Spataders voorkomen met deze oefeningen

Wanneer de kleppen in je aders verzwakken, stapelt bloed zich op en vormt zich een spatader. Je kunt spataders voorkomen door een paar oefeningen te doen.
Spataders voorkomen met deze oefeningen

Laatste update: 12 oktober, 2018

Spataders zijn het gevolg van ontsteking in je aders. Aders hebben kleppen, die ervoor zorgen dat je bloed maar één richting kan uitstromen, naar je hart toe. Wanneer deze echter verzwakken, stapelt het bloed zich op in de aders en vormt het een klonter, waardoor de spatader zichtbaar wordt. In dit artikel leggen we uit hoe je spataders voorkomen kunt door enkele effectieve oefeningen te doen.

Spataders komen hoofdzakelijk voor op de benen, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam ontstaan. Ze geven slechts beperkte tekenen en symptomen en eerlijk gezegd kan iedereen ze krijgen. Wel zijn ouderen en mensen met overgewicht en een sedentaire levensstijl gevoeliger.

Spataders kunnen behandeld worden door een medische ingreep. We raden je echter aan eerst wijzigingen in je levensstijl aan te brengen, wanneer je last begint te krijgen van spataders. 

Het eerste wat je zal moeten doen in het geval van spataders is je beenspieren versterken en de goede werking van de aders stimuleren. Om dit te doen zal je veel oefeningen moeten doen, die echter zeer makkelijk en praktisch zijn en amper enig materiaal vragen. Je kan ze dus op eender welk moment op eender welke plaats in je huis doen.

Neem een kijkje naar volgende oefeningen en probeer ze enkele keren per dag te doen. Laat wel genoeg tijd tussen verschillende sessies, zodat je spieren kunnen rusten en recupereren.

Spataders voorkomen met liggende oefeningen

Spataders voorkomen met een geschikte oefening

Als je in je vrije tijd even gaat liggen om te rusten, probeer dit dan te combineren met volgende oefeningen:

 • Ga op je rug liggen en plaats je benen op hoogte tegen de muur. Deze positie zal de bloeddoorstroming vergemakkelijken en je een uitgerust gevoel geven.
 • Je kan vanuit dezelfde positie je benen ook 90 graden heffen en ze steeds openen en sluiten.
 • Ga op je rug liggen en fiets met je benen in de lucht. Je kan ook cirkels maken met beide benen tegelijk.
 • Breng één been naar je borst en ondersteun het ter hoogte van de knie met je handen. Hou deze positie enkele seconden aan en wissel dan van been. Deze oefening zal op de kuitspieren werken.
 • Met gestrekte benen strek en buig je je tenen twintig keer per reeks.

Spataders voorkomen met zittende oefeningen

Spataders voorkomen met de juiste oefeningen

Als je op je werk veel tijd al zittend doorbrengt, probeer dan af en toe deze oefeningen te doen:

 • Strek en buig je benen om de bloeddoorstroming te verbeteren.
 • Plaats je voeten naast elkaar en breng je hielen dertig keer per reeks uit elkaar en weer samen.
 • Plaats je voeten plat op de grond en hef afwisselend je tenen en hielen omhoog.

Onthoud dat het belangrijk is deze oefeningen consistent uit te voeren voor het gewenste effect.

Spataders voorkomen met staande oefeningen

Spataders voorkomen met de juiste oefeningen
 • Wandel enkele meters op je tenen en vervolgens op je hielen.
 • Terwijl je ter plaatse blijft staan, ga je afwisselend op je tenen en je hielen staan.

Aanbevelingen om spataders te voorkomen

Spataders voorkomen met massages

Massages van de benen

Je huid gehydrateerd houden, zal ervoor zorgen dat deze zacht en gezond blijft. Massages in de aangedane regio zullen ongemak verhelpen en zwelling verminderen.

 • Doe korte, cirkelvormige massages, met als doel opgestapeld bloed in beweging te brengen, zodat het zijn weg naar het hart kan voortzetten.
 • Breng crèmes van beneden naar boven aan, van de voeten tot de buik. Dit zal je bloedvaten helpen om obstructies door vocht, zouten, vetten en giftige stoffen weg te werken.

Hou een gezond gewicht aan

Spataders voorkomen door overgewicht te vermijden

Ook al is het vaak zeer moeilijk om op je streefgewicht te blijven, toch is dit belangrijk voor je gezondheid en schoonheid. Zowel obesitas als het constant aankomen en afvallen veroorzaken een slechte doorbloeding. Probeer dus een gezond, maar ook stabiel gewicht aan te houden.

Breng niet teveel tijd in dezelfde positie door

Spataders voorkomen door niet te veel te zitten

Er zijn activiteiten waardoor je veel tijd staand of zitten doorbrengt, maar af en toe moeten je benen bewegen. Doe dit door bovenstaande oefeningen af en toe uit te voeren.

Spataders hoeven niet per se behandeld te worden door een arts, maar er zijn wel gevallen waarin dit noodzakelijk is. Zeker wanneer je pijn ervaart, de spataders meer en meer zichtbaar worden of zich zweren op de benen vormen.

Als fysieke activiteit raden we ja aan minsten dertig minuten per dag op een constante manier te wandelen. Ook zwemmen is een zeer goede oefening tegen spataders, omdat het een goede doorbloeding stimuleert en ook de spieren in je lichaam versterkt.

Fietsen verhelpt spataders ook, omdat het de bloeddruk controleert en de doorbloeding van de aders verbetert.

Door dus constant oefeningen te doen en toegewijd te zijn, kun je het ontstaan van spataders voorkomen of ze verminderen als je er al last van hebt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.