7 symptomen van hartruis die je moet kennen

Het is erg belangrijk dat we ons lichaam niet verwaarlozen en dat we een aantal oefeningen doen die de bloedsomloop stimuleren en de gezondheid van ons hart bevorderen. Een inspannende workout is helemaal niet nodig. Het is al voldoende om even een wandeling te maken.
7 symptomen van hartruis die je moet kennen

Laatste update: 21 september, 2018

Er bestaan veel mensen die last hebben van hartruis. Hoewel het inderdaad zo is dat hartruis over het algemeen ongevaarlijk is, kan het alsnog geen kwaad om er iets meer over te weten. 

Hartruis doet zich voor wanneer het bloed ongelijkmatig doorstroomt. Dit creëert een vreemd geluid, ofwel ruis, wanneer het bloed door de bloedvaten en hartkleppen stroomt.

Hartruis wordt ingedeeld in meerdere gradaties, afhankelijk van de toonhoogte en de sterkte van het geluid. De meeste van deze gradaties zijn, zoals we eerder aangaven, ongevaarlijk.

In sommige gevallen kan hartruis echter wel wijzen op een ernstigere hartafwijking. Daarom is het dus belangrijk om hartruis in acht te nemen en te weten met welke symptomen het gepaard gaat.

We nodigen je uit om in dit artikel alle nodige informatie in je op te nemen. Let dus goed op!

1. Hoe ontstaat hartruis?

Hoe ontstaat hartruis?
  • Een bepaald probleem met een hartklep: Hartruis kan worden veroorzaakt door een verdikt klepblad. Dit is doorgaans een aangeboren afwijking die op de lange termijn misschien bepaalde zorg behoeft. Soms kunnen ziektes als atherosclerose er ook voor zorgen dat een klepblad verdikt. Het is dus belangrijk om de juiste gezondheidszorg te hebben en regelmatig op controle te gaan bij de cardioloog.
  • Bloedarmoede: Wist je dat bloedarmoede hartruis kan veroorzaken? Dit is namelijk wel zo en komt doordat er bij bloedarmoede te weinig rode bloedcellen in het bloed aanwezig zijn. Hierdoor is het zuurstofgehalte lager. Het hart moet dan sneller pompen en dit kan leiden tot hartruis. Zorg er dus voor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt!
  • Een probleem tussen de hartkamers: Dit betreft over het algemeen de communicatie tussen de twee atria (of boezems) of de twee ventrikels van het hart. Deze aandoening is meestal aangeboren.
  • Atherosclerose: We moeten aandacht schenken aan deze aandoening, omdat het zowel de slagaderen als het hart aantast. De schade wordt aangebracht doordat de slagaderen vernauwen, waardoor er een abnormaal ritme ontstaat in de bloedsomloop en er een bepaald geluid wordt geproduceerd in de slagaderen (hartruis).
  • Andere verwante kwalen: Soms kan koorts of een probleem met de schildklier ook hartruis veroorzaken. Dit moeten we dus niet vergeten.

2. Symptomen van hartruis

Symptomen van hartruis

Vaak associëren we vermoeidheid met de symptomen van hartruis. Bij vrouwen doen zich vaak hartproblemen voor. Meestal wordt hieraan niet veel aandacht geschonken.

Factoren als stress, zorgen of de normale dagelijkse uitputting zorgen ervoor dat we niet veel belang hechten aan de kwesties die wij als ‘normaal’ beschouwen. Maar eigenlijk zijn ze misschien helemaal niet zo normaal.

Het is belangrijk om te leren goed naar je lichaam te luisteren. Reageer op wat het je probeert duidelijk te maken en verwaarloos geen enkel aspect dat verbonden is aan je gezondheid. Let goed op de volgende waarschuwingstekens.

Waarschuwingstekens

  • Je hart begint na een beetje lichte inspanning al meteen harder te pompen. Je voelt je wanneer je bijvoorbeeld een ladder beklimt of met de trap naar boven gaat, een kort stukje rent om de bus te halen of wanneer je in de ochtend continu heen en weer rent om op tijd klaar te zijn al meteen vermoeid en je hartslag gaat omhoog. Dit is het meest kenmerkend.
  • Je hebt moeite met de ademhaling. Wanneer je bijvoorbeeld na een kort stukje lopen al meteen moet pauzeren, omdat je merkt dat je adem tekort komt.
  • Je ervaart elke keer wanneer je je lichtelijk inspant pijn in je borst. Net alsof er een gloeiend hete plaat tegen dit deel van je lichaam aan wordt gedrukt.
  • In ernstigere gevallen komt het vaak voor dat de lippen en vingertoppen na het nemen van de trap of het maken van een korte wandeling een blauwe gloed krijgen. Dit is een symptoom dat zich voordoet bij een zwaar zuurstoftekort in het bloed. Deze aandoening staat ook wel bekend als cyanose of blauwzucht. Als je merkt dat dit bij jou het geval is, raadpleeg dan meteen je dokter.
  • Je hebt last van zwellingen en voortdurende vochtretentie.
  • Na een klein beetje beweging zwellen de aderen in je nek aanzienlijk op.

Wees waakzaam, ook bij de kleinste symptomen. Als je merkt dat je kinderen niet goed ontwikkelen voor hun leeftijd en ze vaak erg moe zijn, laat dit dan weten aan hun dokter.

3. Kan je hartruis voorkomen?

Kan je hartruis voorkomen

Onthoud dat hartruis vaak veroorzaakt wordt door aangeboren problemen. Het is dus verstandig om je in deze gevallen altijd te houden aan de richtlijnen en aanbevelingen die je van je dokter hebt gekregen.

Door er een goede leefkwaliteit en gezonde gewoontes op na te houden, kan dit altijd helpen hartproblemen te voorkomen. Twijfel er daarom niet over om ook onderstaande richtlijnen in je op te nemen en na te leven.

Enkele richtlijnen om te volgen

  • Houd je cholesterolgehaltes in de gaten. Zodoende kan je namelijk voorkomen dat aderen en slagaderen verharden en kun je ervoor zorgen dat je een gezonde bloedsomloop hebt.
  • Zorg ervoor dat je je lichaam voorziet van een gezonde hoeveelheid ijzer om bloedarmoede te voorkomen. Zie nooit soorten voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer en vitamine C over het hoofd, want deze kunnen namelijk helpen bloedarmoede te voorkomen.
  • Houd een gebalanceerd en gevarieerd dieet aan. Beperk je inname van vet en consumeer zo min mogelijk industrieel verwerkt voedsel, geraffineerde bloem en zout.
  • Er bestaan verschillende soorten thee en infusies die goed zijn voor de gezondheid van je hart. Denk aan paardenstaart, citroenbalsem, valeriaanwortel en hagedoorn of een infusie van rozemarijn of wijnruit. Zelfs infusies met groene thee zijn goed. Probeer ze eens uit, je zult er dol op zijn!
  • Dagelijks wat lichte beweging. Als je geen last hebt van ernstige hartproblemen, onderschat dan nooit het belang van wat lichte beweging om de hartslag actief te houden. Slechts een wandeling van twintig minuten of een klein beetje zwemmen is al voldoende.
  • Als laatste, en misschien wel belangrijkste: maak een schema voor periodieke controles bij de cardioloog, zodat geen enkel probleem onopgemerkt blijft. Je gezondheid is het waard.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.