Zes fouten die je ’s ochtends maakt die gewichtsverlies belemmeren

· 8 december 2017
Het ontbijt overslaan of ’s ochtends de verkeerde voedselkeuzes maken, kunnen enkele van de fouten zijn die voorkomen dat je je ideale gewicht bereikt.

Wist je dat het heel goed mogelijk is dat onbewuste fouten die je ’s ochtends maakt je gewichtsverlies belemmeren?

Geloof het of niet, maar de gewoontes die je er in de ochtend op na houdt, kunnen een zeer belangrijke rol spelen als je op gezonde wijze probeert af te vallen. Hoewel veel mensen zich dit niet realiseren, zijn die eerste handelingen van de dag van essentieel belang om het lichaam te voorzien van de juiste hoeveelheid energie en om de stofwisseling op gang te brengen.

Vaak is het zelfs zo dat je problemen met afslanken hun oorsprong kunnen vinden in de fouten die je ’s ochtends maakt. Deze fouten verstoren namelijk de resultaten van ons dieet en onze lichaamsbeweging.

Daarom is het uiterst belangrijk om deze fouten te identificeren en, natuurlijk, om de juiste maatregelen te treffen om ze te corrigeren voordat ze een waar obstakel kunnen vormen. In dit artikel delen we daarom zes van deze fouten die je mogelijk zelf ook maakt, zodat je ze kunt afleren.

Lees ook: Afvallen lukt niet? Kom erachter waarom dit zo is

Fouten die je ’s ochtends maakt

1. Nog vijf minuutjes blijven liggen

Nog even blijven liggen is een van de fouten die je 's ochtends maakt

Wanneer je ’s ochtends wakker wordt, is het vaak zo dat je de behoefte voelt om nog even vijf minuutjes te blijven liggen, om goed uit je bed te kunnen komen en je actief te voelen. Dit is echter niet de meest verstandige gewoonte als je graag wat kilo’s zou willen afvallen, vooral als je steeds langer blijft liggen.

Deze vijf minuutjes waarin je nog even blijft liggen, zouden ook kunnen worden gebruikt om een goed ontbijt te nuttigen of een beetje aan lichaamsbeweging te doen.

Het zou zelfs ideaal zijn om juist vijftien minuten eerder op te staan dan je gewend bent. Op die manier kun je namelijk enkele goede gewoontes in praktijk brengen die je stofwisseling kunnen verbeteren.

Tegelijkertijd is het natuurlijk ook belangrijk om goed te slapen; niet minder dan zeven uur per dag.

Lees ook: Onvoldoende slaap kan ernstige gevolgen hebben

2. Je lichaam niet goed hydrateren

Dit is een van de meest gemaakte fouten. Helaas is het ook een van de fouten die de meest negatieve impact hebben.

Tijdens het slapen maakt het lichaam gebruik van vloeistof om allerlei processen uit te voeren. Wanneer je ’s ochtends wakker wordt, is je lichaam dus enigszins uitgedroogd. ’s Ochtends net nadat je uit je bed komt water drinken, helpt daarom om je lichaam weer te hydrateren, zodat het gedurende de dag naar behoren kan functioneren.

De voordelen hiervan zijn nog groter als je er een beetje citroensap of een zuiverende plant aan toevoegt.

3. Niet goed ontbijten is een van de fouten die je ’s ochtends maakt

Meisje met een onverzadigende ontbijt

Niet voldoende tijd besteden aan het nuttigen van een goed ontbijt is een van de voornaamste redenen waarom het sommige mensen maar niet lukt om af te vallen. Deze eerste maaltijd van de dag is van essentieel belang om ervoor te zorgen dat de stofwisseling naar behoren blijft functioneren. Bovendien is het de maaltijd die het lichaam voorziet van energie.

Je ontbijt vervangen door een kop koffie en een paar biscuitjes vertraagt de stofwisseling en voorkomt dat je die nodige kilootjes kwijtraakt. Hetzelfde geldt als je de overtuiging negeert over het ‘bewaren van calorieën’.

Een goed ontbijt zou moeten bestaan uit ongeveer 25% van je dagelijkse calorie-inname. Het zou proteïne, vezels en koolhydraten moeten bevatten. Daarnaast is het belangrijk om er ook antioxidanten en, als het mogelijk is, omega 3-vetzuren aan toe te voegen.

Lees ook: Zeven dingen die je moet weten over het ontbijt

4. Niet op het juiste moment eten

Ook het moment waarop je ervoor kiest om te ontbijten kan veel voor- of juist nadelen bieden voor je lichaam en je stofwisseling.

Als je ervoor kiest om laat te ontbijten, dan zullen je hongerhormonen buitensporig geactiveerd raken, waardoor je vervolgens waarschijnlijk slechte voedselkeuzes zult maken. Dit zorgt er onder andere voor dat je stofwisseling vertraagt en je minder calorieën en vet verbrandt.

5. Ongezonde snacks eten

Meisje dat in bed een ongezonde snack eet

Om je stofwisseling actief te houden en te voorkomen dat je later op de ochtend moe wordt, raden wij aan om midden op de ochtend een kleine snack te nuttigen. Deze kleine maaltijden voorzien je lichaam namelijk van energie en voedingsstoffen die ervoor zorgen dat het zonder problemen kan blijven functioneren.

Het probleem is alleen dat veel mensen de verkeerde keuzes maken en uiteindelijk juist dingen eten die vol calorieën en kunstmatige stoffen zitten.

  • Het is niet verstandig om te kiezen voor brood, gebakken voedsel of drankjes die vol room of calorieën zitten.
  • Het zou ideaal zijn om te kiezen voor wat groente en fruit, of volkoren graanrepen.

Lees ook: 9 voedingsmiddelen die stress verminderen

6. Gestrest raken op het werk

Het is normaal om tijdens die eerste uren van je dag een beetje gestrest te raken over alle taken die je die dag moet zien te volbrengen. Als je niet weet hoe je met deze stress kunt omgaan, kan het vrij ernstige gevolgen hebben. Zo kan het, geloof het of niet, een negatieve invloed hebben op je afvalplan.

  • Wanneer je zeer veel stress ervaart, scheidt je lichaam een grotere hoeveelheid cortisol uit. Dit is een hormoon dat niet alleen invloed heeft op je humeur, maar ook je stofwisseling belemmert.
  • Wanneer je lichaam voortdurend wordt blootgesteld aan dit hormoon, zal het sneller geneigd zijn om vet op te slaan op de buik.

Zijn dit enkele van de fouten die je ’s ochtends maakt? Als je jezelf erin herkent, probeer deze fout(en) dan zo snel mogelijk af te leren, zodat het geen negatieve invloed kan hebben op je lichaamsgewicht.

Gezonde gewoontes, met name in relatie tot je dieet en mate van lichaamsbeweging, zijn de beste manier om snel permanente resultaten te bereiken.