Een slechte adem elimineren

Een snelle en natuurlijke manier om van een slechte adem af te komen is door je mond te spoelen met mondwater of plantaardige olie gebruiken om te gorgelen. Je kunt dat het beste 's ochtends op een lege maag doen.
Een slechte adem elimineren
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 30 januari, 2019

Een slechte adem elimineren is een positief streven voor allen. Het heeft immers een groot effect op het leven van de persoon die er last van heeft en kan anderen ook storen. Het is een probleem dat een negatieve impact kan hebben op iemands humeur.

Onthoud dat halitose, de wetenschappelijke naam voor een slechte adem, een symptoom kan zijn van een ander, groter, gezondheidsprobleem.

Wanneer dit het geval is, kan de juiste behandeling leiden tot een beter en aangenamer leven. In dit artikel willen we jullie enkele van de oorzaken van een slechte adem en enkele mogelijke behandelingen meegeven. Zo kun je het probleem voor eens en altijd doen verdwijnen.

Wat info over halitose of een slechte adem

Een slechte adem of halitose komt vaker voor dan je misschien zou denken. Ongeveer één op de drie mensen heeft er regelmatig last van.

Dit kan misschien een verrassing lijken, want mensen die last hebben van een ruikende adem, zijn altijd op zoek naar manieren om deze te verbergen. Sommigen vermijden zelfs grote evenementen om zo te vermijden dat andere mensen hun adem kunnen ruiken.

Bacteriën die plaque veroorzaken

In ongeveer de helft van de gevallen wordt een slechte adem veroorzaakt door de aanwezigheid van de bacteriën die ook de oorzaak zijn van plaque op de tong. Soms is dat het resultaat van slechte persoonlijke hygiëne, maar ook een eetpatroon dat veel suikers en verfijnde producten bevat kan de oorzaak zijn.

Naast het poetsen van je tanden na elke maaltijd raden we je ook aan een tongschrobber te gebruiken. Dit instrument gebruik je om je tong te schuren om zo de bacteriën die zich opstapelen aan de oppervlakte te verwijderen, vooral wanneer je tong een grijze of witte kleur vertoont.

Je kunt ook een slechte adem elimineren door een eeuwenoude remedie te proberen. Het is bewezen dat deze remedie helpt om de giftige stoffen die zich in de mond en in het spijsverteringsstelsel vormen te verwijderen. Het gaat om de oliespoeling.

Het enige wat je moet doen is je mond zo’n tien tot vijftien minuten lang spoelen met een plantaardige olie van hoge kwaliteit en dat op een lege maag.

Tong

Slechte adem elimineren door te stoppen met roken

Een slechte adem elimineren is vaak moeilijker voor rokers. Een van de minder aangename geurtjes is de adem van een roker. Deze onaangename geur wordt niet enkel veroorzaakt door de tabak zelf, maar ook omdat roken ervoor zorgt dat giftige stoffen zich opstapelen in de mond. Deze vergiftigen de weefsels in de mond, keel en longen.

Wanneer je zelf rookt, mag je niet verwachten dat de omschreven remedies je probleem oplossen zonder dat je deze ongezonde gewoonte opgeeft. Er zijn verschillende natuurlijke middelen die je kunnen helpen om te stoppen met roken, zoals onder andere homeopathie, acupunctuur of bachbloesem.

Slechte adem elimineren wordt mogelijk door te stoppen met roken

Ademhalingsproblemen

Een minder bekende oorzaak van een ruikende adem is de ademhaling zelf. Wanneer je last hebt van een aandoening die zorgt dat je minder makkelijk ademt, leidt dit vaak tot de aanwezigheid van slijm of tot een infectie ergens in de luchtpijp.

Om halitose die veroorzaakt wordt door een ademhalingsprobleem op te lossen, kun je deze tips eens proberen toe te passen:

 • Drink minstens twee liter water per dag, ook voldoende tussen de maaltijden door.
 • Probeer zo weinig mogelijk melk of producten op basis van bloem te consumeren.
 • Zorg ervoor dat de kamers in je huis voldoende gelucht worden, met name de slaapkamers.
 • Koop enkele planten aan die de lucht zuiveren, zoals bijvoorbeeld de lotusplant.
 • Spoel tijdig je neus en sinussen, eventueel met behulp van een neuskannetje.

Drink de soorten kruidenthee die een hoest stimuleren om zo de slijmen los te maken, zoals eucalyptus, den, munt en gember.

Neuskannetje

Spijsverteringsproblemen

Een slechte adem elimineren wordt niet moeilijk gemaakt enkel door spijsverteringsproblemen, maar het is wel een van de oorzaken die het moeilijkst op te lossen is. De oorzaak kan liggen bij de maag of de lever, dus het is belangrijk een behandeling te zoeken die het hele spijsverteringssysteem ondersteunt.

Naast een gebalanceerd en natuurlijk dieet, kun je ook enkele remedies uitproberen die een goede spijsvertering tewerkstellen. Hier zijn enkele kruiden, specerijen en nutriënten die de werking van je lever, galblaas en darmen ten goede komen.

 • Boldo
 • Munt
 • Paardebloem
 • Distel
 • Kurkuma
 • Gember
 • Zwarte peper
 • Limoen

Om af te sluiten: het is essentieel dat wanneer je vaak last hebt van constipatie, je de gepaste maatregelen treft om dit zo veel mogelijk te vermijden. Hier zijn enkele voedingstoffen die zeer doeltreffend kunnen zijn om je spijsvertering te reguleren.

 • Pruimen
 • Lijnzaad
 • Psyllium (Plantago psyllium)

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.