Op dieet: kom eerst van je voedselverslaving af

Een van de moeilijkste dingen met betrekking tot het beginnen met een dieet is het opgeven van bepaalde voedingsmiddelen. Vasthouden aan een dieet is vooral in het begin moeilijk.
Op dieet: kom eerst van je voedselverslaving af
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel bespreken we enkele methoden om van je voedselverslaving af te komen, zodat je aan een dieet kunt beginnen.

Volg geen ‘wonderdiëten’

Diëten met weinig koolhydraten

Dit soort diëten beloven buitengewone resultaten in een korte tijd en met zeer weinig inspanning. Ze zijn gebruikelijk tijdens het begin van de zomer om het beruchte ‘bikinilichaam’ te krijgen. Natuurlijk zijn de meeste adviezen die afkomstig zijn van deze diëten niet waar. Ze zijn zelfs schadelijk voor je gezondheid.

Voorbeelden van wonderdiëten:

  • Het Hay-dieet: dit dieet is gepubliceerd in de jaren 1920 en het adviseert om eiwitten en koolhydraten niet te combineren in een enkele maaltijd. Dat zou schadelijk zijn. Dit is een voorbeeld van informatie die niet waar is, maar die geen schadelijke gevolgen heeft.
  • Het Atkins-dieet: dit dieet is bedoeld om het verbruik van koolhydraten uit granen, melk, peulvruchten en suikerproducten zo veel mogelijk te beperken.

Hoewel een gezond voedingspatroon niet te veel koolhydraten moet bevatten, zijn het essentiële voedingsstoffen. Deze mogen niet volledig uit je dieet worden geschrapt.

  • Het Dukan-dieet: dit is een dieet die gebaseerd is op eiwitten uit voedingsmiddelen zoals vlees, vis en eieren. Het is erg onevenwichtig en kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Over het algemeen zorgen ‘wonderdiëten’ ervoor dat het lichaam grote hoeveelheden vet opslaat wanneer je van dieet verandert en dit gaat samen met het ‘jojo-effect’. Dit is de manier waarop je lichaam het voedseltekort dat het tijdens het dieet ervaart compenseert.

Sla het ontbijt niet over

Fruit en granen en een smoothie
Het ontbijt overslaan is een veelgemaakte fout die veel mensen maken bij het volgen van een dieet. Als je wilt afvallen en je voedingspatroon in de gaten wilt houden, dan is het belangrijk om de eerste maaltijd van de dag niet over te slaan.

Anders is het enige resultaat dat je krijgt een enorme eetlust en een verlangen naar eten voor de lunch begint. Daardoor wordt het moeilijker om je voedselconsumptie onder controle te houden.

  • Daarom kan je beter, in plaats van het ontbijt over te slaan of te verminderen, de verzadigde vetten zoals boter en gebak vervangen door fruit of granen.
  • Als je dat doet, kun je een evenwichtiger en voedzamer dieet volgen.

Eet vijf maaltijden per dag om van je voedselverslaving af te komen

Het is vooral moeilijk om van je voedselverslaving af te komen als je honger hebt. Daarom kan je beter gedurende de dag meerdere maaltijden eten, drie hoofdmaaltijden en twee kleinere maaltijden.

Hierdoor zullen je maaltijden meer verspreid zijn over de dag, wat op zijn beurt honger en trek tussen de maaltijden door vermindert. Om de beste resultaten te krijgen, is het het beste om je schema zo aan te passen, zodat je vijf maaltijden kunt eten.

Geef jezelf geen verbod op bepaalde voedingsmiddelen

Door bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen raak je alleen maar geobsedeerd. Je moet niets uitsluiten van je dieet, tenzij je vegetarisch of veganistisch bent of bepaalde voedingsmiddelen niet eet vanwege medische en ethische redenen.

Je moet je consumptie van ongezonde producten zoals snoep, chocolade, ijs, zoetigheid, enz. verminderen. Een goede manier om dat specifieke voedsel dat je minder probeert te eten toch te eten, is door het op een bepaalde dag van de week te eten. Je kunt het als een beloning zien voor je inspanningen gedurende de hele week.

Eet aan tafel, met eten op een bord en eet langzaam

Als je aan een tafel zit met een bord eten dan kun je bijhouden hoeveel je eet. Als je voedsel op een bord serveert, kun je de porties beter inschatten. Hierdoor weet je of je te veel of te weinig eet.

Tegelijkertijd kun je langzaam eten terwijl je zit, waardoor je je sneller vol voelt. Te snel eten kan ervoor zorgen dat je te veel eet. Als je iemand bent die erg veel honger heeft tijdens de lunch, dan kan deze stap je helpen om je dieet onder controle te houden. Hierdoor zal je ook makkelijker van je voedselverslaving af komen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ting R., Dugré N., Allan GM., Lindblad AJ., Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician, 2018.
  • Abbasi J., Interest in the ketogenic diet grows for weight los and type 2 diabetes. JAMA, 2018. 319 (3): 215-217.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.