8 natuurlijke middelen tegen eierstokkanker

Eierstokkanker beslaat momenteel de zevende plaats in meest voorkomende ziektes bij vrouwen. Een aantal voedingsstoffen kunnen helpen om eierstokkanker te voorkomen, als aanvulling tot een geneeskundige behandeling.
8 natuurlijke middelen tegen eierstokkanker

Laatste update: 21 januari, 2019

Eierstokkanker is een ziekte waar alle vrouwen aandacht aan zouden moeten besteden. Momenteel beslaat het de zevende plaats in de lijst met meest voorkomende ziektes bij vrouwen.

Dit type kanker treedt het vaakst op bij vrouwen die al geruime tijd ovuleren. Het komt dus vooral voor bij oudere vrouwen die nooit zwanger geweest zijn en op latere leeftijd de menopauze ingaan.

Er bestaan allerhande behandelingen zoals onder meer chemotherapie, immunotherapie, hormoontherapie, radiotherapie of chirurgie.

Maar al deze behandelingen brengen helaas bijwerkingen met zich mee.

Daarom dat we in dit artikel enkele natuurlijke middelen tegen eierstokkanker aanhalen. Die kunnen je helpen om deze vorm van kanker te bestrijden.

Natuurlijke middelen tegen eierstokkanker

1. Shiitake paddenstoelen

Er bestaan ontelbare soorten paddenstoelen. Vele van hen worden wereldwijd gebruikt om allerhande ziektes te bestrijden.

Shiitake paddenstoelen zijn vrij bekend. Door de beta-glucaan, een chemisch component die ze bevatten, kunnen ze de groei van sommige type kankers tegenhouden.

In Japan wordt dit type paddestoel al eeuwenlang gebruikt in de alternatieve geneeskunde. Het wordt verwerkt in thee als een van de natuurlijke middelen tegen eierstokkanker en om andere ziektes te bestrijden.

2. Muntthee

Natuurlijke middelen tegen eierstokkanker muntthee

De bijwerkingen van een eierstokbehandeling zijn soms erg zwaar. Na de medische behandeling heeft je lichaam dan ook behoefte aan hulp.

Muntthee is een van de natuurlijke middelen tegen eierstokkanker om een gevoelige maag te kalmeren. Dit is vaak een van eerste symptomen van vrouwen last van krijgen.

Muntthee bevat namelijk antioxidanten en organische bestandsdelen dat je immuunsysteem stimuleren en het herstelproces versnellen.

Maak dus een grote kan muntthee klaar voor de dagen waarop je een behandeling ondergaat.

3. Soja producten

Het consumeren van sojaproducten kan een grote invloed hebben op sommige types kanker.

Bij eierstokkanker kunnen de isoflavonen in soja ervoor zorgen dat de kankercellen zich niet verder uitzaaien.

Concreet wil dit dus zeggen dat de kanker en tumoren minder in staat is om te groeien. Daardoor is het een van de beste natuurlijke middelen tegen eierstokkanker.

Ook beschermen sojaproducten je lichaam tegen de bijwerkingen van chemotherapie en andere behandelingen die gebruikt worden om kanker te bestrijden.

4. Rode ui

Rode ui lijkt misschien wel een heel simpele groente maar ze zit boordevol stoffen die eierstokkanker helpen bestrijden:

  • Quercetine
  • Apigenine
  • Anthocyanine

In principe zijn alle type ui goed voor je gezondheid. Maar de rode uiensoort is krachtiger en bevat meer antioxidanten dan andere uiensoorten. Daardoor is dit een van natuurlijke middelen tegen eierstokkanker die we je zeker willen aanraden.

Door veel rode ui te consumeren kan je de kanker afremmen en heeft de medische behandeling meer kans van slagen.

5. Zon

Dit is ongetwijfeld de gemakkelijkste manier om eierstokkanker te bestrijden. Zoek de zon op om je lichaam aan vitamine D te helpen.

De zon helpt tumoren te bestrijden en verlaagt de kans op eierstokkanker.

Het is bewezen dat vrouwen die in een koud klimaat leven met minder zonlicht meer kans hebben om eierstokkanker te ontwikkelen.

Ga dus vaker naar buiten om van de zon te genieten maar bescherm je huid wel steeds tegen de UV-straling.

6. Gember

Middelen tegen eierstokkanker gember

Gember kan vele ernstige ziektes voorkomen en behandelen dankzij haar speciale eigenschappen. En het helpt ook om eierstokkanker te bestrijden.

Door zijn actieve stoffen (gingerol, zingerone en shogaol), is gember is een krachtig anti-carcinogeen. Het is het in staat om de groei van schadelijke cellen af te remmen.

7. Vis

Vissoorten in de categorie “vette vis” zijn de beste bron aan omega 3-vetzuren. Deze helpen dus op uitstekende wijze om het hart gezond te houden.

Dankzij de anti-angiogene stoffen helpt het ons ook beschermen tegen kanker. Ze verhinderen namelijk de bloedtoevoer naar de kankercellen waardoor deze trager kunnen groeien en mogelijk zelfs afsterven. 

8. Groene thee

Middelen om eierstokkanker te bestrijden zoals groene thee

De antioxidanten die men onder andere terugvindt in groene thee zijn de beste kankerbestrijders.

De chatechin die het bevat kunnen kankercellen kapotmaken. Zo voorkomt men dat de kanker zich verder kan verspreiden.

Als je door omgevingsfactoren of genetische factoren meer aanleg hebt om eierstokkanker te ontwikkelen is het een goed idee om elke dag een kopje groene thee te drinken.

Combineer medische behandelingen met deze middelen tegen eierstokkanker

Vergeet niet dat geen van deze middeltjes op zich eierstokkanker bestrijden. Ze dienen beschouwd te worden als aanvullende behandeling naast een medische behandeling.

Bespreek deze behandeling ook met je diëtist om een gezond eetpatroon te garanderen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tan, W., Lu, J., Huang, M., Li, Y., Chen, M., Wu, G., … Wang, Y. (2011). Anti-cancer natural products isolated from chinese medicinal herbs. Chinese Medicine. https://doi.org/10.1186/1749-8546-6-27
  • Agarwal, N., Majee, C., & Chakraborthy, G. S. (2012). Natural herbs as anticancer drugs. International Journal of PharmTech Research.
  • Craig, W. J. (1999). Health-promoting properties of common herbs. In American Journal of Clinical Nutrition.
  • Madhuri, S., & Pandey, G. (2009). Some anticancer medicinal plants of foreign origin. Current Science.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.