Zes fouten waardoor medicijnen niet werken

Onze gezondheid is geen spelletje en daarom moeten we medische behandelingen nauwkeurig opvolgen. We moeten onder geen beding zelf onze medicijnen gaan aanpassen.
Zes fouten waardoor medicijnen niet werken
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Soms nemen we medicijnen en het effect dat ze ons geven is niet wat we verwachtten. Als dit je is overkomen en je vraagt je af waarom het gebeurt, let dan op deze fouten met medicijnen.

Over het algemeen geloven we in de wonderbaarlijke krachten van medicijnen als we ziek zijn. Echter zijn de effecten van die medicijnen soms niet waar we op hoopten. De realiteit is echter dat we niet zo snel door pillen genezen kunnen worden als we zouden willen, en dit probleem doet zich vaak voor vanwege onze eigen fouten.

Let daarom goed op, want een aantal factoren die van invloed zijn op de efficiëntie van medicijnen zijn inmiddels ontdekt.

1. Wees voorzichtig met welke drank je je medicijnen inneemt

Melk

Je kunt je medicijnen niet met iedere willekeurige drank innemen. Soms maken we de fout om onze pillen in te nemen met het drankje dat we in onze handen hebben. De waarheid is echter dat bepaalde dranken de genezende werking merkbaar kunnen verminderen.

Zo zorgen koffie en cola ervoor dat het geneesmiddel snel desintegreert. Thee wordt ook niet aanbevolen, omdat het de opname van medicatie vertraagt.

Geneesmiddelen mogen vaak niet gemengd worden met melk; dit zuivelproduct verzwakt de werking van de medicijnen. Sinaasappelsap en met name grapefruitsap wordt ook niet geadviseerd.

Tenzij het product het tegendeel aangeeft, kun je het beste medicijnen nemen met water op kamertemperatuur.

2. Het combineren met de verkeerde voedingsmiddelen

Het is ook geen goed idee om bepaalde medicijnen te nemen met specifieke voedingsmiddelen. Bepaalde pillen mag je bijvoorbeeld niet innemen tijdens de maaltijd. Je moet vooral voorzichtig zijn om ze niet te combineren met voedsel dat rijk is aan vezels.

Dit komt omdat deze groep levensmiddelen een deel van de componenten die nuttig zijn voor het lichaam kan elimineren. Onder deze voedingsmiddelen vallen: havermout, bloemkool, bessen, groene bladgroenten, pompoen, peulvruchten, champignons en voedsel gemaakt met tarwebloem.

Ook moet je vaak bij het nemen van bepaalde medicijnen een specifiek dieet volgen, dus het beste om te doen is het nauwkeurig volgen van die instructies.

3. Het niet naleven van het medicatieschema

Pillen

Het is ook belangrijk om het schema te respecteren waarmee je je medicijnen inneemt. Je moet het volgen tot in de kleinste details, vooral als het gaat om antibiotica.

Je moet in gedachten houden dat het om effectief te zijn van vitaal belang is om de juiste concentratie van medicijnen in je lichaam te behouden. Doe je dat niet, dan krijg je niet het gewenste effect.

Als je geheugen je nog wel eens in de steek wil laten, schrijf het dan op.

4. Het combineren van pillen

Als je verschillende medicijnen voorgeschreven hebt gekregen, maar je weet niet zeker of je ze samen kunt nemen, kun je het beste even pauzeren tussen de momenten dat je ze inneemt. De pauzes moeten ten minste een half uur zijn voordat je de volgende pil neemt.

5. Stop niet halverwege met het innemen van de medicatie

Apotheker laat diverse pilstrips zien

Zelfs als je denkt dat je weer gezond bent, is het het beste om de behandeling tot het eind voort te zetten. We stoppen vaak zelf met onze medicijnen, maar dit is een grote fout die er waarschijnlijk toe zal leiden dat de ziekte terugkomt.

Dus, ook al voel je je beter, ga door met de behandeling zolang als je verteld was om dit te doen. Hierdoor zul je je ontdoen van je symptomen en het zal ervoor zorgen dat je geen terugval krijgt.

6. Ga niet zelf aan de slag met medicatie

Als je naar de huisarts gaat en hij vertelt je dat je een medicijn nodig hebt, neem het dan en volg de stappen die hij je heeft gegeven. Er zijn homeopathische oplossingen die niet altijd effectief zijn of die je niet de resultaten geven waar je op gehoopt had.

Als je een geneesmiddel voorgeschreven krijgt, moet je het innemen en niet proberen het zelf te vervangen door een alternatief product of een homeopathisch product


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.