Geneeskrachtige eigenschappen van gember

Gember is een specerij van Aziatische afkomst. De wortelknol staat over de hele wereld bekend om de vele manieren waarop je hem kunt gebruiken in de keuken, maar nog meer om de vele geneeskrachtige eigenschappen die hij heeft. Gember is erg aromatisch en heeft een pittige smaak. Daarnaast is gember ook erg effectief bij het tegengaan van verschillende ziektes.

Gember wordt al jarenlang gebruikt als fundamentele specerij in de Aziatische keuken. Deskundigen geven aan dat de specerij een geneeskrachtige werking heeft op spijsverteringsaandoeningen en hartziektes.

Geneeskrachtige eigenschappen van gember

Hieronder volgt een breed scala aan eigenschappen die deze geneeskrachtige plant heeft:

Ontstekingsremmende en pijnstillende werking

Breng gember als kompres aan op de huid rondom gewrichten om gewrichtspijn veroorzaakt door de kou of artritis te verlichten. Wees consistent met het aanbrengen van kompressen om snel bevredigende resultaten te behalen.

Voor het hart

Hart

Gember kan worden gebruikt bij het behandelen van meerdere cardiovasculaire ziektes. Het verlaagt cholesterol in je aderen en helpt je bloed te beschermen.

Bloedsomloop

Je kunt gember erg goed gebruiken voor het verbeteren van de bloedsomloop. Mensen die vaak of altijd last hebben van koude voeten en handen worden aangeraden gember in hun dieet op te nemen.

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Gember kan helpen hoofdpijn en pijnlijke migraine tegen te gaan. Probeer drie keer per dag gember te consumeren om de beste resultaten te behalen.

Misselijkheid en braken

Wanneer je gember consumeert in de vorm van een infusie dan kan deze wortelknol duizeligheid en braakneigingen verlichten. Zwangere vrouwen worden aangeraden gember te consumeren om de misselijkheid die zich voordoet in de eerste weken van de zwangerschap tegen te gaan. Probeer je gebruik van gember echter niet te overdrijven.

Voor de spijsvertering

Buikpijn

Dit natuurlijke medicijn kan gastritis, maagzuur, een opgezette buik, spasmen, prikkelbare darm en vele andere aandoeningen verzachten. Gember reguleert de galproductie en bevordert de stofwisseling.

Verkoudheden en infecties

Gember wordt aanbevolen om oor- en blaasontsteking, allergieën en verkoudheden te genezen. Ook kan het hoest verzachten en kan het helpen de luchtwegen te reinigen.

Tips om gember te consumeren

Bewaar de wortel in zijn geheel op een droge, donkere plek, waar geen zonlicht of warmte komt. Je kunt gember ook combineren met onderstaande ingrediënten om thee mee te maken:

  • Lijnzaad
  • Ceder
  • Arnica
  • Cayenne
  • Aloë vera
  • Passiebloem
  • Rozemarijn
  • Haver
  • Knoflook
  • Citroen

Naast voor het maken van thee kun je gember natuurlijk ook gebruiken als specerij in je maaltijden. Gember staat bekend als een van de meest voortreffelijke specerijen die je kunt eten.

Onthoud…

Het is altijd het beste om te kiezen voor de middelen die de natuur ons biedt. Deze middelen zijn namelijk essentieel om onze gezondheid weer nieuw leven in te blazen. De geneeskrachtige eigenschappen van de gemberplant kunnen worden gebruikt om veel van de ziektes tegen te gaan die zich steeds vaker voor beginnen te doen naarmate we ouder worden. Onthoud wel dat het gezegde ‘overdaad schaadt’ ook in het geval van gember geldt. Als zich onverwachte reacties voordoen nadat je een tijdje veel gember hebt geconsumeerd, eet dan minstens vier dagen helemaal geen gember meer. Raadpleeg daarnaast altijd een specialist zodat hij/zij je kan inlichten over hoe je deze geneeskrachtige plant het beste kunt gebruiken.