Hoe gebeurt de opsporing van eierstokkanker?

Men kan de diagnose van eierstokkanker vroegtijdig stellen en grotere problemen voorkomen. Maar het is erg belangrijk dat je je jaarlijks laat onderzoeken. Als deze aandoening in jouw familie voorkomt dan moet je die onderzoeken zelfs vaker laten uitvoeren.
Hoe gebeurt de opsporing van eierstokkanker?
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 17 november, 2022

Ziekten die zo ernstig zijn als kanker, vertonen meestal bepaalde signalen. Maar vaak brengen we ze niet in verband met dit probleem. Toch moeten we op deze tekenen letten. Want dit maakt het mogelijk om de opsporing van eierstokkanker op tijd te kunnen doen en het te bestrijden.

Deze aanbevelingen kunnen je helpen om vast te stellen of je te maken hebt met eierstokkanker. Je kan dan zo vlug mogelijk medische hulp zoeken.

De opsporing van eierstokkanker in een vroeg stadium is de sleutel om deze ziekte te kunnen behandelen zonder grotere complicaties.

Ongeveer twintig procent van de gevallen van eierstokkanker worden in het eerste stadium vastgesteld. Dit vertaalt zich in een overlevingskans van vierennegentig procent voor de patiënt.

De stadia van eierstokkanker

Eierstokkanker kan zich in vier stadia voordoen. Dit is afhankelijk van hoe ver het zich in het lichaam verspreid heeft:

 • Het eerste stadium: de kanker bevindt zich in één of in beide eierstokken.
 • Stadium twee: de kanker beperkt zich tot het bekken.
 • Het derde stadium: buiten het bekken bevindt zich een tumor. Dit is echter beperkt tot de buik of de lymfeklieren zijn aangedaan. Het binnenste van de lever is niet betrokken.
 • Stadium vier: de tumor verspreidt zich naar de lever of naar de buitenkant van de buik.

Hoe gebeurt de opsporing van eierstokkanker?

1. Standaardonderzoeken

De opsporing van eierstokkanker via standaardonderzoeken

Zorg er allereerst voor dat je de standaardonderzoeken ondergaat wanneer dit geadviseerd word. Op die manier kan je zeker weten of alles oké is. Want preventie is essentieel om een mogelijk probleem op tijd te kunnen opsporen.

Tijdens een onderzoek van het bekken zal de arts de eierstokken en de baarmoeder betasten. Zo onderzoekt hij hun omvang, vorm en consistentie.

Dit is ook de manier om elk type kanker dat verbonden is met het voortplantingssysteem in een vroeg stadium vast te stellen.

 • Bovendien bestaat er ook een ander test, bekend als de Papanicolaou-test of Pap-test. Het is een doeltreffend middel om vroegtijdig kanker vast te stellen in de baarmoederring. Maar het werkt niet bij de opsporing van eierstokkanker.
 • Helaas kan deze test eierstokkanker pas vaststellen als het zich al in een gevorderd stadium bevindt.

2. Wees voorzichtig met de erfelijke component

Over het algemeen is eierstokkanker bij ongeveer tien procent van de betrokken vrouwen een reactie op een erfelijke oorzaak. Dit betekent dat er waarschijnlijk in hun familiegeschiedenis gevallen van deze aandoening zijn.

 • Uiteraard is dat de reden waarom deze vrouwen een analyse moeten ondergaan van de mutaties in de genen BRCA1 en BRCA2.
 • De testen bestaan uit een eenvoudige analyse van het bloed. Op basis daarvan kan men de risico’s bepalen die de patiënt loopt op het ontwikkelen van kanker. Het kan ook bepalen of ze al aan eierstokkanker in een vroeg stadium lijden.

3. Testen voor de opsporing van eierstokkanker in de gevorderde stadia

De opsporing van eierstokkanker door de arts

Als er al een diagnose is, dan kunnen artsen verschillende procedures gebruiken. Die zijn bedoeld om te zien hoe ver de kanker gevorderd is en wat het mogelijke stadium is:

 • Hysterectomie.
 • Verwijdering van de eierstokken en de eileiders.
 • Een biopsie of een analyse van de lymfeklieren van de aorta en het bekken.
 • Een biopsie van het omentum.

In het geval de arts vaststelt dat de eierstokkanker in het vierde stadium zit (dit betekent dat er sprake is van uitzaaiingen buiten de buik en in de lever), dan zal hij overgaan tot de toepassing van chemotherapie voordat een chirurgische ingreep uitgevoerd wordt.

Mogelijke behandelingen van eierstokkanker

Men gebruikt bepaalde medicijnen om eierstokkanker te behandelen. Ze hebben meestal minder bijwerkingen dan andere chemotherapiemedicatie.

Er zijn twee manieren om chemotherapie te geven: intraveneus of rechtstreeks in de buik.

Recente onderzoeken tonen aan dat de intraperitoneale toediening de overlevingskans aanzienlijk verhoogt. Dit is de meest gebruikte methode na een optimale cytoreductieve chirurgie.

Is er een doeltreffende manier om eierstokkanker te voorkomen?

De opsporing van eierstokkanker

Je moet je dus peridiek laten onderzoeken. Maar daarnaast is er geen manier bekend om eierstokkanker te voorkomen.

De eileiders en de eierstokken verwijderen kan de aandoening voorkomen. Maar het is een erg ingrijpende chirurgische ingreep. Het heeft dus ernstige contra-indicaties.

Als een vrouw al meer dan tien jaar lang anticonceptiepillen neemt, dan vermindert haar risico op eierstokkanker aanzienlijk.

Je kan je eileiders ook laten afbinden. Ook dit vermindert de kans op de ontwikkeling van eierstokkanker.

Zoals we al zeiden, mag je in elk geval niet vergeten om je jaarlijks te laten onderzoeken. Je kan ook een biopsie vragen om de cellen te analyseren en je ervan te verzekeren dat alles oké is.

Want dit zal je geruststellen. Bovendien is het de beste manier om een probleem op tijd op te sporen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.