10 tips om veilig te vermageren

· 18 augustus 2015

Wil je graag vet en calorieën verbranden? Dan wordt dertig minuten beweging per dag aangeraden.

Een gezond gewicht behouden terwijl je gezonde eetgewoontes inbouwt in je dagelijkse routine is dé manier bij uitstek om een optimale conditie te behouden, opgewekt door je dagelijkse routine te komen en natuurlijk je ideale figuur te behouden. Je gewicht op een stabiel peil houden, kan een behoorlijke inspanning vragen, zeker als je makkelijk enkele pondjes bijkomt na een etentje of een avondje uit. Een gezond dieet volgen helpt vast en zeker om overtollige kilo’s te verliezen en je ideale gewicht te behouden op voorwaarde dat het dieet gevolgd wordt op een evenwichtige, gecontroleerde en gedisciplineerde manier.

Er zijn namelijk heel wat diëten op de markt die spectaculaire resultaten kunnen geven, maar niet aangenaam om te volgen zijn of zelfs heel wat schade op lange termijn aan het lichaam kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er gezonde alternatieven om overtollige kilo’s te verliezen, zonder je te moeten onderwerpen aan afmattende vermageringskuren. Lees in dit artikel alles over vermageren op een veilige en gecontroleerde manier.

Hou variatie in je dieet

Het is absoluut niet nodig om al je geliefde hapjes van het menu te schrappen. De voornaamste boodschap is gezond te eten en gerechten op het menu te plaatsen die verbranding in gang zetten en de stofwisseling stimuleren. Het is steeds een goed idee meer fruit en groenten te eten, maar zeker onnodig om overige gezonde hapjes van je boodschappenlijstje te schrappen om met succes te vermageren en slank te blijven. Sleutel tot blijvend gewichtsverlies is genieten van kleine porties van je favoriete hapjes en het overmatig eten van calorierijke, ongezonde snacks vermijden.

Eet met mate

salade met kip

In populaire glossy magazines vind je vaak de nieuwste rages onder de diëten, die spectulair gewichtsverlies beloven in enkele dagen tijd. Ze lijken heel aantrekkelijk, maar bedenk wel dat snel afvallen vaak negatieve gevolgen heeft op ons lichamelijk en psychisch welbevinden. Bovendien komt dan ook het welbekende jojo-effect om de hoek kijken en vliegen de pondjes er snel terug aan zodra je het dieet stopt. Deze crashdiëten die veel beloven, veroorzaken helaas heel wat stress, angst en kunnen zelfs tot depressie en de vorming van een negatief zelfbeeld leiden. Een gematigd, gezond voedingsplan laat je overtollige kilo’s geleidelijk aan verliezen, terwijl je nog steeds de noodzakelijke voedingselementen opneemt en je gezonde eetgewoontes behoudt.

Verdeel je maaltijden over vijf porties per dag

Sla onder geen beding maaltijden over, want elke maaltijd levert de nodige voedingselementen en energie om de dag door te komen. Verdeel je maaltijden slim over de hele dag en kies voor twee hoofdmaaltijden en drie lichtere tussendoortjes.

Het geheim van water

3-drink-water

Water is absoluut onontbeerlijk voor het gezond functioneren van alle systemen in het lichaam. Bovendien is één van de grote voordelen van water, dat het op een gezonde manier helpt gewicht te verliezen. Drink ten minste twee liter water per dag om de nodige afvalstoffen uit te scheiden, vet te verbranden en de stofwisseling optimaal op gang te houden.

Vermijd het gebruik van zout

Zout kan best een lekkere smaakmaker zijn, maar overmatig zoutgebruik is onnodig voor een goede gezondheid en kan schadelijke gevolgen hebben op lange termijn. Experimenteer met kruiden als smaakmakers en geniet van je favoriete hapjes, terwijl je toch gewicht verliest en je gezondheid een stevige boost geeft.

Staar je niet blind op cijfers

weegschaal4

Weeg jezelf 1 maal per week ’s ochtends voor het aantrekken van je kleding. Je te vaak wegen en je blind staren op de weegschaal brengt vaak heel negatieve gevoelens naar boven, waardoor je neigt om steeds minder te eten en ongezonder gaat diëten. Onthoud dat het belangrijk is ontspannen en gezond te blijven. Wees blij met elke kleine stap, blijf positief en hou vol!

Eet traag en kauw

Een heel vaak voorkomende fout is dat we niet meer de tijd nemen om onze voeding rustig te kauwen en te genieten van wat we eten. Niet voldoende kauwen heeft een negatieve invloed op het spijsverteringsstelsel, dat niet de kans krijgt om de voedingselementen optimaal te absorberen. Hoe meer je kauwt, hoe meer plezier je hebt van je maaltijd en het hoe meer het lichaam profiteert van alle gezonde voedingselementen.

Sta op en beweeg

Voldoende bewegen is dé sleutel tot veilig vermageren én het behouden van je ideale gewicht. Sporten verbrandt vet en calorieën, voorkomt het ophouden van vocht in armen en benen en versterkt de spiertonus van het hele lichaam, waardoor je er heel wat strakker gaat uitzien. Bovendien voel je je lekker in je vel! Genoeg keuze aan beweging en ga voor een activiteit die bij je past en waar je plezier aan beleeft. Dertig minuten per dag is reeds voldoende om een blijvend effect waar te nemen. Lopen, fietsen, wandelen, de trap nemen en zwemmen behoren tot de talrijke mogelijkheden om dat dagelijks half uurtje in je routine te plannen.

Wees positief

positieve houding5

Bekijk de weg naar gewichtsverlies als een positief avontuur! Een optimistische kijk zal ervoor zorgen dat gezonde gewoontes in stand gehouden worden en leiden tot een blijvend patroon, dat zal helpen om je gewenste doelen te bereiken. Wees geduldig, ga stapje voor stapje en raak niet onmiddellijk ontmoedigd als snelle resultaten uitblijven. Stel vooraf je doelen en wees terecht trots op jezelf telkens als je een stapje dichter bij je streefgewicht komt.

Ban stress uit je leven

Je hebt het zelf vast reeds opgemerkt en recente studies toonden ook aan dat er een verband bestaat tussen stress en het aankomen in gewicht. In een stressvolle situatie grijpen we vaker naar “troostvoedsel” en steken de zogenaamde “cravings” vaak de kop op. Ban stress uit je leven, beoefen mindfulness en kies voor gezondheid op een rustige en positieve manier.