10 verrassende gezondheidsvoordelen van groene thee

Naast de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen kan groene thee diabetes voorkomen, omdat het helpt de bloedsuikerspiegel te regelen.

Er zijn zo veel redenen op te noemen waarom groene thee al eeuwenlang een belangrijk deel uitmaakt van de Oosterse cultuur. De drank is rijk aan vele antioxidanten en voedingsstoffen die ontelbare voordelen opleveren voor het lichaam. De belangrijkste zijn het versterken van het afweersysteem en hierdoor het voorkomen van ziekte.

Bovendien werd ook ontdekt dat groene thee zijn steentje bijdraagt als je graag enkele kilo’s wil afvallen en dat het een sterke bondgenoot is tegen chronische ziektes zoals kanker.

Ken jij alle gezondheidsvoordelen van groene thee? Ontdek hier in dit artikel tien voordelen van groene thee waarvan je misschien nog nooit van gehoord had en die je ongetwijfeld zullen overtuigen om regelmatig een kopje groene thee te drinken.

1. Groene thee is rijk aan antioxidanten

Antioxidanten zijn chemische verbindingen aanwezig in onze voeding die ervoor zorgen dat vrije radicalen geen schade kunnen aanrichten in het lichaam. Je vindt ze in grote hoeveelheden in groene thee, waardoor deze drank uitermate geschikt is om het gevecht tegen chronische ziektes aan te gaan. En wist je dat je zelfs ook huidveroudering kan tegengaan door te kiezen voor groene thee in plaats van dat kopje koffie na de lunch?

2. Verklein de kans op kanker

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat groene thee een rol kan spelen bij het voorkomen van zware aandoeningen zoals verschillende soorten kanker.

Een studie uitgevoerd aan de McGill University in Montreal, Canada ontdekte dat de antioxidanten in groene thee het risico op het ontstaan van prostaatkanker aanzienlijk doet dalen. Een andere studie publiceerde dat eveneens het risico op longkanker met 18% vermindert als je gewend bent groene thee te drinken.

In China werden ook grootschalige onderzoeken opgezet en kon men het verband ontdekken tussen het minder vaak voorkomen van maag-, pancreas-, slokdarm-, prostaat- en darmkanker en het drinken van groene thee.

3. De conditie van het hart gaat erop vooruit

Hart

En verrassend genoeg spelen dezelfde antioxidanten een belangrijke rol bij het onder controle houden van het cholesterolgehalte in het bloed, waardoor de slagaders de kans niet krijgen om dicht te slibben. 

Het drinken van groene thee wordt daarom ook steevast aangeraden om het risico op hartziekte te verminderen en de gezondheid van het hart en de bloedvaten in het algemeen optimaal te houden.

Lees ook het artikel 7 symptomen van hartruis die je moet kennen

4. Groene thee bevordert de gezondheid van je lever

In de lever worden de afvalstoffen uit de bloedstroom gefilterd die schadelijk zijn voor de andere organen in het lichaam. Als deze afvalstoffen echter opgestapeld worden in de lever, dan kunnen ze alsnog een negatieve invloed op je gezondheid uitoefenen en bovendien de werking van de andere belangrijke organen in gedrang brengen.

Elke dag een kopje thee drinken zorgt ervoor dat de lever gereinigd wordt en gifstoffen de kans niet krijgen om de lever te blokkeren. Het helpt de schadelijke invloed van alcohol, koffie en tabak te verminderen, waardoor de lever gezonder wordt en infecties de kans niet krijgen om dit belangrijke orgaan  aan te tasten.

5. Het bevordert de verbranding, waardoor je sneller afvalt

Uit studies is ook gebleken dat het drinken van groene thee zwaarlijvigheid verhindert en ondersteunend werkt als je een dieet wil volgen. Een onderzoek toonde aan dat de oxidatie van vet in het lichaam tegengehouden wordt, waardoor de deelnemers aan het onderzoek heel wat kilo’s kwijtraakten in een periode van drie maanden.

Het stimuleert de stofwisseling, zodat calorieën sneller worden verbrand en de kans niet krijgen om omgezet te worden in vetcellen. Het vermijden van een te hoog lichaamsgewicht betekent ook een minder zware belasting voor het hart, waardoor opnieuw de gezondheid van het hart wordt verbeterd.

6. Het ondersteunt een gezonde spijsvertering

Groene Thee

Het drankje staat ook bekend als een mild laxeermiddel, waardoor verstopping of constipatie van de ingewanden vermeden kan worden. Drink ook groene thee als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel, opstapeling van gas of andere spijsverteringsproblemen en je zal merken dat een goed resultaat niet lang op zich laat wachten.

7. Geef diabetes geen kans

Deze krachtige, helende thee slaagt er ook in de bloedsuikerspiegel in balans te brengen, waardoor je het ontstaan van diabetes kan vermijden. Uit onderzoek bleek dat de thee preventief werkt tegen diabetes type 1 en dat het de toestand van patiënten met diabetes type 2 onder controle kan houden.

Lees meer in het artikel 7 voedingsmiddelen die tegen diabetes beschermen

8. Je tanden worden sterker

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt de thee gebruikt om infecties in de mondholte te behandelen. Hierdoor krijgen bacteriën de kans niet de tanden aan te tasten en word je minder vaak geplaagd door halitose of een slecht ruikende adem.

9. Voorkomt artritis

Tijdens vele studies werd ook ontdekt dat groene thee pijnbestrijdende eigenschappen heeft en in staat is ontsteking te genezen. Dit natuurlijk middeltje toonde aan dat het met succes kan worden ingezet tegen pijnlijke aandoeningen van de gewrichten, zoals reumatoïde artritis en andere ontstekingsziekten.

10. Deze medicinale drank versterkt het immuunsysteem

De hoge dosissen antioxidanten, vitamines en mineralen in groene thee houden je afweersysteem tip-top in orde.

En tijdens de winter kan deze warme drank, op smaak gebracht met honing en citroen, gedronken worden om luchtwegaandoeningen zoals verkoudheden en griep te genezen of zelfs de kans niet te geven om je tot bedrust te dwingen.