5 eigenschappen van aloëvera, een waardevol middel om in huis te hebben

10 mei, 2018
Aloëvera is één van de planten met de gunstigste eigenschappen voor de gezondheid. Het is dus geen wonder dat deze plant zo beroemd is als gezondheidsproduct.

Aloëvera is één van de beste natuurlijke remedies voor onze huid. Deze plant bezit een aantal eigenschappen die het tot een ongelooflijk handig middel maken. Het is dus de moeite waard om het altijd in huis te hebben. We stellen je in dit artikel vijf eigenschappen van aloëvera voor. Je zal onmiddellijk overtuigd zijn.

1. Het versterkt je immuunsysteem

Met aloëvera kan je het immuunsysteem een oppepper geven. Je doet dit door een drankje te maken met de volgende vier ingrediënten:

 • 1 stengel aloëvera
 • 250 ml water
 • 1 eetlepel honing

Bereiding

Het eerste wat je moet doen is het aloëverablad wassen tot alle stekels verwijderd zijn. Daarna mix je het of je plet het met een vork. Voeg dan het blad toe aan de kop water en doe er wat honing bij. Je ziet dat dit een heel eenvoudig recept is.

Lees ook dit artikel: Gezonde mandarijnenjam om je immuunsysteem te versterken

2. Aloëvera herstelt de gezondheid van je haar

Eigenschappen van aloëvera voor je haar

De eigenschappen van aloëvera helpen je om de gezondheid van je haar te herstellen. Want het sap van deze plant zal je helpen je haar gezond te houden door het te versterken. Tegelijkertijd stimuleert het de groei en laat het de haren glanzen – en dat is precies wat we willen.

Om ervoor te zorgen dat je haar is zoals jij dat wilt hoef je alleen maar een haarmasker te bereiden. Volg deze stappen en gebruik de volgende ingrediënten:

Bereiding

Open het blad in verticale richting en snij het fijn. Meng de stukjes aloëvera met de amandelolie. Tenslotte breng je dit mengsel aan op je haar. Wacht dan ongeveer twintig minuten. Daarna spoel je het met warm water uit.

3. Het best bewaarde geheim voor je huid

Eén van de voornaamste eigenschappen van aloëvera is dat het één van de beste natuurlijke producten is die je voor de huid kan gebruiken.

Want deze plant brengt vocht in, verhoogt de elasticiteit van de huid en vertraagt het verouderingsproces. Met aloëvera kan je op een zeer eenvoudige manier voorkomen dat vlekken en puistjes zich op de huid vormen.

We geven je hier een overzicht van de ingrediënten. Je kan ze gebruiken om een lotion met aloëvera te maken:

 • 100 gram sap van aloëvera
 • 3 eetlepels water
 • 5 eetlepels alcohol

Toepassing

Wil je dat de lotion doeltreffend werkt, smeer het dan dagelijks op je gezicht en je hals. Laat het vervolgens tien minuten inwerken. Na die tijd spoel je het af. Breng daarna een vochtinbrengende crème aan.

4. Eén van de eigenschappen van aloëvera is dat het beschermt tegen zonnebrand

Eigenschappen van aloëvera bij zonnebrand

Aloëvera is niet alleen een perfecte vochtinbrenger voor de huid. Maar het beschermt ook tegen zonnebrand. Het gevolg is dus dat het een ideale plant is als je op zoek bent naar een middel om je letsels en brandwonden sneller te laten genezen.

Je kan een kant en klaar product kopen dat aloëvera bevat. Maar je kan het ook zelf maken. Hoe doe je dit? Neem een stengel van de plant en haal het vruchtvlees uit het blad. Breng deze gel dan twee tot drie keer per dag aan op de getroffen plaats.

Ook dit is een interessant artikel: Huisgemaakte zonnebrandcrème

5. Het houdt de darmflora gezond

Aloëvera is niet alleen een doeltreffend middel om uitwendig te gebruiken. Het is ook handig om je darmflora in een goede conditie te houden. Het sap van aloëvera verlicht ook het prikkelbare darmsyndroom. Want één van de eigenschappen van aloëvera is dat de plant het slijmvlies van de maag en van de darmen kalmeert.

Je moet gewoon twee keer per dag dertig milliliter aloëverasap drinken. Dan zal je in staat zijn de symptomen van deze onaangename aandoening te verminderen.

En dat is nog niet alles. Deze plant bezit ook antibacteriële eigenschappen. Dankzij die kenmerken helpt aloëvera om de aanwezigheid van Helicobacter pylori te verminderen. Dit is een bacterie die ernstige maagzweren veroorzaakt.

6. Het laat de bloedsuikerspiegel dalen

Eigenschappen van aloëvera regelen je suikerspiegel

Dit is wellicht één van de krachtigste eigenschappen van aloëvera. Maar het is ook één van de minst bekende. Aloëvera helpt de bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes te verminderen.

Want aloëvera is een plant die helpt om de suikerspiegel onder controle te houden. Het is vooral een heilzaam middel voor patiënten met type 2 diabetes. Maar patiënten moeten voorzichtig zijn wanneer ze aloëvera innemen. Je kan het beste een medisch specialist raadplegen. Want in sommige gevallen kan het aanhoudend gebruik van supplementen en remedies met aloëvera tot leverproblemen leiden.

 • Surjushe, A., Vasani, R., & Saple, D. (2008). Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology. https://doi.org/10.4103/0019-5154.44785
 • Reynolds, T., & Dweck, A. C. (1999). Aloe vera leaf gel: A review update. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(99)00085-9
 • Rajeswari, R., , M. Umadevi, C. S. R., & , S. Selvavenkadesh, K. P. Sampath Kumar, D. B. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.
 • Hu, Y., Xu, J., & Hu, Q. (2003). Evaluation of Antioxidant Potential of Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) Extracts. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf034255i
 • Sciences, L. (2007). Aloe vera. Reactions Weekly. https://doi.org/10.2165/00128415-200711480-00025
 • Eshun, K., & He, Q. (2004). Aloe Vera: A Valuable Ingredient for the Food, Pharmaceutical and Cosmetic Industries – A Review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408690490424694