersteunt het immuunsysteem van je lichaam

Mango’s bevatten grote hoeveelheden bètacaroteen, een carotenoïde dat ook overvloedig aanwezig is in wortelen. Bètacaroteen is nuttig omdat het het immuunsysteem verbetert. Het wordt omgezet in vitamine A in je lichaam.

Vitamine A is een antioxidant en het beschermt het lichaam tegen vrije radicalen, die onze lichamelijke stelsels schaden. Op deze manier beschermt het ons tegen allerlei ziekten.

Lees ook:
Neem deze vitamines om het immuunsysteem te versterken

Mango stopt het verouderen

Mango’s bevatten grote hoeveelheden vitamine A en vitamine C. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de productie van collageen door het lichaam. Dit helpt bij het behoud van de bloedvaten en bindweefsel in het lichaam, wat het verouderingsproces van je huid vertraagt.

Mango houdt je hersenen gezond

Mango2
Mango bevat ook een grote hoeveelheid vitamine B6, wat belangrijk is voor het handhaven en verbeteren van de hersenfuncties. Daarnaast helpt het bij de synthese van belangrijke neurotransmitters. Deze zijn verantwoordelijk voor veranderingen in je stemming en slaappatroon.

Natuurlijke voedingsmiddelen zoals de mango bevatten voldoende hoeveelheden van deze vitamine, wat maakt dat je deze vitamines niet moet opnemen via supplementen, die in hoge doses zenuwbeschadiging kunnen veroorzaken.

Mango’s verlagen je bloeddruk

Mango’s helpen om de bloeddruk te verlagen. Ze bevatten magnesium en kalium, mineralen die samenwerken en helpen bij het verminderen van de bloeddruk. Het wordt daarom aangeraden om veel mango’s te eten wanneer iemand lijdt aan een hoge bloeddruk.

Mango’s verlagen je cholesterol

Cholesterol
Mango’s bevatten grote hoeveelheden pectine. Deze oplosbare vezels staan in voor de vermindering van het cholesterolgehalte in het bloed. Eet daarom veel mango’s om je cholesterol te verlagen.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 natuurlijke remedies om je cholesterol te verlagen

Mango’s helpen bij de behandeling van bloedarmoede

Een ander significant voordeel van mango is dat deze helpt bij de behandeling van deficiëntieziekten, zoals anemie. Mango’s bevatten grote hoeveelheden ijzer, dat helpt bij bloedarmoede. Regelmatig een mango eten kan je dan ook van deze ziekte afhelpen.

De volgende keer dat je honger hebt, probeer dan eens in de plaats van een caloriebom of vette snack je honger te stillen met een mango.

Deze vrucht zal je niet alleen van je hongergevoel afhelpen zonder de toevoeging van extra vetten of calorieën aan je dieet. Een mango zal je dankzij alle weldadige voedingstoffen ook helpen om gezonder te worden. 

  • The Journal of Nutrition, Volume 134, Issue 1, January 2004, Pages 257S–261S, Carotenoid Action on the Immune Response. https://doi.org/10.1093/jn/134.1.257S
  • Nutrients. 2017 Aug; 9(8): 866. Published online 2017 Aug 12. The Roles of Vitamin C in Skin Health. doi: 10.3390/nu9080866
  • Nutrients. 2016 Feb; 8(2): 68. Published online 2016 Jan 28. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review. doi: 10.3390/nu8020068
  • Eur J Clin Nutr. 2012 May;66(5):591-9. Cholesterol-lowering properties of different pectin types in mildly hyper-cholesterolemic men and women. doi: 10.1038/ejcn.2011.208. Epub 2011 Dec 21.