Wat kun je doen om vochtophoping te voorkomen?

Vochtophoping behoort tot de belangrijkste oorzaken van gewichtstoename en wordt over het algemeen als heel erg vervelend ervaren. De oorzaken van vochtretentie zijn heel uiteenlopend en variëren van een zittende levensstijl, zwangerschap, menopauze, levercirrose, hartfalen tot een ongezond voedingspatroon en nog zo veel meer. Indien men vocht vasthoudt, wat ook wel vochtretentie of oedeem wordt genoemd, is er plaatselijk in het lichaam een opeenhoping van vocht, meestal in de voeten, enkels, handen, middel en het aangezicht.
Wat kun je doen om vochtophoping te voorkomen?

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel kan je verschillende tips vinden om vochtophoping te voorkomen.

Een verstoord vochtevenwicht komt heel vaak voor tijdens de zwangerschap en wordt voornamelijk veroorzaakt door een hormonaal onevenwicht. Het vocht stapelt zich tijdens de zwangerschap meestal op in handen en voeten.

Het is een normaal verschijnsel en geen aandoening om zich zorgen over te maken. Neemt de zwelling echter steeds grotere proporties aan, is het wel aangeraden een arts te raadplegen.

Tips om vochtophoping te voorkomen en te behandelen

Een eerste belangrijke maatregel om vochtophoping te voorkomen is de inname van zout beperken. Bij veel mensen is vochtretentie het gevolg van overmatig gebruik van zout. In veel producten die men dagelijks consumeert, zit te veel zout.

Al deze producten samen leveren uiteindelijk meestal een hoge dosis zout op. Dat zorgt ervoor dat het lichaam vocht gaat vasthouden dat het niet echt nodig heeft. Op lange termijn kunnen essentiële organen hierdoor aangetast worden.

Daarnaast moet je voldoende water drinken. Water zorgt ervoor dat het lichaam afvalstoffen snel en vlot kan doen verwijderen.

Vochtafdrijvende voeding

Een tip die waarschijnlijk succes oplevert, is om regelmatig voedingsmiddelen te eten die een vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn dé bondgenoten bij uitstek om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen en enkele kilo’s te verliezen. Die extra kilo’s die we zo vervelend vinden zijn namelijk vaak te wijten aan overtollig vocht in armen en benen.

 • Watermeloen raden we voornamelijk aan om vocht af te drijven door zijn hoge concentratie aan water.
 • Appelazijn kan opnieuw evenwicht brengen in de kaliumwaarden in het lichaam. Die zijn over het algemeen verstoord als er te veel vocht vastgehouden wordt.
 • Groene thee staat reeds lang bekend als een uitstekende vochtafdrijver en bevat zeer veel antioxidanten.
 • Sinaasappels zijn rijk aan vitamine C, waardoor de nierfunctie gestimuleerd wordt en afbraakstoffen uit het lichaam sneller kunnen worden afgevoerd.
 • Artisjok wordt vaak in kruidenthee gebruikt om gewicht te verliezen, want het is een uitstekende vochtafdrijver.
 • Bosbessen zijn uitstekende antioxidanten. We raden ze aan bij elke aandoening van nieren en urinewegen.
 • Paardenbloem behoort tot de krachtigste medicinale planten die overtollig vocht uit het lichaam verwijderen.
 • Peterselie wordt regelmatig aan kruidenthee toegevoegd die zwaarlijvigheid aanpakken en gebruikt worden als aanvulling in de behandeling tegen hartkwalen.
 • Ui is een uitstekende remedie tegen jicht, reumatische aandoeningen en nierproblemen.

Kies voor beweging

Hardlopen

Het is belangrijk om regelmatig beweging in te lassen in je dagelijkse leefgewoonten. Zwemmen, wandelen, lopen en fietsen zijn ideale manieren om voldoende lichaamsbeweging te krijgen.

Kies echter vooral iets waar je plezier aan beleeft en wat bij je eigen levensstijl past. Een zittende levensstijl leidt vaak tot vochtretentie. Dat ietsje extra beweging kan al helpen om vochtophoping te voorkomen. Het geeft je bovendien alvast een beter humeur!

Vermijd voeding met een hoog zoutgehalte

Om vochtophoping te voorkomen door hoge zoutconcentraties raden we aan dat je minder zoutrijke voeding eet. Onthoud dat bepaalde producten die we vaak in huis hebben heel veel zout bevatten. In vooraf bereide vleeswaren zoals worst en broodbeleg en in sauzen, snacks en alcohol zien we bijvoorbeeld veel te hoge concentraties van zout.

Verminderde consumptie van zout kan er eveneens voor zorgen dat het lichaam minder vatbaar wordt voor aandoeningen zoals nierstenen, maagkanker en je minder kans loopt om met de jaren minder smaak te ontwikkelen door een te hoge gewenning aan zout.

Zet voedingsmiddelen rijk aan kalium op het menu

Fruit en Groente met Kalium

Kalium is een essentieel element voor een gezond en evenwichtig lichaam. Het is belangrijk voor je zenuwstelsel, spierwerking, vochtbalans en je hart en nieren. De bloeddruk kan wprden gecontroleerd door de aanwezigheid van kalium en de stof kan eveneens de uitscheiding van overtollig vocht uit het lichaam stimuleren.

Bepaalde fruitsoorten, zoals kiwi, meloen, sinaasappel en banaan, bevatten hoge dosissen kalium. En ook de groenten artisjok, kool, aardappelen en avocado zijn uitstekende leveranciers.

Vul je menu aan met magnesium

Ook magnesium is een mineraal dat onmisbaar is voor ons lichaam. Deze stof werkt ondersteunend bij het afdrijven van overtollig vocht en heeft een regulerende functie op het insulinegehalte in het lichaam.

Dat is essentieel voor de gezondheid van het hart, kan de werking van het zenuw- en spierstelsel ondersteunen, migraine verminderen, en de botten en beenderen versterken.

Magnesiumrijke voeding

 • Zemelen, zowel afkomstig van tarwe of haver, zijn rijk aan magnesium.
 • Gedroogde kruiden, bij voorkeur koriander, munt en peterselie. Ze leveren niet enkel de nodige essentiële voedingselementen, maar je kunt ze ook gebruiken om smaak en geur aan je menu toe te voegen.
 • Lijnzaad, dat rijk is aan antioxidanten, voorkomt hart- en vaatziekten en levert heel wat magnesium aan.
 • Zonnebloempitten zijn rijk aan magnesium en vitamine E.
 • Melk, in elke vorm (poeder, volle of magere melk, gecondenseerd), bevat hoge concentraties magnesium en is bovendien rijk aan vitaminen A, D en E.

Tenslotte…

Wissel voldoende beweging af met rust. Bij gezwollen benen is het verstandig om tijdens de nachtrust de benen iets hoger te leggen dan je lichaam, want hierdoor kan het vocht beter worden afgevoerd. Blijft vochtophoping bestaan na het toepassen van deze tips, dan is het verstandig een arts te raadplegen om onderliggende aandoeningen uit te sluiten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.