Acht voedingsmiddelen die slijmvorming veroorzaken

Zuivel en andere dierlijke producten zijn rijk aan vetten en eiwitten die de ophoping van slijm in de keel en luchtwegen kunnen bevorderen.
Acht voedingsmiddelen die slijmvorming veroorzaken
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 01 november, 2022

Slijm is een taaie afscheiding die de membranen in het lichaam bedekt en antiseptische enzymen en immunoglobulinen bevat. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat er meer slijmvorming ontstaat dan normaal.

Binnen het ademhalingssysteem is slijm verantwoordelijk voor het vangen van kleine deeltjes, zoals bacteriën en stof, die door de neus binnenkomen.

Omdat het de longen beschermt, hoopt slijm zich vaak op in de luchtwegen als er een infectie is ontstaan, zoals bijvoorbeeld het geval is bij verkoudheid, griep en ook bij allergieën.

Overmatige slijmvorming is een vervelend symptoom, waardoor je je zwak en ziek kunt voelen gedurende de dag. Als je het niet snel genoeg behandelt, kan het zich verspreiden naar andere gebieden van het lichaam, zoals de neus, borst, oren en keel.

Dit symptoom is een verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen virussen en bacteriën die de luchtwegen beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om het probleem bij de oorzaak aan te pakken, zodat het lichaam niet te veel slijm gaat aanmaken.

Een van de dingen die we kunnen doen als we lijden aan overtollig slijm is een aantal voedingsmiddelen vermijden die de productie kunnen verergeren. Hieronder bespreken we de voedingsmiddelen die we moeten vermijden als we last hebben van slijmvorming.

Acht voedingsmiddelen die slijmvorming veroorzaken

Zuivelproducten

Melk, boter en andere zuivelproducten

Deze producten staan bovenaan de lijst met voedingsmiddelen die de slijmproductie verhogen. Er zijn veel mythes rondom deze producten, maar het is bekend dat zuivelproducten meer slijm dan normaal veroorzaken. Dit kan op zijn beurt ademhalingsproblemen en keelirritatie veroorzaken.

De producten die je moet vermijden zijn:

 • Koemelk
 • Yoghurt
 • Kaas
 • Roomijs dat melk bevat
 • Room
 • Gecondenseerde melk

Dierlijke producten

Rood vlees en eieren kunnen ook een toename aan slijmvorming veroorzaken. Deze voedingsmiddelen bevatten grote hoeveelheden eiwitten en dit kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de keel en luchtwegen.

Dierlijke vetten en oliën

Vet in een schaaltje

De meeste diëten bevatten grote hoeveelheden dierlijke vetten en oliën, zoals boter, vet en omega 6-vetzuren. Het is heel belangrijk dat we dierlijke vetten vermijden en kiezen voor gezonde vetten zoals olijfolie en voedingsmiddelen die omega 3-vetzuren bevatten.

Bepaalde soorten fruit en groenten

We weten allemaal dat fruit en groenten een onderdeel zijn van een gezond dieet en we moeten ze iedere dag eten om te profiteren van alle voordelen die ze bieden.

Een onderzoek aan de Universiteit van Maryland Medical Center heeft echter uitgewezen dat een aantal soorten fruit en groenten niet de beste keuzes zijn als je last hebt van overmatig slijm. 

Dit zijn onder andere:

 • Bakbananen
 • Aardappelen
 • Mais
 • Kool

Tarwe

Brood, croissants en granen

Veel voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat tarwe de slijmproductie verhoogt. Het bevat zo veel stoffen, dat het moeilijk is om te weten welke hiervan de slijmproductie beïnvloedt.

Ondanks een gebrek aan onderzoek dat dit idee ondersteunt, is het toch een goed idee om tarweproducten te vermijden om slijmvorming en congestie te verminderen.

Suikerhoudende dranken

Als je last hebt van een infectie aan de luchtwegen is het belangrijk om je waterinname te verhogen en meer hydraterende voedingsmiddelen te nemen. Sommige mensen denken dat het een goed idee is om frisdrank te drinken om het lichaam te hydrateren, maar dit bevat veel suikers en andere stoffen die het lichaam kunnen uitdrogen.

Volgens een onderzoek aan de Universiteit van San Antonio kan uitdroging dan weer leiden tot taaier slijm.

Pinda’s en noten

Pinda's in een bakje

Noten kunnen de productie van slijm verhogen bij mensen die een bepaalde intolerantie hebben of allergisch zijn. 

Verwerkte voedingsmiddelen

Verwerkte voedingsmiddelen zoals suiker en meel zijn moeilijk te verteren en kunnen problemen met slijmvorming verergeren.

Mensen met een glutenintolerantie moeten deze producten ook vermijden, want behalve dat ze spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken, kunnen ze ook ongemak veroorzaken door overmatig slijm te produceren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • American Lung Association. Bronchitis symptoms, diagnosis and treatment. Marzo 2020.
 • Bachert C, Calus L, Gevaert P. Rhinosinusitis and nasal polyps. In: Adkinson NF, Bochner BS, Burks AW, et al, eds. Middleton’s Allergy: Principles and Practice. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2014:chap 43.
 • Balfour-Lynn, I. M. (2019). Milk, mucus and myths. Archives of Disease in Childhood104(1), 91–93. https://doi.org/10.1136/archdischild-2018-314896.
 • Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9
 • Butler, L. M., Koh, W.-P., Lee, H.-P., Yu, M. C., & London, S. J. (2004). Dietary Fiber and Reduced Cough with Phlegm. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1164/rccm.200306-789OC.
 • Harvard T. H. Chan. Nutrition and Immunity. Harvard School of Public Health.
 • Przywojski P. Fight off flu with immune-boosting nutrients. Mayo Clinic Health System.
 • Sisson J. H. Alcohol and airways function in health and disease. Alcohol. Agosto 2007. 41 (5): 293-307.
 • Shewry PR, Hey SJ. Do we need to worry about eating wheat?. Nutr Bull. 2016;41(1):6–13. doi:10.1111/nbu.12186
 • Weinberger T, Sicherer S. Current perspectives on tree nut allergy: a review. J Asthma Allergy. 2018;11:41–51. Published 2018 Mar 26. doi:10.2147/JAA.S141636

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.