Wetenschappers ontdekken een medicijn om de bijwerkingen van chemotherapie te verlichten

Kanker is voor veel mensen een beangstigende realiteit, maar het goede nieuws is dat de wetenschap dichtbij een behandeling van deze ziekte is. Leer meer over een nieuw medicijn dat kan helpen bij het verminderen van de bijwerkingen van chemotherapie bij longkankerpatiënten in dit artikel.
Wetenschappers ontdekken een medicijn om de bijwerkingen van chemotherapie te verlichten

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zelfs als ze ons vertellen dat we beter zullen worden zijn we nog steeds bang voor kanker. De mensen die aan de ziekte hebben geleden zeggen eigenlijk dat het ergste niet de chemotherapie zelf is maar de bijwerkingen ervan.

Daarom is de wetenschappelijke gemeenschap op zoek naar oplossingen om de bijwerkingen van chemotherapie te verminderen maar ze moeten wel de nodige effectiviteit hebben.

Het is niet makkelijk, vooral niet als het gaat om longkanker. Er wordt echter wel heel belangrijke vooruitgang geboekt, zoals de ontwikkelingen waarover we het hieronder zullen hebben.

We willen je echter eerst herinneren aan de gevolgen van het ondergaan van chemotherapie. Naast haaruitval, wat de meest bekende bijwerking is, kan je ook het volgende ervaren:

  • Algehele malaise
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Acute pijn
  • Schade aan andere organen

Dit soort medicijnen is zo sterk dat het organen die in eerste instantie gezond waren kan beschadigen.

Je moet er ook rekening mee houden dat er een strijd tussen de cellen in je lichaam gaande is.

De kwade cellen moeten de goede doden om te overleven en hebben al hun kracht nodig om dit te doen. Om de aanvallers te doden, moeten we gezonde weefsels in gevaar brengen.

Een kankerpatiente

Daarom zoeken wetenschappers alternatieven die deze nadelen verminderen. Het doel is duidelijk: het verbeteren van de levenskwaliteit van kankerpatiënten en overlevenden.

Immunotherapie: de sleutel tot het verminderen van de bijwerkingen van chemotherapie bij longkankerpatiënten

Nu we meer weten over goede en slechte cellen, vonden wetenschappers dat het versterken van de goede cellen de beste manier was om de bijwerkingen van chemotherapie te voorkomen, in plaats van het proberen te doden van de slechte cellen. Dit heet immunotherapie.

Ondanks de op dit gebied behaalde resultaten waren de gewenste resultaten voor longkankerpatiënten nog niet bereikt.

De arts geeft uitleg

Zodra dit probleem werd opgemerkt begonnen onderzoekers te bestuderen hoe longtumoren zich gedragen om na de behandeling van kanker weer te gaan groeien.

Uiteindelijk vonden de onderzoekers dat longtumoren barrières ontwikkelden die ervoor zorgden dat het geneesmiddel niet in contact kwam met zijn doel, terwijl in andere gevallen het immuunsysteem een ​​soort tolerantie daardoor creëerde.

Dus de volgende vraag was duidelijk. “Hoe krijgen we het geneesmiddel dat de bijwerkingen van chemotherapie voor longkanker minimaliseert zover om deze obstakels te ontwijken?”

Een team oncologen in een ziekenhuis in Madrid (Spanje) was in staat om te schetsen hoe dit te doen is.

De kankerbehandeling richt zich niet meer op het immuunsysteem in het algemeen maar op een specifiek eiwit genaamd PD1.

Dr. Gil Bazo, specialist in de medische oncologie, legt uit dat wanneer dit eiwit een ander eiwit PD-L1 tegenkomt en de twee zich met elkaar verbinden, de tumor het niet als een vijand identificeert en het met rust laat.

En zo is het medicijn dat veel hoop opwekt en de naam Pembrolizumab heeft ontstaan.

Het kan echter niet in alle gevallen worden gebruikt. De effectiviteit ervan hangt af van de aanwezigheid van PD-L1. Om de eiwitfusie te laten plaatsvinden moet de aanwezigheid hoger dan 51% zijn bij het combineren met het andere eiwit.

Het geneesmiddel kan longkanker onder controle houden

Chemotherapie bij longkanker

In andere artikelen hebben we het gehad over therapieën die de levensverwachting verlengen, hoewel ze de tumor niet volledig kunnen vernietigen. De levens van deze mensen zullen uiteraard niet  zonder symptomen zijn, maar de patiënten zullen leven.

Ook op dit punt is het onvermijdelijk om te denken aan aandoeningen zoals syfilis, tuberculose en astma, omdat ze allemaal ooit dodelijke ongeneeslijke ziekten waren. Hun huidige status is echter heel anders.

Deze en andere soortgelijke aandoeningen zijn verdwenen of blijven deel uitmaken van het leven van de persoon die eraan lijdt, maar verhinderen niet dat ze een goed leven kunnen leiden.

Dus naast de bijwerkingen van chemotherapie worden de eerste stappen genomen om een ​​van de meest dodelijke tumoren te kunnen beheersen.

Longkanker is erg agressief. Bovendien is deze vorm van kanker meestal gekoppeld aan zeer specifieke levensgewoonten waar veel mensen maar moeilijk mee kunnen stoppen, zoals roken en drinken.

Dit maakt het een van de moeilijkste soorten kanker om te behandelen en daarom een ​​van de meest dodelijke.

De goedkeuring van Pembrolizumab door de Europese Commissie plaatst ons aan het begin van een spannende reis. Een race waarin we eindelijk een kans hebben om te winnen.

Tot slot

Leven zonder je waardigheid op te geven is altijd een overwinning.

Zich hiervan bewust richten oncologen hun inspanningen op het nemen van de volgende stap. Zij weten beter dan wie dan ook dat in de wereld van de geneeskunde en de wetenschap het laatste woord er nog niet over gezegd is.

In feite hebben we vandaag dit punt bereikt omdat wetenschappers het niet opgegeven hebben. En omdat ze niet hebben geaccepteerd dat sommige feiten vast leken te staan.

Natuurlijk vormen ze de beste revolutionaire geesten. Een soort geest die rebelleert als het met het “onmogelijke” wordt geconfronteerd, om het leven van anderen te verbeteren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.