Wat je moet weten over darmkanker

· 4 december 2015
Mensen boven de leeftijd van 50 moeten zich jaarlijks op darmkanker laten nakijken om het zo vroeg mogelijk te detecteren. Een gezonde levensstijl is essentieel bij het voorkomen van darmkanker.

Darmkanker is een steeds vaker voorkomende ziekte. Het is de moeite waard iets meer over deze ziekte te weten, zodat je het kunt voorkomen of zo snel mogelijk kunt behandelen. Aangezien dit de meest ernstige ziekte is die de dikke darm kan beïnvloeden, is het belangrijk om zo veel mogelijk over darmkanker te weten te komen. Dit artikel zal je alles vertellen wat je moet weten.

Colorectale kanker is een van de belangrijkste doodsoorzaken in vele landen, zoals de Verenigde Staten. Vroege diagnose kan leiden tot een volledige genezing. Darmkanker begint in het slijmvlies van de dikke darm en het rectum.

Wat zijn de oorzaken van darmkanker?

Deze ziekte heeft niet één oorzaak. De meeste patiënten zien eerst goedaardige poliepen die kanker worden als ze onbehandeld blijven of als ze toenemen in omvang. Mensen die het meeste risico lopen op het ontwikkelen van darmkanker zijn:

 • Mensen die ouder zijn dan 60.
 • Mensen van Afro-Amerikaanse en Oost-Europese afkomst.
 • Mensen die veel verwerkt of rood vlees consumeren.
 • Mensen die colo-rectale poliepen hebben.
 • Mensen die een inflammatoire darmziekte zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn hebben.
 • Mensen met een familiegeschiedenis (vooral als er gevallen van familiaire adenomateuze polyposis zijn).
 • Degenen die veel vet eten en weinig vezels.
 • Degenen die overmatig roken of drinken.
 • Mensen met obesitas of overgewicht.

Kanker van de dikke darm of colon is de tweede belangrijkste doodsoorzaak in Spanje en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Slechts 10% van de poliepen worden kwaadaardig, maar ze moeten wel worden behandeld voordat het te laat is.

Darmen

Wat zijn de symptomen van darmkanker?

De symptomen variëren afhankelijk van de locatie van de tumor in de darm:

 • Als de tumor zich in de linkerkant van de dikke darm bevindt, zijn de symptomen zijn bloederige ontlasting, diarree en constipatie en het gevoel van onvolledige ontlasting.
 • Als de tumor zich in de dwarsrichting van de dikke darm bevindt, zijn dit pijn, verstopping, krampen, braken en een opgezette buik.
 • Als de tumor zich in de rechterkant van de dikke darm bevindt, zijn dit intern bloeden, chronische bloedarmoede, vermoeidheid, bleekheid en gebrek aan kracht.

Bij elk geval kan darmkanker verlies van eetlust, drastisch gewichtsverlies, koorts, chronische vermoeidheid, gevoeligheid en pijn in de onderbuik, samen met dunne ontlasting, veroorzaken.

Hoe wordt darmkanker ontdekt?

Er zijn medische tests die kunnen bepalen of een persoon darmkanker (of zijn voorganger, poliepen) heeft. Een arts oefent druk uit op de buikstreek, naast het uitvoeren van een rectaal onderzoek, om zo te voelen naar knobbels in het gebied.

De ontlasting kan ook worden onderzocht op de aanwezigheid van bloed dat kan wijzen op darmkanker (evenals andere ziekten). Andere tests controleren bloed op bloedarmoede en de leverfunctie.

Door een colonoscopie kan de arts de gehele darm zien en controleren op kanker of poliepen. Met deze test kan het gehele darmkanaal worden waargenomen en er kunnen monsters worden genomen van verdacht weefsel voor latere analyse. Als verwondingen het onmogelijk maken om een ​​colonoscopie te doen, wordt een bariumklysma gebruikt om een ​​silhouet van de darm op röntgenfoto’s te laten zien.

Colonoscopie

Als de diagnose darmkanker is, kunnen andere tests de mate van de kanker bepalen. Men kan zien of het zich verspreid heeft door middel van gecomputeriseerde tomografie (CT) en magnetische resonantie imaging (MRI) van de buik en onderbuik.

Er zijn vijf stadia van darmkanker:

 • 0: Vorming aan de buitenste lagen van de darm
 • I: Vorming aan de binnenste lagen van de darm.
 • II: Het heeft zich verspreid door de dikke darmwand.
 • III: De kanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren.
 • IV: De kanker is uitgezaaid naar andere organen (metastase).

De behandeling hangt af van vele factoren, zoals het stadium en de plaats van de ziekte. Behandelingen variëren in ernst en omvatten chirurgie (colectomie) om kankercellen te verwijderen; chemotherapie om cellen met kanker te vernietigen en stralingstherapie om kankerweefsel te vernietigen. Darmkanker is te genezen als het op tijd ontdekt wordt en vroeg genoeg wordt behandeld. De prognose is ook afhankelijk van de leeftijd van de patiënt, het immuunsysteem, de fase waarin de behandeling begon etc. Indien vijf jaar na de behandeling de kanker niet is teruggekeerd, wordt de patiënt genezen verklaard.

Vroegtijdige diagnose en preventie van darmkanker

Er zijn vele methoden beschikbaar voor vroege opsporing van darmkanker, maar in de beginfase van de symptomen kan het worden verward met andere ziekten. 50-plussers worden aangeraden om hun ontlasting jaarlijks te testen op sporen van bloed. Grotere voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen als er een familiegeschiedenis is van kanker, waaronder endoscopie, te beginnen op de leeftijd van 40 en die om de twee jaar wordt herhaald. Als de resultaten positief zijn kan een colonoscopie worden uitgevoerd zoals eerder beschreven.