Zeven uitgebalanceerde maaltijden om gewicht en vet te verliezen

Het volgen van een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon, samen met voldoende lichaamsbeweging, kan helpen om gewicht te verliezen op een makkelijkere en veiligere manier dan het gebruik van restrictieve alternatieven.
Zeven uitgebalanceerde maaltijden om gewicht en vet te verliezen
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Om gewicht te verliezen is het belangrijk om aan beweging te doen. Het zal echter moeilijker zijn om goede resultaten te behalen als je geen gezond en evenwichtig voedingspatroon hebt. Deze uitgebalanceerde maaltijden zullen je dus helpen gewicht te verliezen en de vetconsumptie te verminderen.

Dit betekent niet dat je altijd hetzelfde hoeft te eten, maar je kunt een verscheidenheid aan uitgebalanceerde maaltijden maken die je zullen helpen om een vetarm dieet te handhaven. Als je deze maaltijden bovendien combineert met regelmatige lichaamsbeweging kun je goede resultaten behalen. Denk hierbij aan een verlies van 2 tot 8 kilo binnen enkele weken.

Zeven uitgebalanceerde maaltijden om gewicht en vet te verliezen

Ontbijt

Bij het ontbijt is het belangrijk om regelmatig te blijven eten. Baseer je ontbijt dan ook op een kopje magere melk of natuurlijke yoghurt. Je kunt ook natuurlijk sap drinken of een stuk fruit eten.

Je kunt je ontbijt ook aanvullen met een volkorentoast met een eetlepel olijfolie of een beetje kalkoen of ham. Vermijd het eten van koekjes, gebak of producten met boter of jam vanwege van een hoog suikergehalte en verzadigde vetten.

Snacks

Ham

Verder is het een goed idee om halverwege de ochtend en ‘s middags een lichte snack te eten. Hierdoor zal de bloedsuikerspiegel licht stijgen. Dat zal vervolgens je eetlust verminderen. Vervolgens ben je beter in het reguleren van wat je eet tijdens de lunch en het avondmaaltijd.

Daarom moeten de snacks gebaseerd zijn op een groot stuk fruit, of twee kleinere, of bijvoorbeeld op magere yoghurt. Je kunt daarnaast ook kiezen voor volkoren toast met magere kaas, kalkoen, en een kopje koffie of thee.

Lunch

Tijdens de lunch en zelfs de avondmaaltijd moet je echter creatiever zijn en je gerechten meer variëren. Blijf lezen om te leren hoe je een aantal uitgebalanceerde maaltijden kunt maken waardoor je gewicht zult verliezen. Je kan ze verspreid over de week gebruiken.

 • Dag 1: salade met sla, wortelen, tomaten en asperges. Kipfilet met rijst. Volkoren brood met een stuk fruit of thee.
 • Dag 2: salade met mozzarella, tomaat en oregano. Gebakken bot met specerijen of een groenteschotel. Tarwebrood en een fruitsalade.
 • Dag 3: gekookte sperziebonen. Gebakken baars met een salade met geroosterde paprika. Tarwebrood en een stuk fruit.
 • Dag 4: gekookte broccoli. Gebakken konijn met pruimen en paddenstoelen. Tarwebrood en vetarme yoghurt.
 • Dag 5: kalkoenfilet met appel en rozijnen. Gebakken of gekookte artisjok met knoflook. Volkoren brood met een stuk fruit.
 • Dag 6: groene aspergesalade. Groene paprika’s gevuld met witte rijst en kalkoen. Volkoren brood en een stuk fruit of thee.
 • Dag 7: champignonsalade op kamertemperatuur. Konijn met knoflook en magere saus, zoals witte wijnsaus. Volkoren brood en vetarme yoghurt.

Avondmaaltijd

Soep

Net als met onze lunches, kun je heerlijke, vetarme gerechten voor het avondeten bereiden. Kijk maar eens naar een aantal voorbeelden van uitgebalanceerde maaltijden die je de hele week kunt maken:

 • Dag 1: selderij- en wortelsoep. Gegrilde kip. Vetarme yoghurt of een stuk fruit.
 • Dag 2: omelet. Groentestoofpotje. Vetarme yoghurt of een stuk fruit.
 • Dag 3: pompoensoep. Champignons gekruid met specerijen. Fruitsalade of thee.
 • Dag 4: gazpacho met een gekookt ei. Gemengde groente, zoals broccoli, sperziebonen, wortelen. Vetarme yoghurt of een stuk fruit.
 • Dag 5: omelet met pompoen. Gebakken kabeljauw met oregano. Fruitsalade of thee.
 • Dag 6: knoflooksoep met walnoten. Bonen met gekookte aardappelen. Vetarme yoghurt of een stuk fruit.
 • Dag 7: spinazie met gesneden ham, rozijnen en pijnboompitten. Gepocheerde eieren. Vetarme yoghurt of een stuk fruit.

Zoals je bij deze maaltijden kunt zien, kunnen de gerechten heel verschillend zijn. Ze zijn echter allemaal gebaseerd op het verlagen van de hoeveelheid vetten en suikers.

 • Vermijd het eten van rood vlees en eet in plaats daarvan bijvoorbeeld kip, kalkoen, konijn of witvis.
 • Het vermijden van geraffineerde suikers, zoals bijvoorbeeld wit brood of witte bloem is ook een belangrijk onderdeel.

Ten slotte is het belangrijk om bij deze evenwichtige maaltijden voor gewichtsverlies te kiezen voor seizoensgebonden fruit, groenten en vetarme zuivelproducten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Larsen, T. M., Dalskov, S.-M., van Baak, M., Jebb, S. A., Papadaki, A., Pfeiffer, A. F. H., … Astrup, A. (2010). Diets with High or Low Protein Content and Glycemic Index for Weight-Loss Maintenance. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1007137

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.