Hoe vochtophoping voorkomen?

17 oktober 2015

Vochtophoping behoort tot de belangrijkste oorzaken van gewichtstoename en wordt over het algemeen als heel erg vervelend ervaren. De oorzaken van vochtretentie zijn heel uiteenlopend en variëren van een zittende levensstijl, zwangerschap, menopauze, levercirrose, hartfalen tot een ongezond voedingspatroon en nog zo veel meer. Indien men vocht vasthoudt, wat ook wel vochtretentie of oedeem wordt genoemd, is er plaatselijk in het lichaam een opeenhoping van vocht, meestal in de voeten, enkels, handen, middel en het aangezicht. In dit artikel kan je verschillende tips vinden om het ophopen van vocht tegen te gaan.

Een verstoord vochtevenwicht komt heel vaak voor tijdens de zwangerschap en wordt voornamelijk veroorzaakt door een hormonaal onevenwicht. Het vocht stapelt zich tijdens de zwangerschap meestal op in handen en voeten. Het is een normaal verschijnsel en geen aandoening om zich zorgen over te maken. Neemt de zwelling echter steeds grotere proporties aan, is het wel aangeraden een arts te raadplegen.

Hoe kan je vochtophoping voorkomen?

In eerste belangrijke maatregel om te voorkomen dat vocht door het lichaam vastgehouden wordt, is de inname van zout beperken. Bij veel mensen wordt vochtretentie veroorzaakt door overmatig gebruik van zout. In veel producten die men dagelijks consumeert, zit te veel zout. Al deze producten samen leveren aan het eind van de dag meestal een hoge dosis zout op. Het zorgt ervoor dat het lichaam vocht gaat vasthouden dat het niet echt nodig heeft en op lange termijn kunnen essentiële organen hierdoor aangetast worden.  Combineer bovendien het verminderen van zout met het voldoende drinken van water. Water zorgt ervoor dat het lichaam afvalstoffen snel en vlot kan verwijderen.

Tips om vochtophoping te voorkomen en te behandelen

Vochtafdrijvende voeding

Een tip die vast en zeker succes oplevert, is het regelmatig eten van voedingsmiddelen die een vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn dé bondgenoten bij uitstek om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen en enkele kilo’s te verliezen. Die extra kilo’s die we zo vervelend vinden zijn namelijk vaak te wijten aan het opslaan van overtollig vocht in armen en benen.

 • Watermeloen wordt voornamelijk aangeraden om vocht af te drijven door zijn hoge concentratie aan water.
 • Appelazijn brengt opnieuw evenwicht in de kaliumwaarden in het lichaam, die over het algemeen verstoord zijn als er te veel vocht vastgehouden wordt.
 • Groene thee staat reeds lang bekend als een uitstekende vochtafdrijver en bevat zeer veel antioxidanten.
 • Sinaasappels zijn rijk aan vitamine C, waardoor de nierfunctie gestimuleerd wordt en waardoor afbraakstoffen uit het lichaam sneller kunnen worden afgevoerd.
 • Artisjok wordt vaak in kruidenthee gebruikt om gewicht te verliezen, want het is een uitstekende vochtafdrijver.
 • Bosbessen zijn uitstekende antioxidanten en worden aanbevolen bij elke aandoening van nieren en urinewegen. Gifstoffen worden snel uit het lichaam verwijderd.
 • Paardenbloem behoort tot de krachtigste medicinale planten die overtollig vocht uit het lichaam verwijderen.
 • Peterselie wordt regelmatig aan kruidenthee toegevoegd die zwaarlijvigheid aanpakken en gebruikt worden als aanvulling in de behandeling tegen hartkwalen.
 • Ui is een uitstekende remedie tegen jicht, reumatische aandoeningen en nierproblemen.

Kies voor beweging

Hardlopen

Het is belangrijk om regelmatig beweging in te lassen in je dagelijkse leefgewoonten. Zwemmen, wandelen, lopen en fietsen zijn ideale manieren om voldoende lichaamsbeweging te krijgen, maar kies vooral iets waar je plezier aan beleeft en wat bij je eigen levensstijl past. Vochtretentie wordt vaak veroorzaakt door een zittende levensstijl en dat ietsje extra beweging zorgt voor minder vocht vasthouden en alvast een beter humeur! Je voelt je beter in je vel en de algemene conditie van je organen spieren vaart er wel bij!

Vermijd voeding met een hoog zoutgehalte

Om te voorkomen dat het lichaam extra water gaat vasthouden door hoge zoutconcentraties wordt aangeraden het eten van zoutrijke voeding te verminderen. Bekijk wat je dagelijks eet en onthoud dat bepaalde producten die we vaak in huis hebben heel veel zout bevatten. In vooraf bereide vleeswaren zoals worst en broodbeleg, sauzen, snacks en alcohol zien we veel te hoge concentraties van zout.

Verminderde consumptie van zout zal er eveneens voor zorgen dat het lichaam minder vatbaar wordt voor aandoeningen zoals nierstenen, maagkanker en je minder kans loopt om met de jaren minder smaak te ontwikkelen door een te hoge gewenning aan zout.

Zet voedingsmiddelen rijk aan kalium op het menu

Fruit en Groente met Kalium

Kalium is een essentieel element voor een gezond en evenwichtig lichaam. Het is belangrijk voor je zenuwstelsel, spierwerking, vochtbalans en je hart en nieren. De bloeddruk wordt gecontroleerd door de aanwezigheid van kalium en het stimuleert eveneens de uitscheiding van overtollig vocht uit het lichaam. 

Bepaalde fruitsoorten, zoals kiwi, meloen, sinaasappel en banaan, bevatten hoge dosissen kalium. En ook de groenten artisjok, kool, aardappelen en avocado zijn uitstekende leveranciers.

Vul je menu aan met magnesium

Ook magnesium is een mineraal dat onmisbaar is voor ons lichaam. Het werkt ondersteunend bij het afdrijven van overtollig vocht en heeft een regulerende functie op het insulinegehalte in het lichaam. Het essentieel voor de gezondheid van het hart, ondersteunt de werking van het zenuw- en spierstelsel, vermindert migraine en zorgt voor de toevoer van calcium om botten en beenderen te versterken

Magnesiumrijke voeding

 • Zemelen, zowel afkomstig van tarwe of haver, zijn rijk aan magnesium.
 • Gedroogde kruiden, bij voorkeur koriander, munt en peterselie. Ze leveren niet enkel de nodige essentiële voedingselementen, maar kunnen ook gebruikt worden om smaak en geur aan je menu toe te voegen.
 • Lijnzaad, dat rijk is aan antioxidanten, voorkomt hart- en vaatziekten en levert heel wat magnesium aan.
 • Zonnebloempitten zijn rijk aan magnesium en vitamine E.
 • Melk, in elke vorm (poeder, volle of magere melk, gecondenseerd), bevat hoge concentraties magnesium en is bovendien rijk aan vitaminen A, D en E.

Tenslotte…

Wissel voldoende beweging af met rust. Bij gezwollen benen is het verstandig om tijdens de nachtrust de benen iets hoger te leggen dan je lichaam, want hierdoor kan het vocht beter worden afgevoerd. Blijft vochtophoping bestaan na het toepassen van deze tips, dan is het verstandig een arts te raadplegen om onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Bekijk Ook