Verstoppingen en 9 natuurlijke manieren om ze te bestrijden

Verstopping is een vervelend fenomeen dat veel voorkomt. Leer over 9 natuurlijke manieren om het te helpen bestrijden en voorkom verstoppingen door te beginnen bij de bron van het probleem.
Verstoppingen en 9 natuurlijke manieren om ze te bestrijden

Laatste update: 27 februari, 2019

Actief blijven is essentieel om een goede vertering te hebben en om verstoppingen te bestrijden. Als je moet zitten gedurende langere perioden, maak er dan een gewoonte van om af en toe op te staan om problemen te voorkomen.

De meeste dokters bevelen aan om een dieet te volgen dat rijk is aan vezels en dat voedingsmiddelen bevatten zoals fruit en groeten, bonen, volkoren granen en noten, om verstoppingen te bestrijden. Toch zijn er veel mensen die last hebben van dit verschijnsel, ondanks dat ze een uitgebalanceerd dieet volgen.

In dit artikel gaan we het hebben over 9 tips om een einde te maken aan verstoppingen, op een natuurlijke manier, en geven we je wat tips die je misschien nog niet gehoord hebt om je spijsvertering normaal te laten werken.

Buikpijn

Bestrijd verstoppingen bij de bron

Om een aandoening op een natuurlijke manier te bestrijden, moeten we eerst nadenken over wat het veroorzaakt. Daarom gaat het gaat niet alleen om het kalmeren en tijdelijk verminderen of verlost zijn van de symptomen. Dat is ook waarom het bestrijden van chronische of complexe verstoppingen vaak een complex probleem is dat verschilt per persoon.

Laten we eens kijken naar een aantal factoren die deze afwijking kunnen stimuleren of verergeren, zodat we er voor altijd vanaf kunnen komen.

1. Water drinken

Water Drinken

Als je je inname van vezels verhoogt, volgens het advies van elke voedingsdeskundige, moet je ook je vochtinname verhogen. Anders vererger je het probleem alleen maar.

Water drinken helpt bij het verteren van vezels, door het voorkomen van ophopingen en het ondersteunen van samentrekkingen. Je moet daarom minstens acht glazen water drinken, naast wat je drinkt gedurende je maaltijden.

Wil je meer leren?
8 signalen dat je niet genoeg water drinkt

2. Bestrijd zenuwen

Veel onbekende gevallen van verstoppingen worden veroorzaakt door zenuwen, die de activiteit in het spijsverteringssysteem beïnvloeden. In dit geval moet je, om verstoppingen aan te pakken, je zenuwen kalmeren door te sporten, juist te ademen en natuurlijke supplementen te gebruiken, zoals:

 • Passiebloem
 • Citroen
 • Balsem
 • Lavendel

3. Controleer je schildklier

Schildklier

Het is altijd een goed idee om je algemene gezondheid te controleren wanneer je een terugkerend of chronisch probleem ervaart. Als het om verstoppingen gaat, is een van de factoren die het om onduidelijke reden verergert het slechte functioneren van de schildklier.

Als je onderzoek dit bevestigt, zou je behandeling zich moeten focussen op regelmatige activiteit van deze klier om de activiteit in je spijsverteringssysteem te verbeteren.

4. Ga niet langere periodes zitten

Een groot percentage van de bevolking beweegt niet. We hebben het niet gewoon over mensen die niet sporten, maar ook over mensen die het grootste gedeelte van de dag zittend doorbrengen, zonder regelmatig op te staan.

Het tekort aan beweging en oefeningen houdt je buik namelijk inactief. Die heeft echter beweging nodig om de spijsverteringsbewegingen te regelen. Deze activiteit is essentieel voor het afvoeren van afval uit je lichaam.

5. Wees voorzichtig met laxeermiddelen

Buikkrampen

Mensen die verstoppingen proberen te bestrijden met chemische, of zelfs natuurlijke, laxeermiddelen die irritatie veroorzaken (zoals seneblad bijvoorbeeld), kunnen uiteindelijk chronische spijsverteringsaandoeningen ervaren.

Laxeermiddelen zouden alleen bij uitzondering gebruikt moeten worden, dus voor acute verstoppingsproblemen.

Als je laxeermiddelen hebt genomen, moet je supplementen voor de bacteriële flora innemen om je spijsverteringsflora opnieuw van bacteriën te voorzien en moet je voeding eten die rijk is aan plantenlijm, zoals:

6. Hulp voor de lever

In sommige gevallen kunnen bijvoorbeeld een verzwakte lever- en galblaasfunctie het legen van het spijsverteringssysteem moeilijker maken. Als je spijsverteringsproblemen hebt of problemen met het zicht ervaart, is het mogelijk dat dit het probleem is in jouw geval.

Om de activiteit van je lever en galblaas te verbeteren, moet je bittere voeding eten en supplementen nemen. Kies daarom degene die gebaseerd zijn op:

7. Luister naar je lichaam, waar dan ook

Darmkrampen

Veel mensen kunnen moeilijk naar het toilet als ze niet thuis zijn. Deze gewoonte is echter schadelijk voor het functioneren van het spijsverteringssysteem op de lange termijn. Dat is waarom je altijd een manier moet vinden om een wc te vinden elke keer als je lichaam aangeeft dat je moet, waar je ook bent.

8. Acht belangrijke ingrediënten in je dieet

Sommige voedingsmiddelen hebben laxerende eigenschappen die goed zijn om geleidelijk en natuurlijk het functioneren van je spijvertering te kunnen verbeteren. Deze zijn:

 • Abrikozen
 • Rijpe kiwi
 • Geroosterde appels, met schil
 • Chiazaden en lijnzaad
 • Gebakken granen
 • Physilium

9. Let op je buik

Ons laatste advies is om te letten op je buik, en ernaar te luisteren, zodat je je lichaam kunt geven wat het nodig heeft. Soms kan het zo simpel zijn als een massage met olie, zachtjes wrijven of je buik even verwarmen voordat je naar bed gaat.

We hopen dat je een paar dingen hebt geleerd en dat dit advies je kan helpen om een gelukkig en gezond leven, vrij van verstoppinge, te leiden!

Afbeeldingen van wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Andrews, C. N., & Storr, M. (2011). The pathophysiology of chronic constipation. Canadian Journal of Gastroenterology.
 • Attaluri, A., Donahoe, R., Valestin, J., Brown, K., & Rao, S. S. C. (2011). Randomised clinical trial: Dried plums (prunes) vs. psyllium for constipation. Alimentary Pharmacology and Therapeutics. https://doi.org/10.1111/j.1365-2036.2011.04594.x
 • Bae, S. H. (2015). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.