Vochtinbrengende oliën voor elk huidtype

Kan je olie gebruiken ook als je last hebt van acne? Er bestaan inderdaad vochtinbrengende oliën die de olieproductie van de huid onder controle kunnen houden en deze aandoening verbeteren. In dit artikel kan je er meer over leren.
Vochtinbrengende oliën voor elk huidtype
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 28 februari, 2018

Elk huidtype heeft een andere vochtinbrengende olie nodig. Dit hangt af van hun eigenschappen. Als we niet de juiste vochtinbrengende oliën gebruiken, dan kunnen we de huid schade toebrengen. Zelfs al gebruiken we natuurlijke producten.

In dit artikel maak je kennis met de effecten van vochtinbrengende oliën. Het zal je helpen om te zorgen voor een gehydrateerde, stevige, glanzende huid die er bovendien ook jonger zal uitzien.

Een normale huid

Als je niet weet welke soort huid je hebt, dan heb je waarschijnlijk een normale huid. Die mensen met een probleem, moeten nog even wachten om hun huid met de juiste producten te behandelen.

Heb je een normale huid, dan kan je verschillende soorten olie uitproberen. Afhankelijk van het resultaat kies je dan voor de olie die je het fijnste vindt.

We moeten altijd een onderscheid maken tussen de huid van het gezicht (en de hals) en de huid van de rest van het lichaam.

Je gezicht wordt dagelijks blootgesteld aan de effecten van vrije radicalen. De huid van het gelaat heeft ook meer te lijden onder de gevolgen van onze manier van leven: het tempo waarin we leven, onze emoties, de stress, slechte eetgewoonten, enzovoort.

Om al deze redenen is het dus erg belangrijk dat je op zoek gaat naar de beste olie die bij jou past. Want op dit manier kan je veroudering, onzuiverheden, slappe huid en uitdroging voorkomen.

Vochtinbrengende oliën: welke heb ik nodig?

oliën

De droge en oudere huid

Mensen met een droge huid moeten eigenlijk altijd zorg dragen voor hun huid. De reden is dat een gebrek aan hydratatie de voornaamste reden is dat de huid veroudert. Als je geen vocht inbrengt dan zal je huid steeds meer water verliezen.

Dat is ook de reden dat de oudere huid gewoonlijk vochtinbrengende oliën  nodig heeft. Want zo houd je de huid veerkrachtig en stevig.

Dit zijn de vochtinbrengende oliën die het meest aanbevolen worden:

  • Amandelolie: een erg voedzame olie die vol vitamine E zit en erg goedkoop is.
  • Sheaboter: een uitstekende middel voor de oudere en levenloze huid.
  • Avocado-olie: een olie die een grote hoeveelheid vetzuren bevat. Het verschaft levendigheid en verjongt je huid.
  • Muskusroos: deze olie versterkt de vernieuwing van je huid en geeft een grote genezende kracht.

Je kan één olie kiezen of je kan verschillende oliën combineren.

De vette huid

Vochtinbrengende oliën voor de vette huid

Tijdens de adolescentie is een vette huid heel gewoon. Kenmerkend voor deze huid is een grotere productie van olie. Het gevolg is dat je huid er glanzend uitziet.

Deze olie zorgt ook voor een beschermende laag tegen externe actieve elementen. Maar gewoonlijk veroorzaakt het ook dat de huid er vies uitziet. In sommige gevallen zal het onzuiverheden en acne laten ontstaan.

Met de juiste lotion kunnen we de overmatige huidolie in evenwicht houden. Je kan dit bovendien doen zonder je huid te beschadigen. Producten die alcohol bevatten of andere samentrekkende middelen die te agressief zijn, zullen wel schade toebrengen aan je huid.

  • Dit is onze aanbeveling: gebruik jojoba-olie. Deze olie heeft een textuur die lijkt op die van de natuurlijke olie die je huid produceert. Het bezit een groot vermogen om die productie van huidolie onder controle te houden.
  • We kunnen jojoba-olie combineren met de gel van aloëvera. Door dit te doen krijgen we een lichtere lotion.

De gemengde huid

Vochtinbrengende oliën voor de gemengde huid

Kenmerkend voor de gemengde huid is dat er teveel olie geproduceerd wordt in de T-zone (voorhoofd, neus en kin). Wanneer je dit type huid hebt, dan zullen ook de wangen te weinig gehydrateerd zijn. Dit maakt het moeilijk om slechts één lotion te gebruiken.

Als de situatie echt heel complex is, dan kunnen we voor elke zone een andere olie gebruiken.

Maar we kunnen een olie maken die alles in evenwicht houdt. Hiervoor zullen we twee ingrediënten gebruiken: extra vierge kokosolie en lavendelolie.

  • Deze beide soorten olie zullen je huid onderhouden. Ze verhogen het natuurlijke vermogen van je huid om de juiste hoeveelheid olie aan te maken.

De tere en gevoelige huid

We moeten een tere en gevoelige huid altijd voorzichtig en met zorg behandelen. Want deze huid kan op elk synthetisch of natuurlijk bestanddeel reageren.

Dit huidtype wordt gemakkelijk rood en krijgt zelfs gemakkelijk rimpels.

  • Voor dit huidtype is goudsbloemolie de beste om te hydrateren. Het kalmeert de huid en onderhoudt deze tegelijkertijd. Ook deze olie kan je combineren met aloëvera.
  • Zowel goudsbloem als aloëvera bezitten gunstige eigenschappen waardoor ze irritatie en jeuk verminderen.

De huid met acne

Heb je last van acne? Dan moet je een specifiek plan volgen om dit probleem te behandelen. Dit hangt niet alleen van je huid af. Het heeft ook te maken met de werking van je hormonen, met je voedingsgewoonten, enzovoort.

De meeste vochtinbrengende oliën hebben een schadelijk effect op de huid met acne. Dat komt omdat ze je poriën verstoppen door een overmaat aan olie. Bovendien infecteren ze de puistjes.

Maar er bestaat een olie die in deze situatie kan helpen. De reden is dat het op het hormonale niveau werkt en dat het ook een licht olieachtige textuur heeft. We hebben het hier over sleutelbloemolie.

Deze olie kunnen we mengen met een beetje tea tree-olie. Deze olie heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Het zal dus infecties voorkomen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.