Het perfecte moment vinden om te stoppen met roken

Wat is het perfecte moment om te stoppen met roken? Je moet een tijdstip kiezen dat zal helpen om een beslissing voor eens en altijd te nemen. De bedoeling is ook dat het jouw risico op terugval verlaagt.
Het perfecte moment vinden om te stoppen met roken
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 07 november, 2022

Het perfecte moment om te stoppen met roken is nu. Toch zijn er bepaalde situaties of levensomstandigheden waarop het beter kan zijn dat je even wacht om ze te veranderen.

Het zal immers een enorme verandering inhouden. Tenslotte hebben we het hier over een verslaving. Je wilt dus dat het op het perfecte moment gebeurt. Dit artikel zal je helpen om het perfecte moment te vinden en te stoppen met roken.

Wanneer is het niet het perfecte moment om te stoppen met roken?

Bepaalde situaties zullen het moeilijker maken dan nodig is als je wil stoppen met roken. We gaan hieronder in op deze situaties en wat je kunt doen om toch te stoppen met roken.

Als je niet overtuigd bent

Als je niet overtuigd bent

De eerste stap om met elke verslaving op te houden is erkennen dat je een verslaving hebt. De tweede stap is overtuigd zijn dat je moet stoppen. Anders zal je allerlei redenen vinden om opnieuw te gaan roken. Mislukking van je stoppoging zal dan bijna onvermijdelijk zijn.

Je moet je geest dus programmeren met het idee dat je moet veranderen:

 • Maak een lijst van de nadelen van roken. Dit zal jouw wilskracht sterker maken. Hoe langer de lijst, hoe groter de kans dat je door zult zetten.
 • Vervolgens maak je een lijst van alle positieve dingen die je zal verkrijgen door te stoppen met roken.
 • Tenslotte onderteken je de lijst. Op die manier sluit je een contract met jezelf. Het is een mentaal contract. Toch kan een getekend contract om op een bepaalde datum te stoppen met roken echt helpen.

Als je op vakantie bent

Vakantie is niet het perfecte moment om te stoppen met roken. De reden is dat je te veel vrije tijd zal hebben. Je zal dan uiteindelijk de hele tijd aan roken denken. Bovendien ga je misschien ook meer sociale activiteiten doen die je met roken associeert.

Als je erg gestrest bent

Als je heel gestresseerd bent

Wanneer je een periode van intense stress doormaakt dan is het moeilijker om te stoppen met roken. Waarschijnlijk ben je er op dat moment van overtuigd dat roken je ontspant. De onrust zal je dus onder druk zetten om een sigaret te nemen.

Als je je in een crisis bevindt

Kritieke levensomstandigheden zijn niet het perfecte moment om te stoppen met roken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • het verlies van een dierbare
 • je werk verliezen
 • een scheiding
 • grote veranderingen

Je sterke gevoelens kunnen het bijna onmogelijk maken om verder te kijken dan de onmiddellijke situatie en je te richten om de redenen om te stoppen.

Als jij je in een verleidelijke situaties bevindt

Als de omgeving verleidelijk is

Stoppen met roken zal betekenen dat je weg moet blijven van de gewone verleiding bij vrienden, familie en collega’s die nog steeds roken. Je moet immers op afstand blijven van alles dat jou zal verleiden om te terug te vallen in die gewoonte.

Als je werkloos bent

We hebben het eerder al vermeld. Als je veel vrije tijd hebt, dan zal het moeilijk zijn om de wilskracht te bewaren die nodig is om te stoppen met roken. Het is daarentegen een geweldige kans om bezig te blijven met positieve en opbouwende dingen. We geven enkele voorbeelden:

 • Trainen of een sport beoefenen
 • Dagelijks wandelen
 • Iets creatief doen zoals schilderen, schrijven of muziek maken

Het is dus fundamenteel dat je vermijdt dat je je gaat vervelen. Blijf daarom actief want vrije tijd is een belangrijke verleiding om opnieuw te roken.

Het perfecte moment om te stoppen met roken

Als je een partner hebt die niet rookt

Als je partner niet rookt

Heb je een partner die niet rookt? Dan is dat een gouden kans op ondersteuning wanneer jij stopt met roken. Bovendien vinden mensen die niet roken het meestal niet leuk dat hun partner rookt.

Wil je dus je partner gelukkig maken en hem of haar je liefde tonen, dan kun je dit doen door te stoppen met roken.

Als je in het ziekenhuis opgenomen bent

Als je om één of andere reden in het ziekenhuis opgenomen bent, dan zal je uiteraard niet mogen roken. Deze afgedwongen onthouding kan de ideale eerste stap zijn om te stoppen met roken. Het is dus een geweldige kans.

Het eerste deel is immers het moeilijkste, toch? Wanneer je dan weer thuis bent, kan je je richten op het volhouden. Zoek eventueel ook professionele hulp om je te helpen.

Als je gezond en gelukkig bent

Wanneer je trouwt, een kind krijgt, afstudeert … er zijn allerlei grote momenten in het leven die je gelukkig maken. Eigenlijk zijn ze precies het perfecte moment om te stoppen met roken. De energie en het gelukkige gevoel zullen je zeer sterk maken.

Als een dierbare overlijdt aan een ziekte die met roken te maken heeft

Als iemand sterft

Dit is iets heel naars. Soms kan het jou echter laten nadenken over hoe schadelijk jouw verslaving echt is. Haal het positieve uit het verlies en eer jouw dierbare door te stoppen met roken.

Als je samenwoont met anderen en dan vooral met kinderen

Mensen die samenleven met rokers, lopen een groot risico. Het is dus een verantwoordelijke beslissing om voor hen te stoppen met roken. Dit is vooral zo als die mensen kwetsbaar zijn. We hebben het hier over:

Tot slot raden we jou het volgende aan. Als je nooit het perfecte moment vindt om te stoppen met roken, als je steeds blijft zoeken en het nooit vindt, zorg dan voor professionele hulp. Onthoud dat je gedurende al die tijd jezelf en de mensen om je heen in gevaar brengt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carr, A. (2004). Es fácil dejar de fumar, si sabes cómo. Espasa Práctico, 45a, 223.
 • Asociación Española Contra el Cáncer. (2014). Esfúmate del Tabaco, 1–54.
 • Consejería de Sanidad Murcia. (2005). Guía para dejar de fumar. Programa de Información Sobre El Tabaquismo, (5a), 1–16. https://doi.org/10.1016/S0212-5382(12)70071-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.