Natuurlijke remedies voor een witte tong

Een witte tong kan veroorzaakt worden door een slecht werkende lever. Daarom zouden we zelfs bij de minste twijfels een medisch specialist moeten raadplegen om dit na te kijken.
Natuurlijke remedies voor een witte tong

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoewel een witte tong misschien geen ernstige aandoening is, kan het op sommige momenten wel zo lijken. Er zijn zoveel geruchten over een witte tong dat iedereen zou kunnen geloven dat het een voorbode is van een serieus probleem. Dat is echter zelden het geval.

Er zit echter waarheid in de bewering dat het te maken kan hebben met een slecht werkende lever of met een spijsverteringsprobleem.

Daarom is het een goed idee om een ​​medische professional te raadplegen als we deze aandoening hebben. Het kan ook een symptoom zijn van candidiasis (een schimmelinfectie).

Aan de andere kant kan het ook het gevolg zijn van een hygiënisch probleem, een neveneffect van tabaksgebruik of een verzwakt afweersysteem. Dit laatste kan het gevolg zijn van vele mogelijkheden: van een reactie op een stressvol moment tot een plotselinge tijdsverandering.

Wat de oorzaak ook mag zijn, we zullen je enkele natuurlijke remedies laten zien die je zullen helpen om van dit probleem af te komen.

Natuurlijke remedies voor een witte tong

1. Dagelijks twee teentjes knoflook

Teentjes knoflook
Knoflook is een geweldig voedingsmiddel om de strijd aan te gaan met een witte tong. De eigenschappen ervan zijn misschien wel de beste manier om de aandoening te behandelen, ongeacht de oorzaak.

Allereerst profiteren we van de antibiotische en schimmelwerende werking. Dankzij die eigenschappen kan knoflook een grote hulp voor ons zijn of we nou candidiasis of microben hebben die in onze tong verblijven.

Omdat knoflook zoveel vitamines bevat, brengt het bovendien het immuunsysteem in evenwicht en kunnen we beter en sneller herstellen. Vergeet niet dat veel van die vitamines ook de cellulaire regeneratie stimuleren.

Wat moet je dan doen?

 • We raden het ten zeerste aan om rauwe knoflook te eten. Als je de smaak niet aan kunt of als je je zorgen maakt over een slechte adem, kun je ervoor kiezen om het te mengen met salades en koude gerechten.
 • Als het voor jou onmogelijk is om rauwe knoflook te eten, dan is koken een minder krachtige optie, maar het werkt ook.

2. Grof zout

Het is duidelijk dat grof zout, vanwege de ruwe textuur, een geweldige exfoliant is. Bovendien zijn de mineralen geweldig voor het voeden en beschermen van de tong. Ze werken als antioxidanten, wat zorgt voor een sneller herstel.

Tegelijkertijd is grof zout effectief voor de behandeling van infecties dankzij de antiseptische eigenschappen.

Als het mogelijk is, kies dan voor ongeraffineerd zout. Ongeraffineerd zout heeft nog steeds alle krachten zonder bijwerkingen, omdat het niet chemisch behandeld is.

Wat moet je dan doen?

 • Om deze natuurlijke remedie tegen een witte tong te gebruiken, hoef je alleen maar een beetje zout te nemen en zachtjes op je tong te wrijven.
 • Vergeet niet dat als je het zout te agressief inwrijft, je het probleem kunt verergeren.

3. Aloëveragel

Potje met aloëveragel
De rol die deze plant heeft in de natuurlijke geneeskunde is vergelijkbaar met die van knoflook. De voordelen zijn talrijk en daarom kunnen we het voor bijna elk probleem gebruiken.

Omdat het zo handig is, raden we aan dat je een eigen aloëveraplant neemt. Het is gemakkelijk om voor te zorgen en als je er thuis een hebt, dan is het net alsof je een eigen apotheek hebt.

Het is geweldig voor het behandelen van ontstekingen en voor het elimineren van bacteriën – wat precies is wat we nodig hebben bij een witte tong.

Om de voordelen te maximaliseren, kun je een theelepel gel nemen en deze een minuut lang met een draaiende beweging over je tong laten gaan.

Een andere optie is om het te consumeren:

Ingrediënten

 • 1 theelepel aloëveragel (15 g)
 • 1 kopje water (200 ml)

Wat moet je dan doen?

 • Voeg de theelepel aloëveragel toe aan het glas water, meng het goed en drink het op.
 • Je kunt deze remedie twee keer per dag gebruiken totdat het probleem verdwijnt.

4. Kurkuma

Potje kurkuma
Net als gekruid voedsel heeft kurkuma ongelooflijke eigenschappen voor het bestrijden van infecties, schimmels en orale pijn.

Wat interessant is, is dat we kruiden altijd associëren met een branderig gevoel. Het duurt echter maar een tel: daarna merk je een afname van de pijn die het gevolg is van een witte tong.

Alsof dat nog niet genoeg is, verbetert het ook je leverfunctie door te helpen bij het verwerkingsproces en het helpt je galblaas in zijn functies. Kurkuma is ook geweldig voor het verbeteren en versnellen van de spijsvertering.

Als je de voordelen ervan wilt maximaliseren, dan moet je dit mengen met citroen.

Ingrediënten

 • 1 theelepel kurkuma (5 g)
 • Citroensap (net genoeg)

Wat moet je dan doen?

 • Je hebt een theelepel kurkuma nodig en het sap van een citrusvrucht. Er zijn geen exacte afmetingen: gebruik gewoon net genoeg om een ​​pasta te maken.
 • Als je de pasta hebt, moet je hem slechts twee minuten op je tong wrijven en daarna je mond uitspoelen.

Zoals je kunt zien, zijn dit allemaal heel eenvoudige natuurlijke remedies. Ondanks hun eenvoud hebben ze bewezen zeer succesvol te zijn in het bereiken van hun doel.

De natuur zegent ons met tal van therapieën waarmee we een oorsprong delen, wat ze bijna nooit hebben zijn bijwerkingen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.