Problemen van de wervelkolom als gevolg van stress

Waarschijnlijk zien we geen verband tussen de twee. Maar stress kan één van de factoren zijn die de gezondheid van de wervelkolom het meest beïnvloedt. Dit komt omdat stress spanning veroorzaakt.
Problemen van de wervelkolom als gevolg van stress
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Stress zal uiteindelijk altijd op één of andere manier gevolgen hebben voor onze lichamelijke conditie en onze gezondheid. Een voorbeeld hiervan zijn de veranderingen die optreden in de ruggengraat. Stress zorgt inderdaad ook voor problemen van de wervelkolom.

In dit artikel zullen we met jou alle veranderingen en afwijkingen bespreken die in dit deel van het lichaam optreden als gevolg van stress.

Men heeft ook aangetoond dat hoge stressniveaus het risico vergroten op de ontwikkeling van psychomatische ziekten. Maar ze hebben daarnaast ook een effect op je wervelkolom.

Laten we verder in dit artikel eens kijken hoe dit gebeurt.

1. Pijn in het bovenste cervicale deel van de wervelkolom

Problemen van de wervelkolom

Pijnproblemen in de regio van de nek zijn vaak een gevolg van een psychologisch trauma. Dit kan te wijten zijn aan te veel verantwoordelijkheden en problemen.

Wanneer het lichaam onder stress staat, dan reageert het op deze manier.

2. Meer kans op de ontwikkeling van scoliose

Door stress zullen we uiteindelijk een grotere risico op de ontwikkeling van scoliose lopen. Dit is een ziekte die kan optreden als de persoon in bepaalde omstandigheden een tijd met voorovergebogen rug moet doorbrengen.

Het gebeurt vooral wanneer mensen thuis of op het werk onder veel druk staan. Te hoge stress zorgt dan voor problemen van de wervelkolom.

3. Pijn in het lager deel van de wervelkolom

Problemen van de wervelkolom

Pijn in de taille

Stress kan ook erge pijn veroorzaken in de onderrug. Die treedt bijna ter hoogte van het middel op.

Heb je last van dit soort probleem? Is er geen enkele schijnbare reden en ben je ook niet buitensporig in gewicht aangekomen? Dan is de oorzaak van je probleem waarschijnlijk psychologisch.

  • Vaak zijn stress en zorgen een gevolg van werk- of persoonlijke problemen. Probeer te omschrijven wat je ongerust maakt en los het op.

Pijn in het staartbeentje

Het staartbeen is nog een ander deel van de onderrug dat aangetast kan raken. Want dit is één van de delen van het lichaam die het meest door stress beïnvloed worden.

Bovendien zal deze zone vooral pijn doen als je hier in het verleden een kwetsuur gehad hebt.

Om dit soort pijn te laten verdwijnen bestaan er enkele oplossingen. Het beste wat je kan doen is de buikspieren en de spieren van de onderrug te versterken. Op dit manier kan je de gezondheid van je wervelkolom behouden.

In het algemeen moet je onthouden dat de buikstreek je lichaam ondersteunt. Dit deel van het lichaam helpt ook om de belasting van je gewicht op de wervelkolom te verminderen.

Zorg dus dat je sterke buikspieren hebt. Want die zullen je de beste natuurlijke ondersteuning bieden voor je ruggengraat.

Ook dit is een boeiend artikel: Hoe behoud je een gezonde wervelkolom?

Andere oorzaken van problemen van de wervelkolom

Problemen van de wervelkolom
  • Problemen die te maken hebben met de houding. Deze problemen komen vaker voor dan we denken. We werken bijvoorbeeld lange tijd in dezelfde houding. Dit is één van de factoren die leidt tot problemen als torticollis.
  • Degeneratieve problemen zijn grotendeels een gevolg van de slijtage van de gewrichten. Een voorbeeld hiervan is artrose.
  • Er kan ook sprake zijn van problemen met de tussenwervelschijven. Die werken als een buffer tussen de wervels en zorgen voor bescherming van de wervels. Bij problemen kunnen ze ook schade veroorzaken aan de ruggengraat.
  • Soms zijn problemen van de wervelkolom ook een gevolg van ongelukken, ontwrichtingen, verstuikingen, hernia’s en spierslijtage.
  • Tenslotte is er nog een andere mogelijke oorzaak. Want je kan een infectie hebben van het skeletsysteem of van het neurologische systeem. Tot die categorie behoren problemen als tuberculose, hersenvliesontsteking, of tumoren of ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis. Maar dit komt niet erg vaak voor.

Wat kan je doen?

Het is in elk geval nodig dat je een reeks behandelingen opstart. Op die manier kan je een eind maken aan dit ongemak.

Voor elk specifiek geval van problemen van de wervelkolom bestaan er specifieke behandelingen:

  • Je kan hiervoor antibiotica en ontstekingsremmende medicatie gebruiken. Of je kan kiezen voor een chirurgische ingreep of inspuitingen.
  • Therapieën gaan meestal samen met revalidatie-oefeningen. Het is de bedoeling de werking van de gewrichten en van de aangetaste spieren te herstellen.

Natuurlijk heeft het geen zin om een behandeling te ondergaan om een eind te maken aan de lichamelijke pijn, als we er niet in slagen de oorzaak van de stress te herkennen die ons dit probleem bezorgt.

Ben jij iemand die zich voortdurend in stressvolle situatie bevindt? Laat dan niet toe dat dit de werking van je zenuwstelsel beïnvloedt.

Hoe kan je dit doen? Werk aan een reeks gewoonten die je in staat zullen stellen om voor deze zone van je lichaam te zorgen. Doe ze regelmatig, vóór je een letsel of een ernstiger probleem ontwikkelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.