Vermijd deze 9 voedingsmiddelen als je op dieet bent

Als je wilt dat je dieet doeltreffend werkt, dan is het altijd beter om je eigen smoothies en salades te maken. Koop dus geen voorverpakte producten. Lees hierover meer in dit artikel. We geven je ook een aantal geweldige tips!
Vermijd deze 9 voedingsmiddelen als je op dieet bent
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Als je op dieet bent, is niet alles zoals het lijkt.

Bovendien zijn er een aantal voedingsmiddelen die meer calorieën bevatten dan op het eerste gezicht lijkt. De waarheid is ook dat er veel van dergelijke etenswaren bestaan. Hou hiermee rekening als je op dieet bent. Maak een lijst van deze misleidende voedingsmiddelen. Je moet ze vermijden als je op dieet bent.

Let goed op als je op dieet bent

Als mensen aan het diëten zijn, dan eten ze gewoonlijk enkele voedingsmiddelen die weinig calorieën lijken te hebben. Ze worden ook light genoemd of ‘super gezond’. Maar misschien weten veel mensen niet wat de werkelijkheid is betreffende deze etenswaren. Dit kan echt een fiasco zijn voor je goede bedoelingen.

Laten we eens kijken welke soorten voeding je zou moeten vermijden.

1. Sushi

Sushi

Vele mensen geloven dat sushi weinig calorieën bevat. Mensen denken ook dat het een erg gezond voedingsmiddel is. Maar je moet voorzichtig zijn.

Bij sushi zijn er een aantal belangrijke onderscheiden die je moet maken.

 • We geven je een aantal voorbeelden van soorten sushi die je beter niet eet, als je op dieet bent. Deze moet je dus vermijden: rolletjes met pikante mayonaise, gebakken tempura en roomkaas. Ze bevatten allemaal heel veel vet.
 • Bij sushi worden meerdere sausjes aangeboden. Als je iets uit de menu bestelt, dan is de beste manier om te kiezen voor lichte gerechten en alles wat gebakken wordt, te vermijden.

2. Granola

Granola is zeer gezond, maar het is toch geen goed voedingsmiddel als je gewicht wil verliezen. De reden is dat granola een grote hoeveelheid calorieën bevat.

Om het duidelijk te stellen: eigenlijk moet je je altijd heel bewust zijn van wat je eet. Granola mag je eten in kleine hoeveelheden, maar je moet het dan wel combineren met matige tot intense bewegingsoefeningen.

3. Caesarsalade

Ceasersalade

Met salades moet je voorzichtig zijn, want sommige soorten kunnen heel misleidend zijn. Het is niet omdat er enkel sla als basis wordt gebruikt dat deze maaltijd weinig calorieën bevat. Een voorbeeld van deze bedrieglijke salades is de caesarsalade.

Deze maaltijd bevat dus heel veel calorieën. In caesarsalade zitten immers croutons, kaas en een dressing. Dat betekent dus dat deze salade een voedingsmiddel is met veel calorieën en dat je het moet vermijden als je aan het diëten bent.

Maak een andere keuze

Je kan beter kiezen voor een salade met:

 • Tomaat
 • Sla
 • Asperge
 • Maïs
 • Een dressing van olijfolie

4. Granenrepen

Ook met granenrepen moet je voorzichtig zijn. Het lijkt misschien dat ze een gezonde snack zijn en weinig calorieën bevatten, maar toch zijn ze dat niet.

We kunnen het vergelijken met de eigenschappen van granola. Commerciële graanrepen bevatten heel veel calorieën. Eet er dus niet te veel van.

Let op wat erin zit

Ze bevatten bovendien niet enkel meervoudig verzadigde vetten en transvetten. In graanrepen zitten ook geraffineerde suikers en gehydrogeneerde oliën. Om al deze redenen is het dus beter om dit voedingsmiddel te vermijden.

5. Volkoren brood

Volkoren Brood

Geloof het maar! Als je volkoren brood eet in plaats van wit brood, dan betekent dat niet dat je minder calorieën opneemt, want volkoren brood bevat dezelfde hoeveelheid calorieën als wit brood.

Het verschil zit in de hoeveelheid vezels die we opnemen als we volkoren brood eten. Dit bestanddeel stimuleert een betere spijsvertering en houdt deze regelmatig, maar meer ook niet.

6. Sportdranken

Sportdranken zijn perfect voor atleten. Dat komt omdat ze de atleten de zouten en de mineralen bieden die zij tijdens intensieve trainingen verliezen.

Maar deze dranken bevatten ook een hoeveelheid suikers. Dat betekent dus dat ze een hoog gehalte aan calorieën hebben. Je moet deze drankjes echt vermijden. Wat je wel kan doen, is op zoek gaan naar suikervrije versies.

7. Augurken

Augurken

Als je op dieet bent, dan kunnen komkommers je enorm helpen. Maar augurken zijn echter geen goed idee. Dat komt omdat augurken een grote hoeveelheid natrium bevatten (met andere woorden: zout).

Zout is niet enkel slecht voor je gezondheid. Het zorgt er ook voor dat je vocht vasthoudt en dat je begint op te zwellen.

8. Gedroogde bananen

Bananen zijn vruchten die heel veel suiker bevatten. Zoals je weet, is fruit eten erg gezond. Maar toch zijn er een aantal soorten die je beter niet kunt eten als je gewicht wil verliezen.

Dat is dus het geval met gedroogde bananen. Je vindt ze in gedroogde mixen. We geven je een voorbeeld: een portie gedroogde bananen van 85 gram bevat 441 calorieën.

9. Smoothies

Smoothies

Niet alle smoothies zijn gezond. Je moet er dus erg voorzichtig mee zijn.

Je kan het eigenlijk vergelijken met de effecten van gedroogde bananen. Als je fruit wil eten, is het altijd beter om het in zijn geheel te eten.

Sommige smoothies worden gemixt met zoetstoffen of met grote hoeveelheden suiker. Zelfs voedingsmiddelen als yoghurt of ijs behoren tot deze groep.

Afsluitende tips

We geven je een aantal tips om je ‘dieet’ te doen slagen.

 • Als je smoothies wil drinken, maak je ze het beste zelf. Maak bij voorkeur smoothies die ontgiftend zijn en gebruik fruit als basis.
 • Als je echt een gezonde smoothie wil maken, voeg dan geen suiker, room, chocolade of iets vergelijkbaars toe.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266.
 • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647
 • Warrilow A, Mellor D, McKune A, Pumpa K. Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr. 2019 Mar;73(3):333-344

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.