Nekpijn verminderen met deze zes oefeningen

Hoewel deze oefeningen zeer effectief zijn om nekpijn te verminderen, is het toch belangrijk om voorzichtig te zijn bij het uitvoeren ervan en rekening te houden met je eigen vermogens. Onthoud dat het niet de bedoeling is om jezelf te pushen, om te voorkomen dat je je nek juist verder beschadigt.
Nekpijn verminderen met deze zes oefeningen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Nekpijn is een veelvoorkomend symptoom dat zich meestal voordoet wanneer de spieren in de nek gespannen raken als gevolg van een slechte houding, te zware lichamelijke inspanning of een letsel. Maar hoe kan je nekpijn verminderen? 

Vooral mensen die zittend werk doen hebben er vaak last van, maar het kan zich ook voordoen bij mensen die regelmatig last hebben van slaapproblemen.

De pijn gaat doorgaans gepaard met een stijf en gespannen gevoel. Dit zorgt ervoor dat het lastig is om het hoofd te bewegen en dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Hoewel dit probleem enigszins kan worden verzacht door uit te rusten en pijnstillers in te nemen, wordt er daarnaast altijd aanbevolen om oefeningen te doen die de bloedsomloop in dit gebied stimuleren en het herstel versnellen.

Daarom willen wij gebruik maken van deze kans om je op de hoogte te brengen van de zes beste oefeningen om nekpijn te verminderen. Probeer ze zelf eens!

1. Nekpijn verminderen door te wandelen

Nekpijn Verminderen door te wandelen

Wandelen is heel erg simpel, maar kan toch enorm behulpzaam zijn om pijn in de nek te verminderen. Met name als de pijn veroorzaakt wordt door een slechte houding en stress.

In dit geval is het natuurlijk wel belangrijk om tijdens het wandelen een goede houding aan te houden, aangezien wandelen met een slechte lichaamshouding het probleem alleen maar erger kan maken.

Wat moet je doen?

 • Loop vijf tot tien minuten, houd je borst omhoog, je schouders naar achteren, en je hoofd in een neutrale houding.
 • Zodra je spieren eenmaal beginnen te ontspannen, draai je je hoofd opzij.

2. Nekpijn verminderen met ontspanningsoefeningen

Hoewel het voor dit soort oefeningen niet de bedoeling is dat je je nek beweegt om stijfheid te verminderen, zijn ze wel een geweldige optie om je nek te ontspannen wanneer deze te gespannen is.

Wat moet je doen?

 • Ga op je rug liggen op een vrij harde ondergrond – denk bijvoorbeeld aan een yogamat. Leg je hoofd in een ontspannen houding, zodat je schouders op één rechte lijn komen te liggen.
 • Adem dan diep in en uit zonder je hoofd te bewegen.
 • Voer deze oefening minstens vijf minuten uit.

3. Nekpijn verminderen door je hoofd van voor naar achter te buigen

Nekpijn Verminderen

Oefeningen waarbij je de spieren in je nek moet aanspannen helpen om de bloedsomloop in je nek te verbeteren. Ze vergemakkelijken tegelijkertijd de zuurstofvoorziening naar je nek en helpen om de aangedane spieren te ontspannen.

Hoewel deze oefening iets meer kracht vereist, zul je beetje bij beetje steeds beter in staat zijn om je nek te ontspannen.

Wat moet je doen?

 • Ga op een comfortabele stoel zitten. Buig je hoofd dan naar achteren, alsof je naar het plafond probeert te kijken.
 • Doe terwijl je dit doet je mond een klein beetje open om de spanning in je kaak te verminderen. Zorg ervoor dat je je rug recht houdt.
 • Houd deze houding twee tot drie seconden aan en ga dan weer terug naar de beginpositie.
 • Buig je hoofd dan naar voren, zodat je met je kin bijna je borst aanraakt.
 • Doe dit vervolgens beide kanten op nog drie keer.

4. Nekpijn verminderen door je schouders op te halen

Hoewel je juist in je nek de meeste pijn ervaart als gevolg van spanning, kan het bewegen van je schouders helpen om het herstel te versnellen.

Dit zal er namelijk voor zorgen dat de spieren in en rond je nek ontspannen en na verloop van tijd ook de bloedsomloop in dit gebied verbeteren.

Wat moet je doen?

 • Ga in een comfortabele houding zitten met je handen op je bovenbenen of knieën en je rug recht.
 • Haal dan je schouders op, alsof je je oren ermee wilt aanraken. Houd je schouders twee seconden omhoog en laat ze dan weer zakken naar de beginpositie.
 • Herhaal deze beweging vijf of zes keer totdat je voelt dat je schouders meer ontspannen zijn.
Nekpijn Verminderen

Bij dit soort oefeningen is het belangrijk om erg voorzichtig te werk te gaan, aangezien abrupte bewegingen de spanning in je nek erger kunnen maken.

Deze oefening is zeer effectief om nekpijn tegen te gaan, niet alleen om het de pijn kalmeert, maar ook omdat het zwelling in de spieren tegengaat.

Wat moet je doen?

 • Ga op een stoel zitten die goede steun biedt voor je rug. Leg je handen op je knieën en buig je hoofd dan naar rechts.
 • Probeer je nek zo veel mogelijk uit te rekken, zodat je kin op één lijn komt te zitten met je schouder.
 • Houd deze houding twee seconden aan en ga dan weer terug naar de beginpositie.
 • Draai je hoofd vervolgens naar links, rek je nek uit, houd de houding twee seconden aan en ga wederom terug naar de beginpositie.
 • Doe dit aan beide kanten nog vijf of zes keer.

6. Nekpijn verminderen door je hoofd te draaien

Dit is een zeer eenvoudige oefening die erg goed is om je nek te ontspannen, met name als de spanning in je spieren het gevolg is van stress en een slechte lichaamshouding.

Wat moet je doen?

 • Ga rechtop zitten met je rug recht en je handen op je benen.
 • Probeer je nek vervolgens zo veel mogelijk uit te rekken en beweeg je hoofd dan in rondjes.
 • Doe dit acht tot tien keer en rust dan uit.

Heb je last van een stijve nek of nekpijn? Zoek dan een comfortabele plek waar je deze eenvoudige oefeningen kunt doen die de pijn zullen verminderen en je nek zullen herstellen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.