Voor vrouwen: voorkom hartaanvallen

In het geval van hartaanvallen doen zich bij vrouwen andere symptomen voor dan bij mannen. Daarom is het belangrijk dat je je bewust bent van de tekenen, zodat je snel in actie kunt komen.
hartaanval bij vrouwen

Vaak associëren we hartziektes met mannen, maar in de afgelopen jaren is hartziekte juist een van de meest voorkomende doodsoorzaken geworden bij vrouwen. Daarom vonden wij het belangrijk om dit artikel te wijden aan een aantal manieren waarop vrouwen de kans op het krijgen van een hartaanval kunnen verkleinen.

 Gezondheid van je hart

Vrouw met Hartje

Ben jij een vrouw? Hoe staat het met de gezondheid van je hart? Probeer hier aandacht aan te schenken, vooral naarmate je ouder wordt. Hoe eerder we namelijk voor dit levensbelangrijke orgaan beginnen te zorgen, des te langer het in staat zal zijn ons in leven te houden. Waarschijnlijk vraag je je af hoe het komt dat het aantal hartaanvallen bij vrouwen zo erg gestegen is in de afgelopen jaren. Ergens is dit niet zo gek. Vrouwen zijn namelijk kwetsbaarder voor hartgerelateerde problemen dan mannen. We leggen het even uit:

  • Grote angst- en stressgerelateerde problemen. Dit is vrij makkelijk in te denken. Vrouwen hebben namelijk ongelofelijk veel verantwoordelijkheden, zoals het opvoeden van de kinderen, een baan, zorgen voor hun ouders… Veel vrouwen dragen niet alleen de verantwoordelijkheden voor een voltijdbaan, maar daarnaast ook nog de verantwoordelijkheid voor het zorgen voor anderen. Dit kan leiden tot een aandoening die tako-tsubo cardiomyopathie genoemd wordt, ook wel bekend als gebroken hartsyndroom. Deze aandoening is vaak verbonden aan stress en begint steeds verontrustender te worden.
  • Symptomen van een hartaanval zijn anders bij vrouwen dan bij mannen. Wanneer mannen een hartaanval hebben zijn de symptomen vaak makkelijker te herkennen; denk aan symptomen als stijfheid van de armspieren en kortademigheid. Bij vrouwen echter zijn de symptomen vaak niet zo duidelijk. Het kan zijn dat je je moe voelt of last hebt van pijntjes die helemaal niet ernstig lijken, waardoor je er helemaal niet bij stilstaat dat ze verbonden kunnen zijn met je hart.
  • Een andere ontstellende factor is dat vrouwen in de afgelopen jaren steeds meer beginnen te roken dan mannen. Deze gewoonte is erg gevaarlijk en brengt een hoop risico’s met zich mee met betrekking tot hartaanvallen of beroertes.

Leer goed voor je hart te zorgen

Zoek een manier om angst en stress onder controle te houden

Ontspannen

Een van de hoofdoorzaken van een hartaanval is stress, stress die je onmogelijk onder controle lijkt te kunnen houden. Onthoud dit gevaar van stress en begin vanaf nu meer aan je eigen behoeftes te denken. Natuurlijk is het zo dat er bepaalde dingen in het leven zijn die je niet kunt verwaarlozen, zoals je familie, werk en huishoudelijke taken. Dit betekent echter niet dat je geen tijd kunt vrijmaken om ook zelf eens van het leven te genieten.

Probeer per dag twee uur vrij te houden om te besteden aan je eigen hobby’s en interesses. Stel prioriteiten, voed je gevoel van eigenwaarde, bescherm jezelf door niet over je eigen grenzen heen te (laten) gaan… luister naar je gevoel en wordt enthousiast over het leven. Wordt elke dag wakker met een lach op je gezicht. Je hart zal je zeer dankbaar zijn wanneer je het cortisolgehalte, ook wel bekend als het stresshormoon, in je lichaam verlaagt.

Houd je gewicht in de gaten door te letten op wat je eet

Bosvruchten

Nog een uiterst essentiële tip: vermijd gewichtstoename. Wanneer we aankomen dwingen we ons lichaam ertoe overtollig vet te moeten dragen. Als gevolg komt onze gezondheid hieronder te leiden. Vet verstopt de aderen en dit houdt in dat het bloed niet goed kan doorstromen. Wanneer we te veel vetweefsel hebben, krijgt ons hart ook te maken met een verhoogde bloeddruk en verhoogde cholesterolgehaltes. Het is dan slechts een kwestie van wachten tot deze tikkende tijdbom uiteindelijk zal ontploffen

Probeer vet, net als zout, zoveel mogelijk uit je dieet te verwijderen. Eet veel vers fruit, meer vezels en granen en drink meer water en natuurlijke vruchtensappen. Een interessant weetje om te onthouden: uit een onderzoek uitgevoerd door de Harvard School of Public Health blijkt dat een dieet dat veel rood fruit bevat de kans op hartproblemen tot wel 30% kan verkleinen.

Als het mogelijk is, probeer dan zoveel mogelijk fruit als aardbeien, bosbessen, frambozen, pruimen of aalbessen te eten. Deze vruchten zijn namelijk stuk voor stuk erg gezond en zullen ook de gezondheid van je hart verbeteren. Een heerlijke optie die het proberen waard is.

Lichte lichamelijke beweging

Afvallen door te Wandelen

Je hoeft echt niet elke dag naar de sportschool te gaan en flink je bil- en armspieren te trainen. Slechts een paar eenvoudige aerobicsoefeningen zijn al genoeg om de gezondheid van je hart te verbeteren. Bij deze oefeningen gaat de hartslag namelijk omhoog.

Daarnaast is elke ochtend een wandeling maken een erg goede manier om aan wat lichamelijke beweging te komen. Een half uur wandelen verbetert niet alleen de spierspanning van het hart, maar verbetert ook de mobiliteit van gewrichten en verhoogt het dopaminegehalte in het lichaam. Wandelen is echt heel erg gezond en gelukkig ook aangenaam.

Heb je een nare tabaksverslaving?

Stoppen met Roken

Als je deel uitmaakt van het toenemende aantal vrouwen dat rookt, dan is nu het moment aangebroken om te stoppen. Niet alleen voor jezelf en je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je dierbaren en anderen in je omgeving. Onthoud dat roken vroeg of laat hoe dan ook gevolgen zal hebben voor je gezondheid. Je zult moeite krijgen met de ademhaling, er kunnen zich ziektes ontwikkelen in de longen en je loopt een groter risico op hartaanvallen en beroertes. Zijn die paar sigaretten per dag het echt waard om dit allemaal boven je hoofd te hebben hangen? Stop vandaag nog met roken en begin te genieten van een betere kwaliteit van leven.