Een slechte adem elimineren

· 7 april 2016
Een snelle en natuurlijke manier om van een slechte adem af te komen is door je mond te spoelen met mondwater of plantaardige olie gebruiken om te gorgelen. Je doet dat het beste 's ochtends op een lege maag.

Een slechte adem heeft een groot effect op het leven van de persoon die er last van heeft. Het is een storend probleem dat een negatieve impact kan hebben op iemands humeur. Onthoud dat halitose, de wetenschappelijke naam voor een ruikende adem, een symptoom kan zijn van een ander, groter, gezondheidsprobleem. Wanneer dit het geval is, kan de juiste behandeling leiden tot een beter en aangenamer leven. In dit artikel willen we jullie enkele van de oorzaken van een stinkende adem en enkele mogelijke behandelingen meegeven. Zo kan je het probleem voor eens en altijd doen verdwijnen.

Wat info over halitose of een slechte adem

Een slechte adem of halitose is een vaak voorkomender probleem dan je misschien zou denken. Ongeveer één op de drie mensen komt er mee in aanraking. Dit kan misschien een verrassing lijken, want mensen die last hebben van een ruikende adem, zijn altijd op zoek naar manieren om deze te verbergen. Sommigen vermijden zelfs grote evenementen om zo te vermijden dat andere mensen hun adem kunnen ruiken.

Bacteriën die plaque veroorzaken

In ongeveer de helft van de gevallen wordt een slechte adem veroorzaakt door de aanwezigheid van de bacteriën die ook de oorzaak zijn van plaque op de tong. Soms is dat het resultaat van een slechte persoonlijke hygiëne, maar ook een eetpatroon dat veel suikers en verfijnde producten bevat kan de oorzaak zijn.

Naast het poetsen van je tanden na elke maaltijd raden we je ook aan een tongschrobber te gebruiken. Dit instrument gebruik je om je tong te schuren om zo de bacteriën die zich opstapelen aan de oppervlakte te verwijderen, vooral wanneer je tong een grijze of witte kleur vertoont.

Je kan ook een eeuwenoude remedie proberen. Het is bewezen dat deze remedie helpt om de giftige stoffen die zich in de mond en in het spijsverteringsstelsel vormen te verwijderen. Het gaat om de oliespoeling. Het enige wat je moed doen is je mond zo’n tien tot vijftien minuten lang spoelen met een plantaardige olie van hoge kwaliteit en dat op een lege maag. Dit artikel vertelt je meer over deze ongelooflijke, goedkope, eenvoudige en volledig natuurlijke remedie tegen een slechte adem.

Tong

Roken

Roken wordt vaak onderschat als oorzaak. Een van de minst aangename geurtjes is de mond van een roker. Deze onaangename geur wordt niet enkel veroorzaakt door de tabak zelf, maar ook omdat roken ervoor zorgt dat giftige stoffen zich opstapelen in de mond en deze de weefsels in de mond, keel en longen vergiftigen.

Wanneer je zelf rookt, mag je niet verwachten dat de omschreven remedies je probleem oplossen, zonder dat je deze dodelijke gewoonte opgeeft. Er zijn verschillende natuurlijke therapieën die je kunnen helpen om roken op te geven, zoals onder andere homeopathie, acupunctuur of bachbloesem.

Roken

Ademhalingsproblemen

Een minder bekende oorzaak van een ruikende adem is de ademhaling zelf. Wanneer je last hebt van een aandoening die zorgt dat je minder makkelijk ademt, leidt dit vaak tot de aanwezigheid van slijmen of tot een infectie ergens in de luchtpijp. Om halitose die veroorzaakt wordt door een ademhalingsprobleem op te lossen, kan je deze tips eens proberen toe te passen:

 • Drink minstens twee liter water per dag, ook voldoende tussen de maaltijden door.
 • Probeer zo weinig mogelijk melk of producten op basis van meel te consumeren.
 • Zorg ervoor dat de kamers in je huis voldoende verlucht worden en dan vooral de slaapkamers.
 • Koop enkele planten aan die de lucht zuiveren, zoals bijvoorbeeld de lotusplant.
 • Spoel tijdig je neus en sinussen, eventueel met behulp van een neuskannetje.

Drink de soorten kruidenthee die een hoest stimuleren om zo de slijmen los te maken, zoals eucalyptus, den, munt en gember.

Neuskannetje

Spijsverteringsproblemen

Een stinkende adem wordt niet zelden veroorzaakt door spijsverteringsproblemen, maar het is wel een van de oorzaken die het minst makkelijk opgelost raakt. De oorzaak kan liggen bij de maag of de lever, dus het is belangrijk een behandeling te zoeken die het hele spijsverteringssysteem reinigt.

Naast een gebalanceerd en natuurlijk dieet, kan je ook enkele remedies uitproberen die een goede spijsvertering tewerkstellen. Hier zijn enkele kruiden, specerijen en nutriënten die de werking van je lever, galblaas en buik ten goede komen.

 • Boldo
 • Munt
 • Paardebloem
 • Distel
 • Kurkuma
 • Gember
 • Zwarte peper
 • Limoen

Om af te sluiten: het is essentieel dat wanneer je vaak last hebt van constipatie, je de gepaste maatregelen treft om dit zo veel mogelijk te vermijden. Hier zijn enkele voedingstoffen die zeer doeltreffend kunnen zijn om je spijsvertering te reguleren.

 • Pruimen
 • Lijnzaad
 • Psyllium (Plantago psyllium)