Vijf fouten die we maken bij het opvoeden van onze kinderen

Het is belangrijk dat we kinderen leren wat de waarde is van dingen en hoe belangrijk het is om dingen voor jezelf te doen. Geloof het of niet, overbescherming is schadelijk.

We willen allemaal perfecte moeders en vaders zijn. Het idee om een kind op de wereld te brengen, brengt ook een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. En het is normaal om supermoeder te willen zijn, een heleboel boeken en artikelen over het ouderschap te lezen en om je kinderen te betrekken bij een aantal buitenschoolse activiteiten met het idee dat ze het beste, het slimste en het succesvolste zijn.

Maar we moeten eraan denken dat kinderen je nooit hebben gevraagd om de beste moeder ter wereld te zijn. Wat alle kinderen nodig hebben is dat je tijd met ze doorbrengt, ze gelukkig maakt en ze helpt om veilig op te groeien en hun eigen beslissingen te maken en hun eigen weg te kiezen. Het gaat erom voor ze te zorgen, zonder ze daarbij te veel te beschermen, en ze vanuit je hart dingen te leren.

Het is ook belangrijk om aan deze ouderlijke vergissingen te denken die we soms maken als we onze kinderen opvoeden. Het zijn fouten die je niet moet negeren. Ontdek ze met ons!

Veelvoorkomende fouten die ouders maken

1. Niet naar je kind luisteren

Vader en Zoon

We weten het. Kinderen stellen heel de dag door vragen, ze vertellen ons dingen en maken opmerkingen die we niet altijd begrijpen. Wees geduldig en luister naar ieder woord dat je kind je vertelt, alsof het het meest belangrijke is in de hele wereld, want dat is het ook.

Als je ze geen aandacht geeft of tegen ze zegt dat je het te druk hebt of geen tijd hebt, zal er een dag komen dat je kind je niets meer vertelt en zich liever in zijn kamer opsluit met de computer, wat gevaarlijk is.

2. Ze straffen voor alles wat ze fout doen

Schrijvend Kind

Kinderen moeten grenzen hebben, om te leren wat goed is en wat slecht is, en wat er van ze wordt verwacht. Maar om volwassen te worden en als persoon te groeien, is het maken van fouten onvermijdelijk. Het komt vaak voor dat kinderen zich vergissen, en dat ze zich af en toe misdragen.

Als we onze kinderen opvoeden, leren we ze dat na de straf een les volgt. Dat wil zeggen, als ze iets stouts doen, leer ze om het goed te doen. Als ze slechte cijfers halen op school, vraag ze wat er aan de hand is. Als ze een ander kind op school slaan, leg ze dan uit dat dat niet mag, maar vraag ook wat de reden was dat ze zo reageerden.

Leren is niet straffen, maar het creëren van bruggen. Vergeet niet om ze te belonen voor alles wat ze goed doen en loods ze door hun fouten.

3. Dingen voor ze doen

Driftbui

Het duurt lang voordat ze hun veters vast hebben gemaakt of een rekensom hebben opgelost. Als er niets verandert, geef het de tijd. Maak je geen zorgen als andere kinderen of hun broers of zussen hun werk sneller af hebben. Je moet begrijpen dat ieder kind uniek is en je moet de unieke persoonlijkheidstrekken van ieder kind respecteren.

Als we dingen voor ze doen die hun leven makkelijker maken, maken we een van de ergste fouten die we als ouder kunnen maken. Het is niet goed om ze te veel in bescherming te nemen, omdat ze dan onzeker en onvolwassen worden. Geef ze de tijd en geef ze iedere dag verantwoordelijkheden, zodat ze kunnen leren over kracht en toewijding. Als ze dingen zelf bereiken, zullen ze daar erg trots op zijn.

4. Verwachten dat je kind zich aanpast aan je wensen

Huilend Kind

Is je zoon een introvert? Houdt hij van dingen die jij niet begrijpt? Is hij onafhankelijker dan dat je zou willen? Respecteer zijn persoonlijkheid en steun hem in de dingen die hij doet.

Ieder kind heeft zijn eigen persoonlijkheid en dat is iets wat we vanaf het begin moeten begrijpen. Het is goed als ze hun eigen gedachten en ideeën hebben. Dit zal ze door het leven leiden en gelukkig maken.

Het opvoeden van kinderen betekent niet dat ze allemaal hetzelfde moeten zijn, met dezelfde gedachten. Help je kind zijn eigen weg te vinden om een volwassen persoon te worden, met een eigen persoonlijkheid en manier van zijn.

5. Je kind vergelijken met andere kinderen

Ruziënde Kinderen

Het vergelijken van je kind met andere kinderen is een van de vergissingen die je als ouder nooit moet maken. Er zijn moeders en vaders die zonder erbij na te denken dingen zeggen waar hun kind bij is, zoals:

“Mijn zoon is niet zo slim als die van jou. Wat zal er van hem worden als hij ouder wordt?”of “Mijn oudste zoon is meer verlegen dan de jongste en daarom heeft hij geen vrienden. De andere kan echter met iedereen goed opschieten en ik heb nooit problemen met hem.”

We moeten op onze woorden letten, want kinderen begrijpen meer dan we denken. Dat kan erg traumatisch voor ze zijn. Ze vergelijken met anderen kan ertoe leiden dat ze zich minderwaardig voelen en weinig zelfvertrouwen hebben en dat kan hun emotionele volwassenheid schaden.

Doe het nooit, maak nooit vergelijkingen. Elk van je kinderen is uniek en speciaal met zijn eigen unieke persoonlijkheidstrekken. Houd van ieder kind evenveel en bouw aan hun volwassenheid, verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen om ze op te laten groeien als gelukkige mensen.

Hoe we onze kinderen opvoeden is heel belangrijk. Maak niet de fouten die we in dit artikel hebben beschreven.