Afvallen lukt niet? Kom erachter waarom dit zo is…

20 juni 2016
Om dit mysterie op te lossen, moet je eerst achterhalen of het probleem genetisch is of dat het te maken heeft met een slecht dieet. Soms kan ook een hormonale onbalans de oorzaak zijn.

Misschien heb je al tientallen verschillende soorten diëten uitgeprobeerd, heb je een voedingsdeskundige geraadpleegd of op allerlei manieren aan beweging gedaan en heeft niets je het resultaat gegeven waar je naar verlangt. Waarschijnlijk vraag je je af waarom het zo moeilijk is om af te vallen en wat je kunt doen om de situatie te veranderen. Gelukkig kun je hier in dit artikel meer over leren.

Misschien is de kern van je problemen met gewichtsverlies wel genetisch of misschien ligt het aan bepaalde ongezonde gewoontes. Zelfs hormonen kunnen verantwoordelijk zijn voor het gegeven dat de kilo’s er maar niet afvliegen. Hoe dan ook is het hoog tijd een oplossing te vinden, zodat je kunt stoppen met het proberen van verschillende diëten en fitnessroutines die uiteindelijk toch niet werken, waardoor je alleen maar gefrustreerd, depressief, boos en beangstigd raakt.

Achterhaal de oorzaak van het probleem

Als je niet afvalt terwijl je wel regelmatig beweegt en een gezond dieet aanhoudt, dan moet je als eerste te weten zien te komen of er iets lichamelijk mis is. Probeer te kijken naar je individuele karakteristieken, zodat je een betere kijk krijgt op je stofwisseling, die ook een dwarsliggende rol kan spelen bij gewichtsverlies. Een goede methode is om deze korte, maar uiterst inzichtelijke vragenlijst te beantwoorden:

  • Vind je het moeilijk om af te vallen, zelfs wanneer je je dieet combineert met regelmatige beweging?
  • Slik je medicijnen voor je schildklier of bloeddruk, antidepressiva, insulinesupplementen, steroïden of anti-epileptica?
  • Heb je de laatste tijd een gevoeligheid voor kou of plotselinge temperatuurverandering? Of heb je last van constipatie, vermoeidheid, droge of bleke huid, geheugenverlies, haarverdunning of moeite je te concentreren?
Overtollig Vet

  • Wanneer je je middel opmeet, is de omtrek dan groter dan 88 cm (vrouwen) of 96 cm (mannen)?
  • Lijd je aan een van de volgende aandoeningen: hoge bloeddruk, verhoogde bloedsuikergehaltes of een te hoog triglyceridengehalte?
  • Slaat je lichaam meer vet op rond de heupen en dijen?
  • Heb je last van stemmingswisselingen, onregelmatige menstruatie, gevoelige borsten, opvliegers, overmatig zweten of droogte rondom de genitaliën?

Als je minstens twee of meer van bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord, is het aannemelijk dat je meer moeite zult hebben met afvallen dan anderen.

Achterhaal waarom je niet afvalt

Sommige medicijnen die we hierboven noemen kunnen bijdragen aan gewichtstoename of gewichtsverlies bemoeilijken, ongeacht de hoeveelheid calorieën die we consumeren of verbranden. Wat je in dit geval kunt doen is je dokter raadplegen en proberen te kijken of er een andere behandeling mogelijk is.

Ook moet je een mogelijk probleem met de schildklier in overweging nemen. Er zijn genoeg mensen die erachter komen dat ze een probleem hebben met deze klier doordat ze niet in staat zijn af te vallen (of wanneer zich het tegenovergestelde voordoet en ze juist te snel heel veel afvallen).

Wanneer de schildklier niet goed functioneert, kunnen zich symptomen voordoen als een intolerantie voor koude temperaturen, vermoeidheid, constipatie, haarverdunning en een slecht geheugen. Als je denkt dat dit de oorzaak is van je problemen met gewichtsverlies of als er in je familie sprake is van een geschiedenis van schildklierproblemen, dan kun je een routinebloedtest laten doen om te kijken hoe de schildklier functioneert.

Afvallen

Ook kan er sprake zijn van een aandoening die metabool syndroom wordt genoemd. Dit syndroom verstoort het lichamelijke vermogen om het bloedsuikergehalte te reguleren en zorgt ervoor dat het lichaam meer vet opslaat dan normaal.

Maar er is nog meer om te overwegen: als je merkt dat je meer vet opslaat op je buik dan andere lichaamsdelen, kan het zijn dat je een te hoog triglyceridengehalte hebt. Houd je bloeddruk in de gaten. Erfelijkheid kan een grote rol spelen bij deze factoren en daarom is het verstandig om een deskundige te raadplegen. Onthoud daarbij dat een slecht dieet, een sedentaire leefstijl en het consumeren van te veel alcohol of tabak de situatie alleen maar kunnen verergeren.

Een van de bovenstaande vragen was alleen gericht op vrouwen. Dit komt doordat er een vrouwelijke aandoening bestaat die vrouwen ervan weerhoudt af te vallen doordat ze last hebben van een te hoog oestrogeengehalte. Als je anticonceptiepillen slikt of bezig bent met hormonale substitutietherapie, dan kan het zijn dat je lichaam meer oestrogenen aanmaakt dan normaal. Hierdoor slaat het lichaam sneller vet op rond de heupen en dijen.

Andere symptomen kunnen zijn stemmingswisselingen, overmatig zweten, droge vagina en droogheid in het gebied rondom de vagina en gevoelige borsten. Als dit het geval is, raadpleeg dan je gynaecoloog. En als je in de spiegel kijkt en merkt dat je een sterk peervormig figuur hebt – oftewel een smalle torso en brede heupen, dan kan dit ook een indicatie zijn van te hoge oestrogeengehaltes. Dit kan dan ook zeker de reden zijn waarom het moeilijk is om die love handles kwijt te raken.

Benen

Voor elk probleem bestaat een oplossing

Wanneer je er eenmaal achter bent gekomen waarom je moeite hebt met afvallen, kun je stappen gaan ondernemen om de situatie te veranderen.

Voor schildklierproblemen

Naast het innemen van de juiste medicatie (zoals voorgeschreven door je dokter) is het belangrijk je calorie-inname te verlagen, meer vezelrijk voedsel te eten, geraffineerd en verwerkt voedsel te vermijden, mager vlees te eten, jodiumrijk voedsel te eten, meer te bewegen en je stressniveau te verlagen.

Voor het metabool syndroom

Eet minder geraffineerd en verwerkt voedsel, eet meer vezels, beweeg minstens dertig minuten per dag, stop met roken, drink minder alcohol, verlaag je stressgehalte en slik medicijnen die je dokter heeft voorgeschreven. Je zou geregeld je bloeddruk en cholesterolgehaltes moeten meten alsook je triglyceridengehalte en je bloedsuikerspiegel.

Problemen met oestrogeengehaltes

Eet meer vezels, kies voor sojaproducten in plaats van vleeswaren (bij voorkeur biologisch), slik elke dag multivitaminen en doe minstens twee keer per week aan licht intensieve cardio gepaard met wat krachttraining om de spieren te vormen.

Bekijk Ook