
Terwijl de winter aanbreekt en meer mensen naar het zwembad gaan om te sporten, zijn slechts weinig mensen bezorgd over door chloor beschadigd haar. Sommige sportscholen en spa-centra adviseren dat we een badmuts dragen. Dit is niet alleen om te…
Endometriose is een chronische aandoening. Wanneer het zich op weinig plekken voordoet en de hoeveelheid weefsel dat buiten de baarmoederholte groeit, minimaal is, kan deze aandoening ook onopgemerkt blijven.
Endometriose is een aandoening waarbij er weefsel buiten de baarmoeder groeit. Dit weefsel kan zich voordoen in de vorm van cysten, maar ook als gelokaliseerde knobbeltjes. Het weefsel, dat lijkt op baarmoederslijmvlies, kan groeien op de eierstokken, baarmoederbanden, blaas of darmen. Het is dus ongelooflijk belangrijk om de symptomen van endometriose vroegtijdig te herkennen. Op die manier kan het probleem zo snel mogelijk op de juiste manier worden behandeld.
Het wordt beschouwd als een van de hoofdoorzaken van onvruchtbaarheid bij vrouwen. Meer dan veertig procent van de vrouwen met endometriose heeft moeite om zwanger te raken. Hoewel het weefsel groeit waar het niet zou moeten, wordt de hormonale activiteit behouden. Tijdens de menstruatie wordt het weefsel door het lichaam weggewerkt. En dit kan problemen veroorzaken.
Afhankelijk van de vorm en locatie kunnen er drie soorten endometriose worden vastgesteld:
Er is geen exacte oorzaak die verklaart waarom endometriose optreedt. Maar er bestaan wel verschillende hypothesen die proberen de oorsprong ervan te verklaren. Enkele van de meest geaccepteerde zijn:
De bovenstaande theorieën zijn aanvaard als mogelijke oorzaken. Er bestaan echter ook andere risicofactoren die geassocieerd worden met endometriose.
Moeilijk of niet zwanger kunnen raken is een van de voornaamste symptomen van endometriose.
Door de hormonale onevenwichtigheid waarmee het gepaard gaat, kan het echter ook leiden tot problemen zoals:
Wanneer een arts op basis van de symptomen vermoedt dat er sprake is van endometriose zal hij in eerste instantie een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vervolgens kan hij zijn vermoeden bevestigen door middel van onderzoeken. Voorbeelden hiervan zijn een transvaginale echografie, een MRI of een laparoscopie van het bekken.
Er bestaan verschillende manieren om endometriose te behandelen. Van conservatief tot operatief. De uiteindelijke keuze is afhankelijk van bepaalde factoren. Bijvoorbeeld de leeftijd, de wens van de patiënt om zwanger te worden, de symptomen en de ernst ervan. Maar ook de locatie en de mate waarin het zich heeft uitgebreid.
Het doel van de behandeling is om de symptomen van endometriose te verlichten. Daarnaast probeert men de laesies te verwijderen en de vruchtbaarheid van de vrouw te herstellen (als zij dit graag wil).
Behandeling van endometriose kan ook medicatie omvatten. Denk hierbij aan reguliere pijnstillers, anticonceptiepillen, progesteron injecties of progesteron capsules of gespecialiseerde medicatie. Een operatie wordt meestal alleen uitgevoerd in de ernstigste gevallen.
Naast de behandeling is het belangrijk dat de patiënt haar eetgewoonten verbetert. Ook lichaamsbeweging en bepaalde oefeningen om te ontspannen kunnen helpen. Hoewel dit het probleem niet zal genezen, zal het wel helpen om de symptomen van endometriose onder controle te houden.