Ochtendvermoeidheid: oorzaken en remedies

16 juli 2015

Is dit je ooit een keer overkomen? Je werd wakker in de morgen en je voelde je erg moe, je had zelfs een slecht humeur en totaal geen zin om aan de dag te beginnen. Het is waar dat goed uitrusten in de nacht absoluut noodzakelijk is, maar ochtendvermoeidheid wordt door iets anders veroorzaakt. Wil je meer weten?

Als je genoeg geslapen hebt, dan is het niet normaal dat je moe wakker wordt. Volgens experts kan herhaaldelijk vermoeid wakker worden een symptoom zijn van bepaalde aandoeningen en daarom is het iets waar je je dokter over moet inlichten.  We gaan uitleggen wat de verschillende oorzaken kunnen zijn.

Ochtendvermoeidheid: symptomen

resten-van-vermoeidheid

 • Mogelijke duizeligheid wanneer je opstaat.
 • Droge mond.
 • Vage spierpijn.
 • Gastro-intestinaal ongemak.
 • Koude rillingen.
 • Lage bloeddruk in de ochtend (hypotensie).
 • Droge ogen.
 • Extreme vermoeidheid, die minder wordt gedurende de ochtend.

Mogelijke oorzaken van ochtendvermoeidheid

Langdurige ochtendvermoeidheid is niet een ziekte, maar meer een teken dat iets in je lichaam niet goed werkt. Je bent niet in staat om te herstellen en je hebt niet genoeg energie om je verplichtingen uit te voeren. We weten allemaal dat niet genoeg slapen over het algemeen de meestvoorkomende oorzaak is, maar we gaan nu naar andere aspecten kijken, die kunnen lijden tot gezondheidsproblemen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat de aspecten waar we het over gaan hebben, alleen betrekking op jou hebben wanneer je langdurig last hebt van ochtendvermoeidheid. Dit betekent dat je er minimaal 2 weken last van hebt.

1. Hartproblemen

hartverzorging

Dokters zeggen over het algemeen dat de eerste paar uren van de ochtend het gevaarlijkst zijn.

Ze hebben het vaak over de zogenaamde “syncope”, veroorzaakt door een lage bloeddruk, wat ontstaat door een verminderde bloedsomloop naar de hersenen. Je moet dus goed opletten. Als je elke morgen last hebt van ochtendvermoeidheid en je merkt op dat je bijna geen energie hebt of je voelt je een beetje duizelig, ga dan direct naar de dokter.

2. Hormonale problemen: hypothyreoïdie

hypothyreoïdie

Wanneer je aan hypothyreoïdie lijdt, heeft het lichaam een tekort aan schildklierhormonen, wat het functioneren van je lichaam verandert. Dit tekort aan hormonen zorgt ervoor dat de stofwisseling langzamer werkt, wat het uithoudingsvermogen verlaagt. Je voelt je moe en lusteloos en het is normaal dat dit gevoel van vermoeidheid sterker in de ochtend is.

3. Emotionele problemen

depressie

Experts zeggen vaak dat hoe je wakker wordt een reflectie van je fysieke en emotionele gezondheid is. Op dat moment heb je een werkdag in het vooruitzicht, de zorg voor de kinderen, je verplichtingen… Als je emotionele gesteldheid niet optimaal is, dan kan elke vorm van inspanning een berg worden.

Depressie gaat vaak gepaard met spierpijn en enorme vermoeidheid, lusteloosheid en bedroefdheid. Eén van de meest moeilijke momenten is ongetwijfeld de ochtend, wanneer je wakker wordt.

4. Slechte voeding, extreme diëten

extreme-diëten

Je moet oppassen met diëten. Soms besluiten mensen een erg strikt dieet te volgen, wat voor een extreme onbalans in je voedingspatroon zorgt. Dit kan een onbalans in je stofwisseling veroorzaken, die zo hevig is dat er andere problemen veroorzaakt kunnen worden, zoals regelmatig flauwvallen en stoornissen in de water- en elektrolytenhuishouding met natrium en kalium, wat hartproblemen, aritmie en zelfs hartaanvallen kan veroorzaken. Je moet hier op letten.

Ochtendvermoeidheid bestrijden

ontbijt

 • Tel ten eerste of je minimaal twee weken last hebt van ochtendvermoeidheid. Zo ja, neem dan contact op met je dokter. Dit kan een aandoening zijn die al eerder vastgesteld is: hartproblemen, hypotensie, aritmie…
 • Zorg emotioneel voor jezelf. Als je, wanneer je wakker wordt, totaal geen zin hebt om aan de dag te beginnen en je liever de hele dag in bed blijft, vraag jezelf dan af waarom. Aanvaard je problemen, zoek emotionele steun bij je familie en vrienden. Heb zin in elke nieuwe dag. Vrede en blijdschap is de grootste bron van energie die er bestaat om vermoeidheid te bestrijden.
 • Pas op met wat voor diëten je volgt. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, dat je een gevarieerd dieet nuttigt en dat je altijd voldoende gehydrateerd bent.
 • Vergeet nooit je ontbijt. Dit is één van de belangrijkste momenten van de dag, dat je voldoende energie geeft om vermoeidheid te bestrijden. Voeg fruit en vezels toe aan je dieet. Drink geen koemelk en vervang het met melk gebaseerd op planten. Eet vezels, zoals havermout, appels met de schil, aardbeien of blauwe bosbessen en noten, wat ook energie geeft en je humeur verbetert.
 • Zorg dat je alles klaar maakt voordat je gaat slapen, zodat wanneer je wakker wordt je niks meer hoeft te doen en rustig je ontbijt kan eten.
 • Drink infusies gemaakt met ginseng, gember of maca, minstens drie keer per week tijdens je ontbijt. Ze bieden vitaliteit, energie en versterken de fysieke gesteldheid van je lichaam.
 • Volg een schema. Eet altijd op dezelfde tijd, rust acht uur per dag, maak tijd vrij voor jezelf, wandel minimaal een half uur per dag om een beetje zon op je huid te krijgen… en zoals eerder vermeld: neem contact op met je dokter als je last hebt van abnormale symptomen.
Bekijk Ook