De 8 voordelen van kurkuma die je wilt weten

Ook al is kurkuma een specerij met veel voordelen, als je een gezondheidsprobleem hebt, moet je met je huisarts overleggen over de mogelijkheden om dit toe te voegen aan je dieet en van de voordelen van kurkuma te profiteren.
De 8 voordelen van kurkuma die je wilt weten

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kurkuma (Curcuma longa) is een medicinale plant. De voordelen van kurkuma worden al sinds de oudheid benut als aanvulling op het verbeteren van de gezondheid.

Het behoort tot de Zingiberaceae familie, waar gember ook bij hoort. Het is een antioxidante en een ontstekingsremmende specerij met verrassende voordelen.

Al eeuwen lang wordt het gewaardeerd om zijn culinaire mogelijkheden. Het is een smaakmaker en een kleurstof dat in een breed scala aan gerechten wordt gebruikt.

Maar daarnaast is het ook de basis voor vele natuurlijke remedies. Deze remedies worden gebruikt om pijn onder controle mee te krijgen, ontstekingen en infecties mee onder controle te krijgen.

De concentratie krachtige actieve ingrediënten is hoog. Er zijn studies die bevestigen dat het erg nuttig kan zijn bij het voorkomen van het ontstaan van verschillende soorten kanker.

Het beste van alles is dat je het gemakkelijk aan veel van je gebruikelijke maaltijden kan toevoegen. Daarnaast is het ook gemakkelijk te mengen met andere ingrediënten. Dat maakt de effecten nog krachtiger. 

Een aantal mensen heeft nog niet van de voordelen van kurkuma geprofiteerd. Daarom willen we een aantal van deze voordelen in het onderstaande artikel met je delen. Lees gauw verder om de 8 goede redenen om kurkuma toe te voegen aan je dieet te ontdekken.

1. Voordelen van kurkuma: verlicht spijsverteringsproblemen

spijsverteringsproblemen

Zoals we al hebben aangegeven, heeft kurkuma ontstekingsremmende eigenschappen. Deze kunnen helpen bij het behandelen van de symptomen van spijsverteringsproblemen en maagzuur.

  • De actieve ingrediënten bevorderen de stoelgang. Tegelijkertijd stimuleert het ook de verwijdering van afvalstoffen die je lichaam niet nodig heeft.

2. Voordelen van kurkuma: vermindert pijn door artritis

Recepten met kurkuma, vooral thee en sapjes, bieden interessante voordelen. Dit geldt vooral voor mensen die last hebben van artritis of gewrichtsontstekingen.

De antioxidante en ontstekingsremmende bestanddelen werken samen. Na dat ze opgenomen zijn in het lichaam verlichten ze stijfheid en pijn in de ledematen.

3. Voordelen van kurkuma: voorkomt de ziekte van Alzheimer

Alzheimer's

Een van de actieve samenstellingen in kurkuma is curcumine. Dit werkt als een ontstekingsremmer in je hersenen. Ook gaat het de negatieve effecten die worden veroorzaakt door vrije radicalen tegen.

Deze eigenschappen verminderen leeftijdgerelateerde verlies van cognitieve vaardigheden. En op lange termijn voorkomt het chronische ziekten, zoals de ziekte van Alzheimer.

4. Voordelen van kurkuma: vermindert het risico op kanker

De hoge concentratie aan antioxidanten waar deze wortel om bekend staat is een geweldig voedingssupplement. Het helpt de cellulaire activiteit weer te herstellen van schade die is veroorzaakt door gifstoffen en vrije radicalen.

Dit betekent dat het de regeneratie van de cellen stimuleert. Het vermindert ook het risico op vroegtijdige veroudering en ziekten zoals kanker.

5. Voordelen van kurkuma: verhoogt de gezondheid van je lever

lever

Al honderden jaren is kurkuma een van de meest gebruikte ingrediënten voor de behandeling van leverproblemen. Dit komt omdat de eigenschappen ervan helpen om je bilirubine en  gal in balans te houden. 

Dit zijn essentiële sappen voor een goede leverfunctie. Ook helpen ze bij de spijsvertering.

Aan de andere kant verminderen de vitaminen, mineralen en antioxidanten in dit ingrediënt ontstekingen aan dit orgaan. Bovendien stimuleren ze de afvoer van gifstoffen en vetten in de weefsels.

6. Voordelen van kurkuma: beschermt je hart

Het op regelmatige basis eten van deze specerij is een geweldige ondersteuning van je hartfuncties. Ook helpt het je aderen schoon te houden en stimuleert het de doorbloeding.

De antioxidanten helpen de slechte cholesterol levels (LDL) en triglycerides te reguleren. Hierdoor vertraagt het de ontwikkeling van ziekten zoals atherosclerose en een hoge bloeddruk.

Ook helpt het de ophoping van plaque in de aderwanden te voorkomen. Daarnaast helpt het ook om ontstekingsproblemen in je bloedsomloop te voorkomen.

7. Voordelen van kurkuma: verbetert de gezondheid van je huid

huid

Het eten en plaatselijk aanbrengen van kurkuma helpt om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan. Ook gaat het andere ziekten die je schoonheid beïnvloeden tegen.

De antioxidanten bestrijden cellulaire schade die veroorzaakt is door vrije radicalen. Ook bevorderen ze de productie van collageen en elastine

8. Voordelen van kurkuma: voorkomt diabetes

De antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen van kurkuma hebben het vermogen om het metabolisme van suikers te verhogen. Daarom is dit ook een geweldig middel om diabetes type 2 te voorkomen.

Het drinken van een glas kurkumasap, of het toevoegen van kurkuma aan je soepen en salades kan je bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlagen. 

Andere overwegingen

  • Ondanks dat deze specerij veel voedingswaarde en medische eigenschappen bevat, is het belangrijk dat je onthoud dat je dit niet overmatig kan eten. De reden hiervoor is dat het irriterend kan zijn. 
  • Ook wordt het niet aanbevolen voor mensen die last hebben van galstenen. Dit komt omdat het de intensiteit van de koliek kan verhogen.
  • Voor diegene die antistollingsmiddelen of ontstekingsremmers gebruikt, moet eerst met de dokter overleggen voordat kurkuma kan worden toegevoegd aan het dieet.

Ben je er klaar voor om deze specerij toe te voegen aan je maaltijden? Koop het zo snel mogelijk, nu je de grootste voordelen van kurkuma kent. Begin nu met kurkuma te eten en verbeter je gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.