Zes fouten die je 's ochtends maakt die gewichtsverlies belemmeren

Het ontbijt overslaan of ’s ochtends de verkeerde voedselkeuzes maken, kunnen enkele van de fouten zijn die voorkomen dat je je ideale gewicht bereikt.
Zes fouten die je 's ochtends maakt die gewichtsverlies belemmeren

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat het heel goed mogelijk is dat onbewuste fouten die je ‘s ochtends maakt je gewichtsverlies belemmeren?

Geloof het of niet, maar de gewoontes die je er in de ochtend op na houdt, kunnen een zeer belangrijke rol spelen als je op gezonde wijze probeert af te vallen. Hoewel veel mensen zich dit niet realiseren, zijn die eerste handelingen van de dag van essentieel belang. Deze voorzien het lichaam van de juiste hoeveelheid energie en om de stofwisseling op gang te brengen.

Afslanken begint met op tijd opstaan

Vaak is het zelfs zo dat je problemen met afslanken hun oorsprong kunnen vinden in de fouten die je ‘s ochtends maakt. Deze fouten verstoren namelijk de resultaten van ons dieet en onze lichaamsbeweging.

Daarom is het uiterst belangrijk om deze fouten te identificeren. Pas dan kun je de juiste maatregelen treffen om ze te corrigeren voordat ze een waar obstakel kunnen vormen. In dit artikel delen we daarom zes van deze fouten die je mogelijk zelf ook maakt, zodat je ze kunt afleren.

Fouten die je ‘s ochtends maakt

1. Nog vijf minuutjes blijven liggen

Nog even blijven liggen is een van de fouten die je 's ochtends maakt

Wanneer je ’s ochtends wakker wordt voel je vaak de behoefte voelt om nog even vijf minuutjes te blijven liggen. Immers je hebt jezelf wijsgemaakt dat je dan pas beter uit je bed te kunt komen. Om je dan ook meteen verkwikt en actief te voelen. Dit is echter niet de meest verstandige gewoonte als je graag wat kilo’s zou willen afvallen. Vooral als je steeds langer blijft liggen kan dit funest zijn.

Liever een goed ontbijt

Deze vijf minuutjes waarin je nog even blijft liggen, zouden ook kunnen worden gebruikt om een goed ontbijt te nuttigen of een beetje aan lichaamsbeweging te doen.

Het zou zelfs ideaal zijn om juist vijftien minuten eerder op te staan dan je gewend bent. Op die manier kun je namelijk enkele goede gewoontes in praktijk brengen die je stofwisseling kunnen verbeteren.

Tegelijkertijd is het natuurlijk ook belangrijk om goed te slapen; niet minder dan zeven uur per dag.

2. Je lichaam niet goed hydrateren

Dit is een van de meest gemaakte fouten. Helaas is het ook een van de fouten die de meest negatieve impact hebben.

Tijdens het slapen maakt het lichaam gebruik van vloeistof om allerlei processen uit te voeren. Wanneer je ’s ochtends wakker wordt, is je lichaam dus enigszins uitgedroogd. ’s Ochtends net nadat je uit je bed komt water drinken, helpt daarom om je lichaam weer te hydrateren, zodat het gedurende de dag naar behoren kan functioneren.

De voordelen hiervan zijn nog groter als je er een beetje citroensap of een zuiverende plant aan toevoegt.

3. Niet goed ontbijten is een van de fouten die je ‘s ochtends maakt

Meisje met een onverzadigende ontbijt

Niet voldoende tijd besteden aan het nuttigen van een goed ontbijt is een van de voornaamste redenen waarom het sommige mensen maar niet lukt om af te vallen. Deze eerste maaltijd van de dag is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de stofwisseling naar behoren blijft functioneren. Bovendien is het de maaltijd die het lichaam voorziet van energie.

Je ontbijt vervangen door een kop koffie en een paar biscuitjes vertraagt de stofwisseling en voorkomt dat je die nodige kilootjes kwijtraakt. Hetzelfde geldt als je de overtuiging negeert over het ‘bewaren van calorieën’.

Waarom een goed ontbijt zo belangrijk is

Een goed ontbijt zou moeten bestaan uit ongeveer 25% van je dagelijkse calorie-inname.  Het zou proteïne, vezels en koolhydraten moeten bevatten. Daarnaast is het belangrijk om er ook antioxidanten en, als het mogelijk is, omega 3-vetzuren aan toe te voegen.

4. Niet op het juiste moment eten

Ook het moment waarop je ervoor kiest om te ontbijten kan veel voor- of juist nadelen bieden voor je lichaam en je stofwisseling.

Als je ervoor kiest om laat te ontbijten, dan zullen je hongerhormonen buitensporig geactiveerd raken, waardoor je vervolgens waarschijnlijk slechte voedselkeuzes zult maken. Dit zorgt er onder andere voor dat je stofwisseling vertraagt en je minder calorieën en vet verbrandt.

5. Ongezonde snacks eten

Meisje dat in bed een ongezonde snack eet

Om je stofwisseling actief te houden en te voorkomen dat je later op de ochtend moe wordt, raden wij aan om midden op de ochtend een kleine snack te nuttigen. Deze kleine maaltijden voorzien je lichaam namelijk van energie en voedingsstoffen die ervoor zorgen dat het zonder problemen kan blijven functioneren.

Het probleem is alleen dat veel mensen de verkeerde keuzes maken en uiteindelijk juist dingen eten die vol calorieën en kunstmatige stoffen zitten.

  • Het is niet verstandig om te kiezen voor brood, gebakken voedsel of drankjes die vol room of calorieën zitten.
  • Het zou ideaal zijn om te kiezen voor wat groente en fruit, of volkoren graanrepen.

6. Gestrest raken op het werk

Het is normaal om tijdens die eerste uren van je dag een beetje gestrest te raken over alle taken die je die dag moet zien te volbrengen. Als je niet weet hoe je met deze stress kunt omgaan, kan het vrij ernstige gevolgen hebben. Zo kan het, geloof het of niet, een negatieve invloed hebben op je afvalplan.

  • Wanneer je zeer veel stress ervaart, scheidt je lichaam een grotere hoeveelheid cortisol uit. Dit is een hormoon dat niet alleen invloed heeft op je humeur, maar ook je stofwisseling belemmert.
  • Wanneer je lichaam voortdurend wordt blootgesteld aan dit hormoon, zal het sneller geneigd zijn om vet op te slaan op de buik.

Zijn dit enkele van de fouten die je ‘s ochtends maakt? Als je jezelf erin herkent, probeer deze fout(en) dan zo snel mogelijk af te leren, zodat het geen negatieve invloed kan hebben op je lichaamsgewicht.

Gezonde gewoontes, met name in relatie tot je dieet en mate van lichaamsbeweging, zijn de beste manier om snel permanente resultaten te bereiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • St-Onge MP. Sleep-obesity relation: underlying mechanisms and consequences for treatment. Obes Rev. 2017 Feb;18 Suppl 1:34-39.
  • Stookey JD, Constant F, Popkin BM, Gardner CD. Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity (Silver Spring). 2008 Nov;16(11):2481-8.
  • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.