Symptomen van een magnesiumtekort

1 november 2018
Het is belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen, omdat een tekort aan dit mineraal kan leiden tot slaapproblemen en stress, om maar wat te noemen. Het is moeilijk meetbaar, wat het ontdekken van een tekort lastig maakt.

Een magnesiumtekort wordt doorgaans niet vastgesteld, omdat het magnesiumgehalte niet naar voren komt bij een routine bloedtest. Slechts 1 procent van het magnesium in ons lichaam wordt namelijk opgeslagen in de bloedbaan.

Daarnaast is het zo dat de meerderheid van de artsen niet naar het magnesiumgehalte kijkt bij een lichamelijk onderzoek bij patiënten. Deze feiten maken het vaak moeilijk om te weten of je last hebt van een magnesiumtekort.

Gezegd wordt dat er bij het grootste gedeelte van de mensen die in geïndustrialiseerde landen wonen, zoals Nederland, sprake is van een magnesiumtekort. Slechts weinigen van deze mensen zijn zich hier echter van bewust. Toch is het belangrijk om te weten dat het veel ziektes met zich mee kan brengen.

Lees ook:
Tien gezonde voordelen van magnesiumolie

Magnesium is na water, zuurstof en basisvoedingsstoffen een van de belangrijkste mineralen die in het lichaam aanwezig zijn. Dit mineraal is van essentieel belang voor je ontwikkeling en is relevanter dan calcium, natrium en kalium. Dit komt doordat magnesium verantwoordelijk is voor het reguleren van deze drie overige mineralen.

Een van de meest voorkomende symptomen van een magnesiumtekort is dat je de hele dag door erg veel dorst hebt en je dus elke dag veel water of andere vloeistoffen drinkt.

Dit wordt veroorzaakt doordat het lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt via het eten. Het lichaam uit dit tekort aan voedingsstoffen door te hunkeren naar hydratatie.

Water uit de kraan

Een magnesiumtekort kan voor veel ongemak zorgen. Zo kan het je slaapritme verstoren, stresslevels verhogen of je atletische vermogen verminderen. Een tekort aan magnesium is vooral merkbaar in de kwaliteit van het leven van iemand die er last van heeft.

Laten we de symptomen eens uitlichten.

De symptomen van een magnesiumtekort

De eerste symptomen zijn erg subtiel en blijven veelal onopgemerkt en na een tijdje worden de symptomen geleidelijk aan herkenbaarder. Je kunt in eerste instantie bijvoorbeeld last hebben van kramp in de benen, pijn in de voeten of steken in de spieren zonder te hebben getraind.

Wanneer de symptomen eenmaal erger beginnen te worden, kun je last krijgen van verkleuming, krampen en frequente tintelingen. In erg heftige gevallen kan er ook sprake zijn van coronaire spasmen, een persoonlijkheidsverandering of een onregelmatige hartslag.

Een magnesiumtekort kan invloed hebben op alle organen in het lichaam, vooral op de spieren. Hierdoor kun je vaak last hebben van pijn, spanning, krampen of spasmen. Ook kan er sprake zijn van aandoeningen van het kaakgewricht, hoofdpijnen of beklemming op de borst, waardoor je niet in staat bent diep adem te halen.

Vermoeidheid

Een magnesiumtekort kan er ook voor zorgen dat de spieren samentrekken en dit kan onder andere de volgende aandoeningen veroorzaken:

 • constipatie
 • menstruatiekrampen
 • een brok in je keel
 • fotofobie
 • overgevoeligheid voor geluid
 • een aangetast zenuwstelsel
 • slapeloosheid
 • angst
 • paniekaanvallen
 • hyperactivitei
 • pleinvrees
 • PMS
 • tintelingen
 • verkleuming
 • instabiliteit

Met betrekking tot het cardiovasculaire systeem kan een magnesiumtekort de volgende aandoeningen veroorzaken: aritmie, hartkloppingen, pijn in de borst (angina), spasmen in de aderen, hypertensie en mitralisklepprolaps.

Waarom is magnesium zo belangrijk?

Je lichaam heeft magnesium voor praktisch alle functies nodig. Lichamelijke cellen kunnen leven dankzij magnesium. Dit mineraal is essentieel voor de werking van enzymen en de synthese van eiwitten, koolhydraten en vet. Ook heeft het lichaam magnesium nodig bij het produceren van energie.

Kortom, een magnesiumtekort heeft invloed op alle systemen in het lichaam. Een manier om dit tekort te voorkomen is door veel water te drinken, want water bevat namelijk een grote hoeveelheid magnesium.

Misschien vind je het interessant om te weten dat een tekort aan dit mineraal kan leiden tot diabetes. Uit verschillende studies is namelijk gebleken dat mensen die last hebben van een magnesiumtekort gevoeliger zijn voor het ontwikkelen van problemen met de bloedsuikerspiegel.

Misschien ook interessant:
18 ongelofelijke voordelen van magnesiumchloride

Een magnesiumtekort kan tot ziekte leiden

Hoe kan ik magnesium toevoegen aan mijn dagelijkse dieet?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 300 milligram voor mannen en 280 milligram voor vrouwen. Zwangere vrouwen hebben wat meer magnesium nodig en zouden ongeveer 350 milligram per dag moeten consumeren.

Voedingswaren die veel magnesium bevatten zijn voornamelijk noten (als amandelen, cashewnoten en walnoten) en peulvruchten (als erwten).

Het menu op een dag van een dieet rijk aan magnesium kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: