Hoe je aan een dieet begint: tips om te onthouden

Op zoek naar tips voor hoe je het beste aan een dieet kunt beginnen? Probeer je dieet allereerst niet te zien als een soort straf, maar eerder als een stap naar een gezondere, gelukkigere versie van jezelf. Leer meer in onderstaand artikel!
Hoe je aan een dieet begint: tips om te onthouden
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Wil je weten hoe je aan een dieet begint dat werkelijk effectief zal zijn? Laat deze tips dan niet aan je voorbijgaan!

Deze tips voor hoe je aan een dieet begint kunnen een uitstekende aanvulling zijn op een gezond dieet en een veel betere oplossing blijken dan je pogingen uit het verleden.

Hoe je aan een dieet begint

1. Overtuig jezelf dat je het wilt doen

Misschien geloof je er niet helemaal in dat een dieet echt nodig is, maar wil je toch graag een paar kilootjes afvallen of er op zijn minst voor zorgen dat je iets lekkerder in je vel zit.

Onthoud dat het je alleen zal lukken om je werkelijk aan je dieet te houden als je er echt van overtuigd bent – dit is een van de sleutels tot succes. 

Vergeet ook niet dat het belangrijk is om een duidelijk idee te hebben van de redenen waarom je aan een dieet begint. De beste manier om dit te doen, is door een lijstje te maken van de voor en tegens.

2. Richt je op het voor en na

Vrouw die aan een dieet begint

Wanneer je langzaam afvalt, kan het lastig zijn om te zien of er nu werkelijk iets veranderd is of niet. Daarom is het een goed idee om foto’s van jezelf te maken. Hierdoor zul je je gewichtsverlies beter kunnen visualiseren en zul je bovendien gemotiveerd blijven.

3. Ontwikkel een duidelijk beeld van je doelstellingen

Het is van essentieel belang om een zeer duidelijk beeld te hebben van wat je met je dieet wilt bereiken. Als je bijvoorbeeld sterkere spieren wilt hebben, dan is het belangrijk om een dieet aan te houden dat rijk is aan eiwitten.

Om niet ontmoedigd te raken, is het daarnaast natuurlijk wel belangrijk om realistisch te blijven en je doelen altijd op een gezonde manier na te streven.

4. Eet niet iedere dag hetzelfde

Gezonde voedingsmiddelen

Je zal snel verveeld raken als je altijd alleen maar dezelfde dingen eet. Gezond eten hoeft tenslotte helemaal niet saai te zijn!

Je dieet kan een uitstekende reden zijn om nieuwe recepten uit te proberen die je in staat stellen om te experimenteren met allerlei soorten groenten en fruit, naast andere producten natuurlijk. Laat je verbeelding de vrije loop en ga op zoek naar gezonde, calorie-arme recepten!

5. Laat jezelf niet te vaak vals spelen

Je moet verstandig en bewust omgaan met de momenten waarop je jezelf een beetje laat vals spelen. Doe je dit niet, dan zal uiteindelijk al je moeite tevergeefs zijn.

Sta jezelf bijvoorbeeld toe om één keer per week een kleine zoetigheid te nuttigen. Let goed op hoe vaak je iets ongezonds eet en hoeveel dit dan is.

6. Kauw langzaam

Vrouw die een grote hap sla in haar mond stopt

Door je eten zeer langzaam te kauwen, zul je sneller vol zitten en langer verzadigd blijven tot je volgende maaltijd.

Je hersenen hebben ongeveer twintig minuten nodig om het signaal van verzadiging door te krijgen. Door sneller te eten, zul je dus veel meer naar binnen werken in een kortere hoeveelheid tijd – het kan er zelfs voor zorgen dat je veel te veel eet.

Probeer in het vervolg daarom tien minuten langer te doen over elke maaltijd.

Het is ook belangrijk om tijdens het eten niets anders te doen, zodat je je volledig kunt concentreren op het voedsel en voorkomen dat je de drang krijgt om iets anders te consumeren.

7. Ga niet naar de supermarkt op een lege maag

Zo’n beetje het ergste wat je kunt doen, is boodschappen doen op een lege maag. Hierdoor kun je er namelijk toe verleid worden om het eerste het beste te kopen dat jou op dat moment goed in de oren klinkt, en dit is meestal iets ongezonds.

Probeer van te voren een boodschappenlijstje te maken en vergeet niet om altijd eerst iets te eten voordat je naar de supermarkt gaat. Dit zal ervoor zorgen dat je meer ontspannen zult zijn en minder geneigd zult zijn om vals te spelen.

8. Onthoud dat er niet zoiets bestaat als een wonderdieet

Vrouw die haar taille opmeet

We hebben allemaal weleens gehoord van een wonderdieet dat belooft dat de kilo’s er op miraculeuze wijze binnen no time af zullen vliegen.

Helaas is het echter zo dat deze diëten op de middellange of zelfs lange termijn helemaal niet werken, omdat ze er doorgaans voor zorgen dat je alleen maar vocht en spiermassa verliest. Vaak is het zelfs zo dat dit soort diëten er uiteindelijk alleen maar voor zorgen dat je nog meer aankomt of dat je gezondheid beschadigd raakt.

9. Let goed op je ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag; onthoud dit dus goed.

Je ontbijt zou uit minstens 20% van je dagelijkse calorie-inname moeten bestaan. Vergeet daarnaast niet dat je ontbijt je lichaam zou moeten voorzien van de energie die het nodig heeft om de dag door te komen en het daarom dus absoluut niet verstandig zou zijn om je ontbijt over te slaan.

Enkele voedingsmiddelen die wij aan raden voor een goed ontbijt zijn:

  • Zuivelproducten (melk, yoghurt, kaas, boter)
  • Fruit
  • Ham
  • Ontbijtgranen en granen
  • Sap
  • Koffie, thee of warme chocomel

10. Vergeet niet om veel water te drinken

Voldoende water drinken is een van de tips voor hoe je aan een dieet begint

Gedurende de dag voldoende water drinken, is absoluut van essentieel belang als je aan een dieet begint. Onthoud dat water ervoor zorgt dat je spijsverteringssysteem naar behoren functioneert.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water is tussen de anderhalf en twee liter, in de vorm van water, thee of zelfs groentebouillon.

Vergeet niet dat thee dankzij de flavonoïden die veel planten bevatten, een geweldige antioxidant is. Dit houdt in dat thee zeer handig kan zijn om stress te verminderen en de concentratie te verbeteren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.