Acht voedingsmiddelen die slijm veroorzaken

Zuivel en andere dierlijke producten zijn rijk aan vetten en eiwitten die de ophoping van slijm in de keel en luchtwegen kunnen bevorderen.

Slijm is een taaie afscheiding die de membranen in het lichaam bedekt en antiseptische enzymen en immunoglobulinen bevat. In het ademhalingssysteem is slijm verantwoordelijk voor het vangen van kleine deeltjes, zoals bacteriën en stof, die door de neus binnenkomen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat er meer slijm ophoopt dan normaal.

Omdat het de longen beschermt, hoopt slijm zich vaak op in de luchtwegen als er een infectie is ontstaan, zoals bijvoorbeeld het geval is bij verkoudheid, griep en ook bij allergieën.

Overmatig slijm is een vervelend symptoom, waardoor je je zwak en ziek kunt voelen gedurende de dag. Wat nog erger is… als je het niet snel genoeg behandelt, kan het zich verspreiden naar andere gebieden van het lichaam, zoals de neus, borst, oren en keel.

Dit symptoom is een verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen virussen en bacteriën die de ademhalingswegen beïnvloeden. Vanwege deze reden is het belangrijk om het probleem bij de oorzaak aan te pakken, zodat het lichaam geen slijm in overschot gaat aanmaken.

Een van de dingen die we kunnen doen als we lijden aan overtollig slijm is een aantal voedingsmiddelen vermijden die de productie kunnen verergeren. Hieronder delen we de voedingsmiddelen die we moeten vermijden als we last hebben van slijmvorming.

Zuivelproducten

Zuivel

Dit soort producten staat bovenaan de lijst met voedingsmiddelen die slijmproductie verhogen. Er zijn veel mythes rondom deze producten, maar het is bekend dat zuivelproducten meer slijm dan normaal veroorzaken, wat ademhalingsproblemen en keelirritatie kan veroorzaken.

De producten die je moet vermijden zijn:

  • Koemelk
  • Yoghurt en kaas
  • Roomijs dat melk bevat
  • Room
  • Gecondenseerde melk

Dierlijke producten

Rood vlees en eieren kunnen ook een toename aan slijm veroorzaken. Deze voedingsmiddelen bevatten hoge hoeveelheden eiwitten en dit kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de keel en luchtwegen.

Dierlijke vetten en oliën

Vet

De meerderheid van de diëten bevat grote hoeveelheden dierlijke vetten en oliën, zoals boter, vet en omega 6-vetzuren. Het is heel belangrijk dat we dierlijke vetten vermijden en kiezen voor gezonde vetten zoals olijfolie en voedingsmiddelen die omega 3-vetzuren bevatten.

Een aantal soorten fruit en groenten

We weten allemaal dat fruit en groenten een onderdeel zijn van een gezond dieet en we moeten ze iedere dag eten om te profiteren van alle voordelen die ze bieden. Een onderzoek aan de Universiteit van Maryland Medical Center heeft echter uitgewezen dat een aantal soorten fruit en groenten niet de beste keuzes zijn als je last hebt van overmatig slijm. Hieronder vallen:

  • Bakbananen
  • Aardappelen
  • Mais
  • Kool

Tarwe

Brood

Veel voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat tarwe de slijmproductie verhoogt. Het bevat zo veel stoffen, dat het moeilijk is om te weten welke hiervan de slijmproductie beïnvloedt. Ondanks het gebrek aan onderzoek om dit idee te ondersteunen, is het toch een goed idee om tarweproducten te vermijden om slijmproductie en congestie te verminderen.

Drankjes die het lichaam hydrateren

Als je last hebt van een infectie aan de luchtwegen is het belangrijk om je waterinname te verhogen en meer vochtige voedingsmiddelen eten. Sommige mensen denken dat het een goed idee is om frisdrank te drinken om het lichaam te hydrateren, maar frisdrank bevat veel suikers en andere stoffen die het lichaam kunnen uitdrogen. Volgens een studie aan de Universiteit van San Antonio kan uitdroging leiden tot taaier slijm.

Pinda’s en noten

Pinda's

Noten kunnen de productie van slijm verhogen bij mensen die een bepaalde intolerantie hebben of allergisch zijn. 

Verwerkte voedingsmiddelen

Verwerkte voedingsmiddelen zoals suiker en meel zijn moeilijk te verteren en kunnen problemen met congestie verergeren. Mensen met een glutenintolerantie moeten deze producten vermijden, want behalve dat ze problemen met de spijsvertering kunnen veroorzaken, kunnen ze ook ongemak veroorzaken door slijm te verergeren.

Bekijk Ook