10 verrassende gezondheidsvoordelen van groene thee

Naast de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen kan groene thee diabetes voorkomen, omdat het helpt de bloedsuikerspiegel te regelen.
10 verrassende gezondheidsvoordelen van groene thee

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn zo veel redenen op te noemen waarom groene thee al eeuwenlang een belangrijk deel uitmaakt van de Oosterse cultuur. De drank is rijk aan vele antioxidanten en voedingsstoffen die ontelbare voordelen opleveren voor het lichaam.

De belangrijkste zijn het versterken van het afweersysteem en hierdoor het voorkomen van ziekte.

Bovendien werd ook ontdekt dat groene thee zijn steentje bijdraagt als je graag enkele kilo’s wil afvallen. Het is ook een sterke bondgenoot tegen chronische ziektes zoals kanker.

Ken jij alle gezondheidsvoordelen van groene thee? Ontdek hier in dit artikel tien voordelen van groene thee waarvan je misschien nog nooit van gehoord had. Ze zullen je ongetwijfeld overtuigen om regelmatig een kopje groene thee te drinken.

1. Groene thee is rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zijn chemische verbindingen aanwezig in onze voeding. Ze zorgen ervoor dat vrije radicalen geen schade kunnen aanrichten in het lichaam. Je vindt ze in grote hoeveelheden in groene thee. Hierdoor is deze drank uitermate geschikt om het gevecht tegen chronische ziektes aan te gaan.

En wist je dat je zelfs ook huidveroudering kan tegengaan door te kiezen voor groene thee in plaats van dat kopje koffie na de lunch?

2. Verklein de kans op kanker

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat groene thee een rol kan spelen bij het voorkomen van zware aandoeningen zoals verschillende soorten kanker.

Een studie uitgevoerd aan de McGill University in Montreal, Canada ontdekte dat de antioxidanten in groene thee het risico op het ontstaan van prostaatkanker aanzienlijk doet dalen. Een andere studie publiceerde dat eveneens het risico op longkanker met 18% vermindert als je gewend bent groene thee te drinken.

In China werden ook grootschalige onderzoeken opgezet. Men kon het verband ontdekken tussen groene thee en het minder vaak voorkomen van kanker van bijvoorbeeld de:

 • Maag
 • Pancreas
 • Slokdarm
 • Prostaat
 • Darm

3. De conditie van het hart gaat erop vooruit

Hart

En verrassend genoeg spelen dezelfde antioxidanten een belangrijke rol bij het onder controle houden van het cholesterolgehalte in het bloed. Hierdoor krijgen de slagaders niet de kans om dicht te slibben.

Het drinken van groene thee wordt daarom ook steevast aangeraden om het risico op hartziekte te verminderen. Ook om de gezondheid van het hart en de bloedvaten in het algemeen optimaal te houden.

4. Groene thee bevordert de gezondheid van je lever

In de lever worden de afvalstoffen uit de bloedstroom gefilterd die schadelijk zijn voor de andere organen in het lichaam. Als deze afvalstoffen echter opgestapeld worden in de lever, dan kunnen ze alsnog een negatieve invloed op je gezondheid uitoefenen.

Bovendien kan het de werking van de andere belangrijke organen in gedrang brengen.

Elke dag een kopje thee drinken zorgt ervoor dat de lever gereinigd wordt en gifstoffen de kans niet krijgen om de lever te blokkeren. Het helpt de schadelijke invloed te verminderen van:

 • Alcohol
 • Koffie
 • Tabak

Hierdoor wordt de lever gezonder en krijgen infecties niet de kans om dit belangrijke orgaan  aan te tasten.

5. Het bevordert de verbranding, waardoor je sneller afvalt

Uit studies is ook gebleken dat het drinken van groene thee zwaarlijvigheid verhindert. Het werkt ook ondersteunend als je een dieet wil volgen.

Een onderzoek heeft aangetoond dat de oxidatie van vet in het lichaam tegengehouden wordt. Hierdoor raakten de deelnemers aan het onderzoek heel wat kilo’s kwijt in een periode van drie maanden.

Het stimuleert de stofwisseling, zodat calorieën sneller worden verbrand en de kans niet krijgen om omgezet te worden in vetcellen. Het vermijden van een te hoog lichaamsgewicht betekent ook een minder zware belasting voor het hart, waardoor opnieuw de gezondheid van het hart wordt verbeterd.

6. Het ondersteunt een gezonde spijsvertering

Groene Thee

Groene thee staat ook bekend als een mild laxeermiddel, waardoor verstopping of constipatie van de ingewanden vermeden kan worden. Drink ook groene thee als je vaak last hebt van:

 • Een opgeblazen gevoel
 • Opstapeling van gas
 • Of andere spijsverteringsproblemen

Je zal merken dat een goed resultaat niet lang op zich laat wachten.

7. Geef diabetes geen kans

Deze krachtige, helende thee slaagt er ook in de bloedsuikerspiegel in balans te brengen. Hierdoor kan je het ontstaan van diabetes vermijden. Uit onderzoek bleek dat de thee preventief werkt tegen diabetes type 1. Het kan ook de toestand van patiënten met diabetes type 2 onder controle houden.

8. Je tanden worden sterker

De traditionele Chinese geneeskunde gebruikt de thee om infecties in de mondholte te behandelen. Hierdoor krijgen bacteriën de kans dus niet de tanden aan te tasten. Je zal ook minder vaak geplaagd worden door halitose of een slecht ruikende adem.

9. Voorkomt artritis

Verschillende studies hebben ook ontdekt dat groene thee pijnbestrijdende eigenschappen heeft en in staat is ontsteking te genezen. Dit natuurlijk middeltje toonde aan dat het met succes kan worden ingezet tegen pijnlijke aandoeningen van de gewrichten, zoals reumatoïde artritis en andere ontstekingsziekten.

10. Deze medicinale drank versterkt het immuunsysteem

De hoge dosissen antioxidanten, vitamines en mineralen in groene thee houden je afweersysteem dus tip-top in orde.

En tijdens de winter kan deze warme drank, op smaak gebracht met honing en citroen, gedronken worden om luchtwegaandoeningen zoals verkoudheden en griep te genezen of zelfs de kans niet te geven om je tot bedrust te dwingen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.