‘Gebroken hartsyndroom’ – cardiomyopathie bij vrouwen

De symptomen van deze ziekte doen sterk denken aan de symptomen van een ernstige hartaanval, maar zijn minder alarmerend. Hoewel dit geen ernstige ziekte is, zou je er toch meer over moeten weten.
‘Gebroken hartsyndroom’ – cardiomyopathie bij vrouwen

Laatste update: 17 november, 2018

Gebroken hartsyndroom. Dit klinkt erg poëtisch, maar dat is het totaal niet. De term verwijst namelijk naar een bepaalde vorm van cardiomyopathie die volgens doktoren bijna alleen voorkomt bij vrouwen.

De ziekte wordt ook wel tako-tsubo cardiomyopathie genoemd. Tako-tsubo cardiomyopathie wordt voornamelijk veroorzaakt door stress en gaat gepaard met een aantal symptomen waar je van op de hoogte moet zijn.

We nodigen je uit om in dit artikel meer te weten te komen over deze ziekte, voor zowel je gezondheid als je gemoedsrust. Als jij iemand bent die veel verantwoordelijkheden op zich neemt en vaak last heeft van extreme aanvallen van stress of angst, lees dan onderstaande, belangrijke informatie!

Wat is gebroken hartsyndroom?

Te maken krijgen met tegenslag of teleurstelling, het verliezen van een dierbare of gewoon dagelijkse stress die zich steeds maar blijft opstapelen, kan je op de rand brengen van een aanval die lijkt op een hartaanval.

Het is belangrijk om aan te geven dat hoewel dit een vorm is van hartfalen, de aanval lang niet zo ernstig is als een werkelijke hartaanval.

Tako-tsubo cardiomyopathie is een ziekte waarover nog steeds niet veel bekend is. De ziekte werd als eerst omschreven in Japan in de jaren negentig en dankt zijn naam aan het gegeven dat bij deze vorm van cardiomyopathie de hartspier vervormd raakt.

De vorm die de hartspier aanneemt lijkt op een bepaald instrument dat Japanse vissers gebruiken om een octopus mee te vangen (tako=octopus en tsubo=pot). Ongetwijfeld merkwaardig en illustratief.

Negatieve emoties als droefheid, lijden en chronische stress kunnen ervoor zorgen dat de linker hartkamer enigszins vervormd raakt, waardoor de kransslagaders  vernauwen . Dit veroorzaakt een pijn die soortgelijk is aan het gevoel dat je hebt wanneer je stikt.

Gelukkig is het sterftecijfer bij deze ziekte erg laag, rond de 5%. Toch is dit een vrij ernstig hartprobleem waar je je zeker van bewust moet zijn.

Wat is de oorzaak van cardiomyopathie?

Controle van hart
  • Volgens deskundigen bestaat 90% van de mensen die last hebben van deze ziekte uit vrouwen die te maken hebben gehad met veel stress. Onthoud dat dit metabolische veranderingen in het lichaam veroorzaakt. Bij stress komen grote hoeveelheden catecholamines vrij en dit kan giftig zijn voor de hartspier.
  • Situationele stress, angst en emotionele schok kunnen een adrenalinestoot veroorzaken die deze aanval kan opwekken.
  • Het gevoel dat je ervaart is een gebrek aan lucht, alsof iemand je omver duwt. Dit wordt ook wel congestief hartfalen genoemd en is goed te zien op een elektrocardiogram. Het ziet er net zo uit als een acute hartaanval, maar heeft minder ernstige gevolgen.

Wat zijn de symptomen?

Vermoeidheid

De symptomen kunnen zich erg plotseling voordoen, vooral nadat je te maken hebt gekregen met een zware emotionele klap.

  • Het eerste wat je ervaart is een heftige pijn op je borst, een branderig gevoel dat ervoor zorgt dat je niet normaal kunt ademhalen.
  • Koud zweten en pijn in de linkerarm komt ook erg vaak voor. Dit zijn symptomen die erg veel lijken op de symptomen van een werkelijke hartaanval.

De bovenstaande symptomen zijn kenmerkend voor situaties waarin het hart, nadat je bijvoorbeeld erg slecht nieuws hebt gekregen of iets anders soortgelijks, reageert op de verhoogde gehaltes catecholamines en adrenaline in het lichaam, die schadelijk kunnen zijn voor het hart.

Onthoud echter dat dagelijkse situaties waarin negatieve emoties en stress zich geleidelijk aan opbouwen ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je hart.

Hoe kun je herkennen dat er iets ernstigs met je gebeurt?

Door goed te letten op je mate van vermoeidheid, wanneer je bijvoorbeeld een klein stukje met de trap gaat en dan al buiten adem bent. Of door te letten op pijn in de kaak of rug. Dit zijn namelijk tekenen dat je hart harder moet pompen dan gewenst.

Een ander belangrijk teken kan zijn als je altijd moe bent in de middag of als je benen abnormaal gezwollen zijn.

Kan je cardiomyopathie voorkomen?

Vlinders en geluk

Bovenstaande informatie dient slecht als waarschuwing. Waarom komt deze vorm van cardiomyopathie bijna alleen voor bij vrouwen? Deskundigen geven aan dat dit komt doordat vrouwen het meeste last hebben van stress.

Mannen hebben in principe vaak last van lagere stresslevels, maar gaan hier slecht mee om. Hierdoor is de kans groter dat zich bij mannen een werkelijke hartaanval voordoet, die overlijden als gevolg kan hebben.

Stress uit zich in de vorm van hoofdpijn, aandoeningen van het bewegingsapparaat of kleine laesies die kunnen worden waargenomen bij patiënten die last hebben van tako-tsubo cardiomyopathie. Toch zijn vrouwen beter in staat om met lange periodes van stress en angst om te gaan dan mannen.

Wil je weten hoe?

  • We communiceren beter. Vrouwen zijn in staat hun gedachtes, gevoelens en problemen om te zetten in woorden. Door over je problemen te praten, is het makkelijker om stress te verlichten.
  • We zijn doorgaans van nature gevoeliger en intuïtiever. Dit houdt in dat wanneer zich een probleem voordoet, vrouwen in staat zijn dit probleem van meerdere kanten te bekijken bij het zoeken naar een oplossing. Om hier in te slagen moet je wel optimistisch en open zijn en de juiste motivatie hebben.

Misschien ook interessant:
Hoe kun je een relatiebreuk overwinnen?

Probeer je dagelijkse zorgen goed te beheersen en zorg ervoor dat ze zich niet opstapelen. We hebben soms zoveel verantwoordelijkheden: werk, kinderen, ouders… Hierdoor vergeet je soms om tijd voor jezelf vrij te maken. Dit alles bij elkaar kan erg verstikkend zijn en je erg ongelukkig maken.

Probeer als dit het geval is kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijkse leven en herinner jezelf eraan dat je het verdient om gelukkig te zijn. Zorg wat beter voor jezelf!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.